Den senaste tiden har olika domslut där Luleå Hockey varit involverat diskuterats flitigt bland experter, journalister, tränare och domare. Ett exempel är när Luleå Hockey mötte HV71 och Karl Fabricius ett mål bortdömt för att han varit inne i målgården och stört målvakten. Ett domslut som blev så uppmärksammat och ifrågasatt att SHL gick ut på sin webbsajt med en artikel som förklarade varför målet dömdes bort.
– Det gör vi för att förklara och utbilda, regelboken kan vara komplicerad ibland och det är inte alltid lätt. Vi försöker vara öppna och det tror jag gynnar sporten i längden. Vi har fått mycket positiv feedback när vi går ut och är öppna på det här sättet, säger Johan Hemlin, sportchef och vice VD för SHL.
Eftersom SHL går efter den internationella regelboken kan man inte göra några större förändringar av reglerna. Däremot ser man kontinuerligt över om det finns något man kan göra för att göra dem ännu tydligare.
– Vi vill ju ha så lite gråzon som möjligt men du kommer ju alltid ned till att det blir en mänsklig bedömning vid domslut. Vår målsättning är att minimera de här gråzonerna.
Har ni övervägt att se över reglerna för att göra dem mer tydliga?
– Vi tittar kontinuerligt på om det finns justeringar vi kan göra för att på något sätt förbättra, förenkla eller förtydliga i reglerna. Vi tar det här på stort allvar då vi vet vilken extrem vikt det är att det blir korrekt dömt och om ett mål är korrekt eller inte kan få jättestora konsekvenser.
Han berättar att det är en stor utmaning att hitta regler som både är tydliga och som inte hämmar det sportsliga.
– Om vi tar regeln med spelare i målgården som vi vridit och vänt på i flera år så är den ganska svår. Vi provade ett år där det räckte med att du hade kontakt med målvakten så skulle det inte vara mål. Det var med svart på vitt och tydligt men det blev inte så bra i praktiken.
– När man gjorde snygga mål ringde situationsrummet ned för att du hade en touch på en målvaktshandske, så vi försöker hitta lösningar för att minimera gråzoner men hockey är en bedömningssport och vi kommer aldrig ifrån det.
Efter Luleås match mot Rögle gick domaren Marcus Linde ut i media och bad om ursäkt för att han på felaktiga grunder dömt bort Isac Lundeströms mål, trots att målet videogranskades. Ett initiativ som Hemlin hyllar.
– Det kan till exempel bero på vilka kameravinklar man hade tillgång till just då och vilken del av spelsekvensen man valt att titta på. Att domaren i efterhand går ut och visar på att vi kanske borde ha gjort en annan bedömning tycker jag talar sitt tydliga språk. Då tar man sitt ansvar, det är starkt att ta lärdom av det och gå ut och markera det i efterhand.
Är det fortfarande så att situationsrummet har tillgång till de bilder som C more har?
– Under själva spelets gång är det främst C more-bilderna, däremot har situationsrummet lite annan teknisk utrustning för att köra i slowmotion och den typen av saker. Men i slutändan kommer vi ändå tillbaka till det här med att det blir en mänsklig bedömning.
– I det här fallet hade vi ett domarmöte och en dialog med Luleå Hockey som skött det här bra och haft en bra dialog med SHL. Sen tycker jag att domarna och domarorganisationen har hanterat det bra efter det också.