Tio år sedan unika satsningen – nu är regnbågströjorna tillbaka

För snart tio år sedan gjorde regnbågströjorna entré på Lombia. Under fredagskvällen är de tillbaka – när Kiruna IF spelar säsongens första träningsmatch.

Nu är regnbågströjorna tillbaka i Kiruna, för en match, mot Piteå Hockey under fredagskvällen.

Nu är regnbågströjorna tillbaka i Kiruna, för en match, mot Piteå Hockey under fredagskvällen.

Foto: Mattias Forsberg

Ishockey2024-08-14 07:00

Att en idrottsförening certifierat sig inom HBTQ-frågor hade aldrig hänt tidigare. Det var för tio år sedan som processen började. Kiruna IF hade svårt att locka till sig folk, både spelare och ungdomar, på grund av ishockeyns hårda jargong. Budskapet var att ”grabbigaste sporten i grabbigaste staden tar ställning”.

– Man pratade om att det är en hård kultur inom ishockeyn, och kanske i en gruvstad som Kiruna också. Det fanns en jargong inom ishockeyn – inte bara i Kiruna. Man kände då att man inte var så inkluderande som man skulle vilja vara, säger ordförande Annika Thyni.

Arbetet fick ett enormt genomslag – både nationellt och internationellt. Representanter från föreningen bjöds in till tv-soffor och mottog ett år senare Sportspegelns pris på Idrottsgalan i Globen.

– Man förstod nog inte att det skulle bli en så stor genomslagskraft. Men det visar hur viktigt ställningstagandet var – och fortfarande är.

undefined
Under början av 2015 tog föreningen emot Sportspegelns pris för sitt arbete.

– När unga killar och tjejer började spela med regnbågen, fick de höra. "Jaha är ni den föreningen?". Lite mer skällsord också. Det kanske vi behöver hjälpa våra ledare att rustas för. För att hjälpa ledare och spelare att vara stolta över att spela i en förening som har tagit det här ställningstagandet.

Hur var reaktionerna från folk i stan?

– Jag vet att det pratades om att företag reagerade negativt. Men det ska ha varit en myt, har jag fått höra efteråt.

– Att ta ett sådant ställningstagande som Kiruna IF gjorde då, gör att det blir läger. Dels att, "det här är ingenting som en idrottsförening ska hålla på med", och andra som tyckte det var alldeles utmärkt. . 

Sedan regnbågströjorna gjorde entré, den där onsdagen på Lombia mot Kalix, har det snart gått tio år. Under fredagskvällen är de tillbaka när laget i säsongens första träningsmatch ställs mot Piteå Hockey.

– Vi känner att det finns ett behov av att medvetandegöra våra ställningstaganden som gjordes för tio år sedan. Då kläcktes idén om att göra det här till första träningsmatchen mot Piteå – som en symbolhandling. Vi känner att det är ett viktigt ställningstagande med HBTQi, allas lika värde.

Annika Thyni satt inte i styrelsen när första steget mot certifieringen togs och är nu inne på sitt fjärde år som ordförande. Det var Johan Köhler. Sedan det historiska beslutet har Kiruna IF omcertifierat sig under 2022.

– Sen känner väl vi som jobbar ideellt, att det är en utmaning att hela tiden utveckla det här och hålla det levande. En del i det är att vi har omcertifierat oss, och hela tiden vill bli bättre.

Vad innebär det här arbetet rent praktiskt i föreningen?

– Vi har en handlingsplan som vi ska följa. Där vi i vardagen, i våra styrdokument, ska påminna varandra om allas lika värde. Men vi är också ödmjuka att säga att vi inte är bättre än någon annan för det. Vi gör inte alltid rätt. Vi är bara människor.

Efter Kiruna IF har fler tagit efter. Bland annat har SHL börjat med Pride week som återkommer under varje säsong. 

– Det är viktigt oavsett idrott – när unga killar och tjejer ska börja, ska man inte behöva vara rädd för att det är en hård kultur. Det är något som alla lag och föreningar behöver tänka på.

Vad kommer bli viktigt för att det här arbetet fortsätta?

– I en ideell förening byts det ut både spelare och tränare. Det gäller att sätta en struktur – där man utbildar varandra i de mjuka frågorna vad gäller värderingar. Det är vår utmaning och vad vi strategiskt behöver jobba med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!