Vid 11.30-tiden under torsdagen satt samtliga SHL-klubbar i ett krismöte och en stund senare kom beskedet att herrarnas slutspel skjuts upp.
Orsaken till beslutet är risken för smittspridning av coronaviruset covid-19 och regeringens beslut angående allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
– Utifrån vårt perspektiv var det ett klokt beslut utifrån rådande läge och direktiv från Folkhälsomyndigheten och annat. Att skjuta på slutspelet är precis det vi också tyckte var det rätta. Alla klubbar var överens om att det var den rätta vägen att gå så det känns bra. Enormt tråkigt men bra, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom.
Vad är er förhoppning?
– Att saker och ting går i rätt riktning under den här tiden. Det vet vi inte från dag till dag vad som händer och sker men det vi kan göra är att skjuta det framför oss och hoppas.
Diskuterades det om man skulle avsluta säsongen reda nu?
– Alla möjliga varianter har diskuterats. Men alla var överens om att det här var det bästa alternativet.
Förskjutningen innebär att slutspelet, med start från kvartsfinalserierna, kommer avgöras i bäst av fem matcher istället för bäst av sju matcher. Åttondelsfinalerna kommer att spelas i bäst av tre matcher som planerat med datumen 24, 26 och 28 mars.
Beslutet kring datum och upplägg gäller under rådande omständigheter och kommer utvärderas löpande i enlighet med myndigheternas riktlinjer.
Om det blir så att slutspelet ska spelas inför tomma läktare kommer det få stora ekonomiska konsekvenser för Luleå Hockey och alla andra klubbar i SHL.
– Vi har fortfarande en förhoppning om att kunna spela ett slutspel inför fulla läktare. Men om det skulle bli så att det kommer direktiv om att de ska spelas inför tomma läktare så skulle det bli en otroligt tuff ekonomisk smäll för oss.
– Då skulle vi stå kvar med alla kostnader och dessutom skulle det bli ännu dyrare än ett normalläge. Eftersom vi troligen kanske måste hitta dyrare reselösningar. Vi är inte där ännu men skulle vi hamna i det så skulle det bli besvärligt.
Det är bortaresorna som i sådana fall skulle bli den tyngsta smällen. De intäkter som klubbarna drar in på hemmamatcherna går bland annat till att bekosta resorna. Men utan publik på hemmamatcherna skulle klubbarna endast dras med utgifter under slutspelet.
– En bortamatch i ett slutspel med allt vad det innebär ligger ungefär runt 400 00 kronor. Då är det bara att inse att ju längre du går, desto dyrare blir det samtidigt som intäkterna är konstant noll.
Finns det något av det här som täcks av försäkringar eller staten?
– Det finns människor som tittar för fullt på det just nu. Alla möjliga och omöjliga varianter att finansiera och hitta ersättningar undersöks just nu.
Sporten kunde tidigare under dagen berätta att Luleå Hockey beslutat sig för att dra sig ur U16-, J18- och J20-slutspelen oavsett vad Svenska ishockeyförbundet beslutar.
Enligt Enbom är anledningen till beslutet att klubben anser sig inte har råd att bekosta juniorslutspel, samt att man inte vill att spelarna ska riskera att smittas av viruset.
– För det första är det viktigaste att vi i det här läget inte vill skicka omkring våra juniorer till stora samlingar med ungdomar. För det andra handlar det om kostandsskäl, vi har helt enkelt inte råd. Ett SHL-slutspel finansierar alla övriga slutspel.
– Att spela ett slutspel som inte genererar några intäkter har vi förstås aldrig varit med om. Rent ekonomiskt skulle det ju förstås vara bäst att inte spela slutspel alls med de förutsättningarna.