I januari valdes Håkan Svensson som ny ordförande, men inte heller han kunde lösa den långdragna konflikten mellan Boden och Hockeyettan.
Nu har Boden begärt att lämna ligaorganisationen och klockan 17.00 under onsdagen börjar det extrainsatta årsmötet där klubbarna ska rösta om Boden får kliva ur eller ej.
Sporten har ringt runt till länsklubbarna för att ta reda deras ställning i frågan.
– Vi bryr oss inte om att de begärt utträde. Jag tycker vi ska rösta bort dem. De filibustrar om det ena och det andra och det finns ingen möjlighet för oss att utveckla ligan så länge de har den inställningen, så vi är med och röstar bort dem, säger Mikael Stålnacke, tf ordförande i Kiruna AIF.
Han tror det är ett måste för att kunna gå vidare.
– Jag tror inte det blir bättre om Boden är med. Jag tror frågan måste lämna Hockeyettans ligaorganisation och hanteras av hockeyförbundet och Riksidrottsförbundet som får avgöra om de ändå kan vara med i serien eller inte, säger Stålnacke och fortsätter:
– Allting har blivit låst och vi kommer inte framåt. Det är bättre att ge Boden möjlighet att träda ur och sedan får vi se vad som händer.
Piteå Hockey är inne på samma spår.
– Boden har begärt att gå ur ligaorganisationen Hockeyettan och vill de gör det så kan man inte hålla dem kvar, så vi har inga andra tankar än att bifalla deras ansökan, säger Ove Marklund, vice ordförande i Piteå Hockey.
Du menar att det inte går att tvinga kvar Boden?
– Nej. Vad skulle det ha för betydelse? Nya stridigheter.
Annika Thyni, ordförande i Kiruna IF, kommer också godkänna Bodens utträde.
– Vill Boden utträda ur Hockeyettan så ser vi inte någon anledning att sätta stopp för det, säger hon.
Öppnar det en dörr för fler klubbar att gå samma väg?
– Jag ser det väl inte som att det öppnas en dörr, men det är en farhåga att det skulle innebära att vi inte stå eniga. Vi är starkast om vi är 40 klubbar som står enade för framtida avtal, det tror jag alla inser och förstår, men man måste också kunna ha egna åsikter som förening. Och det kan jag å andra sidan ha respekt för. Men jag tycker det är tråkigt att det ska behöva bli såhär, säger Annika Thyni.
Förra veckan kom Riksidrottsstyrelsen med en order till Svenska ishockeyförbundet att ändra tävlingsreglerna så att Boden kan stå utanför ligaorganisationen. Ändringen ska vara gjord senast den 15 augusti, men förbundet har tidigare inte lyssnat när Riksidrottsnämnden, idrottens högsta dömande instans, gett Boden rätt att stå utanför.
Att stå utanför organisationen men ändå spela i serien tror Mikael Stålnacke, Kiruna AIF, kan få stora konsekvenser även på andra håll.
– Det här gäller också SHL och Hockeyallsvenskan, så blir det prejudicerande för Hockeyettan så kan man fundera hur den svenska ligamodellen kommer fungera i framtiden, säger Stålnacke och fortsätter:
– Det är det jag är lite orolig för, men å andra sidan måste vi dra det till sin spets och lyfta det från Hockeyettan.
RIN har tidigare meddelat att tävlingsbestämmelserna strider mot Europakonventionen ”om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och mot allmänna avtalsrättsliga principer”.
Boden använder också det argumentet, men Mikael Stålnacke ifrågasätter det.
– Jag tycker det är värsta sättet att missbruka mänskliga rättigheter. I Ukraina missbrukas de mänskliga rättigheterna, i många andra länder där det är krig, fattigdom, torka, diktatur – men att säga att det strider mot mänskliga rättigheter i en idrottsklubb i ett sådant rikt land som Sverige tycker jag verkligen är att tarva på sanningen.
När Sporten pratar med Kalix Hockey under tisdagseftermiddagen har klubben ännu inte tagit något beslut i frågan.
Kalix är enda länsklubben med representant i Hockeyettans styrelsen.
– Vi ska ta upp den frågan under tisdagskvällen, så jag har inte något svar just nu. Vi samlar på oss information innan vi tar beslutet i styrelsen, säger ordföranden Robin Lindqvist.
Vad tycker du om Bodens val att begära utträde?
– Givetvis hade vi önskat att alla kunde dra åt samma håll och samarbeta. Det är aldrig roligt att jobba med sådana här frågor när folk är oense. Förhoppningsvis blir organisationen bättre när man ifrågasätter den för då ställs den på prov.