Så ska kommunen ersätta ismaskinen

Händelsen där ett 20-tal ishockeyspelare ska ha insjuknat på grund av en felande ismaskin har gjort att Överkalix kommun ser över is-systemet i Skogshallen.

ÖVERSYN. Överkalix kommuns fastighetsingenjör Per Larsson, säger att han inte tror att kommunen har brustit när gaslarm har saknats i ishallen.

ÖVERSYN. Överkalix kommuns fastighetsingenjör Per Larsson, säger att han inte tror att kommunen har brustit när gaslarm har saknats i ishallen.

Foto: Maria Engström-Andersson

Ishockey2017-10-24 18:35

Överkalix IF gick efter ett krismöte med kommunen ut med att nitrösa gaser har hittats i spelarnas lungor och att gaserna sannolikt har läckt ut från ismaskinens avgassystem. Nu ser fastighetsägaren kommunen över en ny lösning och en ersättare för ”Hulda 2”, som den trasiga ismaskinen kallas.

– Vi har ställt av Hulda och tillfälligt lånat in en ismaskin från Kalix. Vi kommer inte att köra med någon egen ismaskin innan Hulda har reparerats eller ersatts, säger Överkalix kommuns fastighetsingenjör Per Larsson.

Kommunen har också sett över vad som gäller kring gaslarmsystem och ventilation.

Har kommunen brustit när man inte har sett till att det funnits gaslarm i lokalen?

– Vi har försökt se över det där. Men vad vi förstår finns det inga krav på några sådana larm. Jag vet inte heller om det finns larm som larmar om nitrösa gaser och som skulle ha hjälpt i det här fallet. Det är sådant som vi tittar på. Samtidigt blir det ju överflödigt om ismaskinen ersätts.

Är det tal om att köpa en ny ismaskin?

– En ny eldriven ismaskin kostar säkert kosta uppåt en miljon kronor. Så det är en politisk fråga. Men det är något som också ses över, säger Per Larsson.

Från arbetsmiljöverket säger Marie Cardfelt att det finns detektorer för nitrösa gaser, men att man måste kolla mer noggrant om de går att använda i ishallar. Flera faktorer spelar in om en arbetsgivare eller en fastighetsägare måste ha sådana larm enligt lagen. Det handlar till exempel om det kan bedömas finnas risker för utsläpp i byggnaden eller om larmet kan varna för risken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!