Det är en helt vanlig dag på Lulsundet.
Solen lyser på den spruckna asfalten och målen som återigen lagats med silvertejp och diverse andra grejer från Birgers garage är uppställda.
Högljudda diskussioner pågår.
Problemet?
Alla vill ha platsen mellan stolparna.
Alla vill vara Jarmo Myllys.
Ja, så såg det ut på många kvarter runt om i Luleå och Norrbotten på 90-talet.
Luleå Hockeys målvaktsikon var en stor idol som uppnådde rockstjärnestatus.
– Det blev en väldig boom när han kom och var en sådan stark karaktär. På min tid ville alla stå i mål. Inte nödvändigtvis för att man tittade på hur han spelade, utan för att han var häftig. Det kom fram många målvakter därigenom, säger Gusten Törnqvist.
Mattias Modig, Christoffer Rifalk, Anders Nilsson, Daniel Henriksson, David Rautio, Joel Lassinantti, Maria Omberg och Gusten Törnqvist själv.
Åtta målvakter från länet som alla tog sig till finrummet.
Filip Gustavsson och Jesper Wallstedt, som utbildats i Luleå under flera år och nu spelar i NHL, måste också nämnas.
Luleå har sannerligen en stark tradition av att få fram målvakter.
– Den generation som kommit efter och kommer nu har ingen aning om vem Jarmo är, men de tittar nog på Joel Lassinantti. Många har säkert också kollat på Anders Nilsson och Jesper Wallstedt. Det har alltid funnits någon att se upp till och likna. En stor anledning till den starka traditionen är att man haft förebilder som varit bra, säger Gusten Törnqvist.
Joel Lassinantti har med åren vuxit till en klubbikon.
– "Lassi" har varit och är en fantastisk förebild, inte bara på isen utan även utanför med alla barn och ungdomar. Nu skulle jag säga att han är en lika stor inspirationskälla som Jarmo var för min generation.
Gusten Törnqvist, 40, är sedan 2014 målvaktstränare för Luleå Hockeys herrar i SHL. Han jobbar tätt ihop med Linda Blomquist, 39, som är målvaktstränare på juniorsidan, J18 och J20, och ansvarig för målvakterna på hockeygymnasiet.
Hon har drillat målvakter i klubben i över tolv år.
– Mitt jobb är att på bästa sätt förbereda målvakterna så att steget till Gusten blir så smidigt som möjligt. Jag vet vad de behöver kunna för att klara av det och då kan man börja lägga grunden tidigt. Man behöver tid för att lösa saker som fungerar inom juniorhockeyn, men inte kommer fungera på SHL-nivå, säger hon och fortsätter att berätta om samarbetet med Gusten:
– Vi ser varandras matcher och pratar mycket om alla våra målvakter. Vi försöker ha en samsyn kring vad vi vill med målvaktsspelet och det är kanske det som gör att vi kan fortsätta vara framgångsrika, för vi ser målvaktsspel på ungefär samma sätt och vi driver i ungefär samma riktning.
Gusten Törnqvist flikar in:
– Ja, vårt samarbete är en stor styrka. Vi ser på målvaktsspel hyggligt lika, inte nödvändigtvis helt lika, för det är bra att vi inte har samsyn i allt och kan ha en dialog. Men vi har ändå en gemensam bild hur vi vill att det ska se ut. Det tror jag är väldigt viktigt.
Den gemensamma filosofin är en av faktorerna till succén.
– Jag hade inte kunnat få upp mina målvakter till SHL om jag inte visste att det kommer finnas en målvaktstränare som är villig att göra den chansningen. Du sätter ju ditt jobb på spel när du plockar upp "Jeppe" (Jesper Wallstedt) som är 17 år. Det är många som inte hade gjort det utan valt någon som är 23 i stället, säger Blomquist och fortsätter:
– Om jag hade vetat att det finns ett stopp efter fyra år på hockeygymnasiet, att det är stängt och målvakterna inte kommer få chansen i SHL, då hade mitt jobb sett helt annorlunda ut. Vi har en gemensam målbild att nästa målvakt ska upp, och därför får vi också möjlighet att ta in de största talangerna.
När Gusten Törnqvist var junior i Luleå på slutet av 90-talet hade han Ulf Nilsson som målvaktstränare. När han kom upp i A-laget tog Fredrik Mikko och Stefan Ladhe över och flögs upp från Stockholm periodvis.
Klubben var tidig med att prioritera målvaktsspelet och ha gemensamma målvaktspass.
– Klubben har förstått att målvaktsspel i princip är en idrott i idrotten och att vi behöver någon med specifik kompetens för det. Redan då skickade föreningen en signal att det här är någonting vi satsar på. Vi var också tidiga med att ha två heltidsanställda målvaktstränare. När vi gjorde det var det bara ett fåtal föreningar som hade det. I dag har nästan alla två, säger Linda Blomquist och konstaterar:
– Det är stor skillnad på vad målvakterna och utespelarna gör. Två olika världar. Ju snabbare man förstår att det är en egen sport, ju mer finns det att hämta för att träna målvaktsspecifikt.
Måste man vara en detaljnörd för att hålla på med det här?
