Tidigare i år kom beskedet att B-VM i ishockey, som skulle ha spelats i Kanada, ställs in för andra gången i rad på grund av pandemin.
En stor besvikelse för Damkronorna, som vill kvala sig tillbaka till A-VM.
Internationella ishockeyförbundet undersökte möjligheten att spela turneringen senare under året. Precis som att A-VM kommer spelas i augusti.
Nu är planen att B-VM ska spelas i början av nästa år. Något som bland annat SDHL fått ta i beaktning när de lägger sitt spelschema.
– Det blir eventuellt ett B-VM som vi måste ha med i beräkningarna när vi lägger spelschemat. Jag har fått veta att det är i slutet av april och att det är det vi ska förhålla oss till, säger Gizela Ahlgren Bloom, Sportchef för SDHL.
Förra säsongen spelades den tredje och sista SM-finalen den 29 mars. Därför är förhoppningen att spelschemat inte ska påverkas, däremot minskar det svängrummet för matcher som kan behöva flyttas med anledning av smittspridning.
– En stor utmaning att sätta spelschemat. Men nu vet vi att det finns ett "stopp" i slutet av april och att vi inte kommer kunna spela längre än så. Sen är det VM-förberedelser innan det också och vi vill så klart ge våra Damkronor bästa möjliga förutsättningar. Både för OS-kval, OS och B-VM.
Utöver de vanliga internationella uppehållen ska ett OS-kval ska spelas i mitten av november. Damkronornas OS-kval spelas i Luleå där vinnaren i Sveriges grupp tar sig till OS i Peking 2022. OS är tänkt ska spelas 4 till 20 februari samma år, där utresedatumet för spelarna är redan i slutet av januari.
– Men vi kommer kunna spela 36 omgångar som vanligt. Vi kommer även ha samma upplägg på slutspelet också där kvartsfinal, semifinal och final är lite tidigare.
Förra säsongen drog SDHL igång den 12 september och i år är förhoppningen att seriepremiären ska spelas vid ungefär samma datum.
– Vi har många andra saker att vänta på, så det är inte bara att lägga det här spelschemat. Hade vi inte behövt vänta på saker hade det varit klart redan nu men vi räknar med att schemat ska vara satt nu i juni.
– Under OS blir det ett uppehåll på fyra veckor. De som inte spelar landslagshockey kommer därför inte spela match på ganska lång tid och det blir en utmaning. Men klubbarna och ligan får hjälpas åt för att lösa det på bästa möjliga sätt, säger Gizela Ahlgren Bloom.