Som en Federer på skridsko – två stötar i ”Magikerns” skola

Roger Federer på skridsko och kidsen som går före i laguppställningen.
Här är reporter Mattias Fribergs tankar och betyg efter Luleå Hockeys seger mot Örebro.

Luleå Hockeys Brian O'Neill jublar med lagkamraterna efter sitt konstmål.

Luleå Hockeys Brian O'Neill jublar med lagkamraterna efter sitt konstmål.

Foto: SIMON ELIASSON

Ishockey2024-10-10 21:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FEDERER PÅ SKRIDSKO

Dagen när Rafael Nadal meddelar att han slutar med tennisen slår Brian O´Neill till med ett konstnummer i den högre skolan. Som en Roger Federer på skridskor med touch av en fransk konstnär.

Vi i Sverige tänker nog mest på tennis när vi ser någon behandla en boll eller puck så fint i luften. Det var två volleystötar med känsla. O´Neill sa i TV4:s pausintervju att han kunde tacka sin korta basebollkarriär för 1–0-målet. 

Som en person som överdoserat tennis under 30 år ser jag både lite Stan Wawrinka, en doft av Stefan Edberg och en droppe Fabrice Santoro i O´Neills aktion. Santoro var en fransk konstnär med smeknamnet ”Magikern” som slog stoppbollar, stoppvolleys och konstslag som ingen annan har gjort. 

SPÖKET BORTJAGAT

Luleå vann de två sista matcherna när lagen möttes i play in i våras. Men innan dess hade Örebro vunnit sex raka grundseriematcher mot Luleå (plus den första matchen i play in). 

Annars var det här ett väldigt bra dagsverk av Luleå. Det man saknar är lite mer effektivitet i början av matchen. Men laget hade bra kontroll och fick stopp på trenden med dåliga andra perioder.

KIDSEN GÅR FÖRE

Med Brendan Shinnimin tillbaka efter avstängningen blir det trångt om platserna i forwardsbesättningen. På torsdagen valde Thomas ”Bulan” Berglund kidsen David Granberg och Isac Hedqvist framför Einar Emanuelsson och David Lilja som började på bänken. 

Granberg och Hedqvist (kom ihåg den fina passningen till O´Neill före 2–0-målet) har varit bättre så här långt och förtjänar chansen.

BETYG

(3-1, där 1 är bäst):

3: Markus Hardegård

Som vanligt bra med pucken och tillsammans med Erik Gustafsson spelar han rejält i egen zon. Är värd att få spela i powerplay.

2: Markus Nurmi

Snacka om succévärvning. Gör det mesta rätt, som på torsdagen, och bjöd på ännu ett klassavslut. Nurmi har imponerande sex mål på åtta matcher.

1: Brian O´Neill

Det började med tennis- och basebolltakter och han fyllde på med en kanonpassning till Nurmis mål. Amerikanen jobbar hårt, spelar smart och passar väldigt bra in i Bulans system.

Matchfakta

Luleå Hockey–Örebro 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)  

Första perioden: 1–0 (16.47) Brian O´Neill (utan assist).

Andra perioden: 2–0 (15.36) Markus Nurmi (Brian O´Neill, Isac Hedqvist).

Tredje perioden: 3–0 (18.01) David Granberg i spel fem mot sex, 3–1 (18.56) Noah Steen (Christopher Mastomäki, Peetro Seppälä).

Skott: 28–15 (12–3, 8–4, 8–8).