Casper Dyrssen är Kalixspelaren som fick en näve rätt i ansiktet av Jacob Bolton i derbyt mot Boden 16 december. Kalix forward har gjort en poäng per match i snitt sedan han kom till Kalix och har dessutom utmärkt sig för sin aggressiva spelstil. I derbyt trashtalkade han motståndare, slog vilt med klubban och hamnade till sist i slagsmål. Det här som alltså är en av seriens mest belästa spelare.
För Casper Dyrssen hade kunnat gå en helt annan bana än att spela hockey. Innan han flyttade till Kalix jobbade han på en multinationell konsultfirma – mitt på Times Square i New York.
Åkersbergafödde Dyrssen fick sin hockeyutbildning i AIK, men utan att ta steget upp i seniorhockeyn. När han var 19 år bestämde han sig istället för att flytta över till USA för att testa hockeylyckan där – och för att plugga.
Casper Dyrssen pluggade ekonomi på Manhattanville college i New York. Och han klarade inte bara av att kombinera utbildningen med hockeyn. Han valde att göra två majors, både i finans och företagsledning, och han gick ut skolan med bäst betyg.
– Det gick bra faktiskt. Jag gick ut med väldigt bra betyg, med A i alla ämnen förutom ett där jag fick A-, säger 26-åringen.
Av hur många då?
– Det går ungefär 3 000 elever där, så kanske bäst av 750 stycken. Collegemässigt är det ju en ganska liten skola, men det passade mig perfekt. Jag fick väldigt bra personlig kontakt med människor och det fanns andra sportlag som jag kunde följa, så vi kollade på varandra när det var matcher. När man hade spelat så hade lärarna koll på hur det hade gått också.
– Vanligtvis är ju amerikanska fotbollslagen det största på en skola. Men hockeylaget var en "big deal" på den här skolan, så när vi hade lite framgång också så uppmärksammades ju det. Vi lyckades vinna vår conference på slutet, vilket var ett bra tag sedan skolan hade gjort det.
Du måste ha ett bra läshuvud?
– Det är nog hårt arbete som ligger bakom också. Det krävs att man är bra på att ta vara på den tid man har. Jag pluggade mycket på bussresorna och såg till att inte ha något släpande. Mitt största knep är att jag diskuterade mycket. Det var många i hockeylaget som pluggade samma sak och vi pratade mycket. Om jag bara läser något sätter det sig inte på samma sätt, jag måste diskutera och försöka sätta in saker i något verkligt sammanhang, säger Kalixspelaren.
Det började med två hockeyår med Northern Cyclones i EHL. Sedan började Casper Dyrssen college. Vips blev det ytterligare fyra år på andra sidan Atlanten och sedan ytterligare ett år i två olika lag på lägre nivå.
Som kursetta på sitt college och två huvudämnen avklarade är CV:t finputsat, vilket kan leda till fina jobb. Han gjorde till exempel sin praktik och sitt sommarjobb på en konsultfirma med kontoret på Times Square. Det vore säkert inte omöjligt att få en tjänst på något liknande företag och ge upp ishockeyn. Men det får vänta.
– Jag fick ett kontrakt för att få fortsätta jobba på konsultfirman. Det var en väldigt bra möjlighet, men det kliade för mycket i fingrarna för att få fortsätta spela hockey. Jag tycker om det för mycket ännu och jag känner att jag har mer att ge.
– Jag ser mig själv som en vinnarskalle. Jag hade tur att vinna mästerskap på juniornivå och collegenivå. Jag vill vinna något på seniornivå. Allt runtomkring med grabbarna, omklädningsrummet, känslan när man kommer in i ett lag – det är allt det som gör det så svårt att lämna hockeyn.
Så efter sju år i USA valde Casper Dyrssen att stanna i Sverige när världsläget var så osäkert. Och han valde att flytta till Kalix för att ge hockeyettan en chans.
Manhattan till Köpmannagatan. Frihetsgudinnan till rombollen. Times Square till...
– Men de har ju en stor reklamskylt utanför gallerian som lyser mot E4. Den är inte så dum den heller, skrattar Dyrssen och fortsätter:
– Det har blivit lite av en omställning. Men jag tycker att det viktigaste när man spelar är att ha ett bra lag omkring sig. Man blir som en familj och det har verkligen klickat bra här, vi har kul varje dag. Jag har kommit in jättebra och trivs väldigt bra här uppe. Det är klart att det är skillnad på Kalix och Manhattan, men det betyder inte att jag inte har lika kul här. Det är lika mycket bus i omklädningsrummet här som någon annanstans. Och nu vill jag se vad vi kan vaska fram i Kalix i slutet av den här säsongen.