Det högsta antalet tillåtna åskådare i Coop Norrbotten Arena är för närvarande 2 000.
– Vi får släppa in 100 åskådare på ståplats. Resten av arenan har delats in i fem sektioner och vi får ha 300 åskådare i varje. Sedan tillkommer loge- och restauranggäster, säger Stefan Enbom och fortsätter:
– Om regeringen gått med på att införa vaccinpass så hade vi kunnat fylla arenan till 80 procent, och ha en sektion med färre åskådare för de som inte är vaccinerade. Då skulle vi kunna ta emot över 5 000 åskådare.
Under tisdagen gick ishockeyförbundet, tillsammans med samtliga ligor, ut och krävde att regering och myndigheter snarast gör det möjligt att införa covidbevis för att kunna öppna för mer publik i arenorna.
Men några planer på att införa vaccinpass finns inte enligt Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.
– Vi har svårt att förstå varför det inte skulle kunna införas. Det går inte att fortsätta så här hur länge som helst. Utan nu börjar det faktiskt bli dags att lätta på restriktionerna, säger Stefan Enbom.
Föreningen har sålt fler säsongskort än på många år.
– Vi är på väg mot ett rekord. Vi är uppe 2 400, och försäljningen pågår fortfarande. Tidigare har vi sålt mellan 2 000 och 2 200 säsongskort, säger Stefan Enbom.
Han tillägger sedan:
– Det är inte förvånande. Det var länge sedan folk fick gå på hockey i Coop Norrbotten Arena och det finns ett stort sug. Sedan är alla medvetna om att det kan dröja ett tag innan vi får börja lösbiljetter. Men vi funderar på att stoppa säsongskortsförsäljningen snart. Vi vill ju att alla som har ett ska kunna se matcherna.
Ni har redan sålt fler säsongskort än det just nu tillåtna antalet åskådare. Hur kommer fördelningen av biljetterna att gå till?
– De kommer att få hämta ut sina matchbiljetter digitalt. Det kommer att vara ”först till kvarn” i början. Om det är någon som blir utan biljett till en match ska de garanteras en i de kommande matcherna.
Sedan tillägger han:
– En del av säsongskorten nyttjas inte alltid. Nyttjandegraden är hög vid premiären och derbyna. Samt på lördagarna och ytterligare några matcher. Annars ligger den på 80 till 90 procent. Då är det inte heller något problem.
Restriktionerna innebär ett stort intäktstapp för föreningen.
– Vi kommer att tappa två tredjedelar av försäljningen i restaurangerna och kioskerna om läget inte förändras. Sedan kommer vi att ha noll kronor i lösbiljettsförsäljning, vi brukar sälja för cirka 10 miljoner kronor per säsong. Så vi går miste om ungefär 500 000 kronor per match, säger Stefan Enbom.
Luleå Hockey är därför fortsatt beroende av statligt stöd.
– Vi utgår från att staten kommer fortsätta täcka 40 till 45 procent av vårt intäktsbortfall om restriktionerna kvarstår. Resterande 55 till 60 procent får vi själva täcka. På något sätt, säger Stefan Enbom och fortsätter:
– Vi räknade med att restriktionerna skulle vara kvar en tid till när vi satte budgeten för säsongen 2021-2022, och föreningen kommer inte att gå under. Men det är viktigt att vi snart tillåts ha mer än 2 000 åskådare på våra matcher.
Till träningsmatchen mot Kärpät kom det 1 400 åskådare.
– Det var väldigt glest på läktarna då. Det måste gå att ha fler åskådare än så i en arena som vår. De som kommer förbi kansliet och är vaccinerade känner ju sig också trygga med att gå på hockey, säger Stefan Enbom.