Luleå/MSSK:s Jenni Hiirikoski åkte ut 10 minuter för dangerous equipment mot Brynäs i fredags.
Anledningen? Domarna ansåg att stjärnan inte använde halsskyddet korrekt.
– Det har kommit ut en skrivelse från Svenska ishockeyförbundet, och även en efter helgen nu. Det är bra att vi jobbar för spelarnas säkerhet, säger Luleåtränaren Fredrik Glader.
Har alla i laget använt halsskydd?– Jag skulle ljuga om jag säger bums att alla har haft det och att alla har använt det korrekt. Ett mer ärligt svar är att jag har för dålig koll. Med andra ord jag vet inte. Men vi pratar om det nu och jobbar för att alla ska ha det på ett korrekt sätt. De (domarna) var på oss även i Djurgårdsmatchen.
Men i herrarnas SHL är det en regel som det inte läggs så mycket vikt vid. Bilder från Luleå Hockeys inledande omgångar i SHL visar att endast två av 22 utespelare (Niklas Olausson och Pontus Själin) till synes använder halsskydd korrekt. Men där har inga utvisningar delats ut.
– Jag vet inte vad som är sagt där, om domarna ska ta utvisning, det har de inte gjort i alla fall, säger lagkaptenen Niklas Olausson och fortsätter:
– Jag har alltid haft det. Det är liksom inga bekymmer. Det är bra att ha skydd där så det är inga problem.
En som inte hade skyddet korrekt när olyckan var framme var förre Luleåspelaren Peter Cehlarik som fick en skridsko över halsen 2015.
– Jag kommer jag vara ännu mer nogrann med att halsskyddet sitter som det ska. Inklusive att jag inte ska slarva med det på träning, vilket är lätt hänt, sa Cehlarik som fick sy 15 stygn.
Karl Fabricius var med då och använder skyddet – men inte alltid helt regelrätt.
– Jag brukar kunna vika ned det så att det ligger dubbelt. Det ligger ganska högt upp och det kan vara lite oskönt. Så fort det hände med Cehlarik rullade jag upp det så att det satt tajtare runt halsen. Det var riktigt obehagligt.
Du var med då och viker ändå ned det, hur resonerar du då?– Ofta gör man det kanske lite omedvetet. Man har det rätt första bytet men sen känner man att det stramar åt när man behöver luft och så trycker man ned det. Sen är man inne i det så att man inte rättar till det till nästa byte. Mycket sånt är det.
Det finns värre exempel.
Halsskyddet blev obligatoriskt 1996 efter att Bengt Åkerblom avlidit av en skridsko över halsen året före.
Florida Panthers Richard Zednik råkade ut för samma sak 2008 i NHL, men överlevde. Zednik åkte snabbt av isen med blodet sprutandes över isen, opererades och missade resten av säsongen.
Har du fått någon tillsägelse av domare?– Inte de senaste två–tre åren, men jag kommer ihåg Modo borta för några år sedan. Hela laget fick en varning, då fick materialaren springa och hämta till de som inte hade på sig. Men jag tror inte jag har varit med om en utvisning, säger Fabricius.
Är det någon i laget som inte har halsskydd?– Jag vet ju att alla inte har. Vi får ganska hårda direktiv, framför allt från försäkringsbolagen, att all utrustning ska bäras korrekt. Det är ju en domarfråga också – det är ju de som ska se till att det efterlevs. Ulf Rönnmark (domarchef i SHL) har varit upp till oss innan säsongen började och han tryckte på det. Men det är fortfarande domarna på isen som ska vara uppmärksamma på det.
Från Luleå Hockeys ledning är man tydlig. GM Stefan "Skuggan" Nilsson har också varit ned och informerat laget.
– Vi tycker det är en viktig fråga och att det följs korrekt. Det är ingen ny regel, säger Ulf Engman, assisterande general manager.
Det har inte blivit några utvisningar i SHL, trots att det syns tydligt att det är många som inte använder halsskyddet korrekt.
– Jag vet inte riktigt varför det är så eftersom det finns en regel. Det finns även en regel att domarna ska ha halsskydd, men det känns inte som att domarna har det. Det är helt klart ett problem och vi från föreningen stöttar det absolut inte. Jag tycker det är självklart att alla ska ha halsskydd.
Joel Hansson, domaransvarig Svenska ishockeyförbundet:
– Det är jättedåligt. SHL är en liga där man ska vara förebilder och att man inte bär korrekt utrustning är något vi jobbar jättehårt med. Där hoppas jag föreningarna tar sitt ansvar som arbetsgivare och säkerhetsställer deras säkerhet. Vi ska ju inte ha en regel som inte efterföljs, då är det ju systemfel.