– Nej, det måste man inte. Det finns många målvaktstränare som inte är detaljinriktade och går mer på känsla och inställning. Jag har stött på många olika genom åren, men både jag och Linda tycker om detaljer och tror på att en bra teknik gör att man hittar ett bra grundspel. Det tror jag inte alla andra tycker och tänker. Det är individuellt och det finns de som lyckas på sitt sätt och jag ska inte säga vad som är rätt eller fel, säger Gusten Törnqvist.
Linda Blomquist tar vid:
– Det har absolut blivit en framgångsfaktor för dig och mig. Tålamodet, att vi orkar vara noggranna varje dag, och att vi inte släpper igenom dåliga beteenden och vanor på detaljnivå. Vi fortsätter jobba på det dag ut och dag in tio år senare. Det har funkat för oss, säger hon.
Det finns alltid med i rekryteringsprocessen.
– Målvakter som söker hit kommer aldrig vara de målvakter som inte är intresserade av detaljer. De som kommer hit kommer veta att det är extremt hög kravbild här. De som vill spela på helt andra premisser kommer förmodligen inte att söka sig till Luleå, säger Linda Blomquist.
Filip Gustavsson och Jesper Wallstedt är de senaste målvakterna som lyckats ta sig från Luleås juniorverksamhet direkt upp till SHL-laget.
– Det är en väldig fördel om vi kan ta målvakterna via hockeygym eftersom då vet vi hur de spelar. De har samma tänk när de kommer upp till mig vilket har gjort det mycket lättare att anpassa sig i herrlaget. Kan man göra så i stället för att värva någon utifrån är det en enorm fördel. Det har varit väldigt lyckat på så sätt, säger Gusten Törnqvist.
Gusten och Linda ansvarar även för breddutbildningen tillsammans med ett tiotal andra målvaktstränare från närområdet. Varannan vecka får målvakter från hela länet komma och träna tillsammans i Coop Norrbotten Arena.
Ungefär 60 målvakter i olika åldrar brukar vara med.
– Alla är välkomna och det är helt kostnadsfritt. Man väljs inte ut, utan anmäler bara sitt intresse och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har kommit långt i din utveckling, säger Blomquist
På så sätt har de bra koll på vad som kommer underifrån.
– Vi lär känna målvakterna tidigt, från tio års ålder och följder de varannan vecka i flera år. När det väl är dags för intag till hockeygymnasiet har vi bred koll på vilka som finns, säger Blomquist.
Framtiden ser ljus ut i Luleå.
I J20 finns målvakterna Jonathan Reinholdt och Hubert Forsberg Zetterström och J18 Isak Sörqvist och Love Härenstam.
– Tre är fostrade i Luleå och så har vi Love Härenstam som kommer utifrån. De ligger alla på hög nivå för sin ålder. Jag har två 04:or som gör sitt första J20-år och två 07:or som egentligen är underåriga. Det känns roligt att kunna plocka upp två underifrån eftersom jag är säker på att de kommer växa in i rollen och göra det bra på sikt, säger Linda Blomquist.
Länet är prio ett?
– Ja. De senaste tio åren har vi siktat på att ha tre av fyra målvakter från Luleå eller länet. En av fyra kan komma varifrån som helst, men ska vara bäst i Sverige.
Det tar oceaner av tid för att bli bra och vägen mot toppen är oftast slingrig, berättar Gusten.
– Både Jesper och Filip hade J18-säsonger som inte var fantastiska. Det kanske man glömmer bort när de nu spelar i NHL. Det behöver inte alltid gå spikrakt uppåt och att de dominerar på alla nivåer, säger han.
Pressen utifrån kan bli ett hinder för talanger.
– Det står mycket om Love, att han kommer att komma upp, men det är också en press att sätta. Det är inte bara så enkelt bara för att du är duktig när du är i den åldern. Han kan bli hur bra som helst, men det är för tidigt att säga att han kommer bli nästa Jesper Wallstedt, säger Gusten Törnqvist.
Linda fortsätter på samma spår:
– Det är ett ok att bära. Ena dagen är de ungdomar som vill spela FIFA hela natten, andra dagen så säger någon att de kommer spela i NHL om några år. Det är väldigt svårt för målvakterna att få ihop det, säger Blomquist och fortsätter:
– Det är ett extremt jobb de lägger ner för att lyckas. De offrar så mycket av sina liv. Deras kompisar är ute och kör epa-traktor och är uppe hela nätterna, men för att lyckas måste du vara dedikerad tidigt.
De lägger mycket tid på scouting och är noggranna med sina intag till hockeygymnasiet.
– Jag ska tillbringa fyra år med de här människorna och då måste det vara välscoutat. Vi är noggranna när vi rekryterar och några av grejerna måste de ha. De måste ha hög spelförståelse, vara duktiga skridskoåkare och bra människor, säger Linda Blomquist.
Hur mycket scoutar ni?
– Jätte, jättemycket. Vi tar inte hit någon på slump. Vi träffar målvakterna många gånger innan vi bestämmer oss, säger hon.
– Innan vi tog hit Love Härenstam hade vi uppe fyra målvakter med familj för att träffas och ha ispass. Vi kollar allt innan vi tar ett beslut, tillägger Gusten.