Överkalix triumferade – ett år efter riksnyheten

Favoriten höll när Lilla DM avgjordes i Älvsbyn – trots förlust mot konkurrenten.

Foto: Maria Engström Andersson

Ishockey2018-10-02 17:00

För en månad sedan avgjordes poolspelet i riktiga senior-DM. Kalix HC var då segrande förening och kommer att möta Luleå Hockey i en final som korar en slutlig mästare.

Under helgen avgjordes Lilla DM som är för lag i division 2 och nedåt.

Överkalix IF, i fjol serietrea i tvåan, åkte till Älvsbyn som favoriter och höll för pressen.

Totalt spelades fem matcher mellan fredag-söndag och Överkalix tog hem fyra av dessa.

– I tre av matcherna började vi med att ligga under med 0–2 (bonusmål för varje division som skilde lagen). Så det var lite pressande att ligga under från start. Det var också bara två perioder och det kan vara ganska lätt att försvara. De jobbade på som fasen alla lag vi mötte, säger Överkalix forward Emil Sikström, 30.

Själv tillhör han de mer rutinerade spelarna i laget. Men även namn som Anders Vikman och Andreas Lindgren, som har rutin från spel i hockeyettan med Kalix, tillför kvalitet till Överkalix. Ändå fick man se sig besegrat av DM-tvåan Brooklyn.

– Då slarvade vi lite. Vi spelade ganska bra och borde ha satt våra chanser. Då hade vi nog vunnit den också. Men det var jämnt och Brooklyn är ett bra lag, säger Sikström.

Nu kunde Överkalix kosta på sig den förlusten eftersom Brooklyn i sin tur förlorade mot Stil (1–2) och inte lyckades besegra Sunderbyn i full tid (4–3).

– Vi hade bara 12-13 gubbar att tillgå så vi slet på rätt bra och man fick spela mycket. Vi hade också några juniorer som gjorde det riktigt bra, berömmer Sikström.

Målsättning för säsongen?

– Vi försöker vinna alla matcher. De juniorer som har kommit upp är duktiga så vi försöker ge de istid också så att det kommer in lite nytt i laget.

Ingen tanke på att göra en Kiruna AIF-resa upp i ettan obesegrat?

– (skratt) Nja, inte ännu i varje fall. Det brukar kunna vara så att alla kan slå alla. Det beror ju alltid på vad man kan ställa upp med för lag. Kan vi ha fullt lag så ska vi kunna vinna serien.

Vilket lag imponerade mest av era motståndare?

– Stil var en överraskning, de kämpade som fasen. Även Älvsbyn och Brooklyn var bra. Sen tror jag att de flesta lag som var med skulle platsa i division 2.

En annan sak, det är snart ett år sedan Överkalix blev rikskänt för ismaskinen som var trasig och gjorde att ett 20-tal insjuknade. Lever minnet kvar fortfarande?

– Nej, det släppte vi ganska fort. Det var en struntgrej. Vi har en ny ismaskin nu också, en eldriven. Så det är inget vi pratar om.

– Däremot är jag överlag väldigt imponerad av föreningen och vilka eldsjälar det finns. Det finns inte några föreningar, utom Luleå Hockey, som har såna eldsjälar som ställer upp och fixar allt. Det borde hyllas i Överkalix, för det är fantastiskt. Vi har en oerhört bra ideell organisation och det tror jag gör att många fortsätter spela för att det är så pass roligt.

En sista fråga. Hur firade ni segern i Lilla DM?

– (skratt) Med att gå upp måndag morgon och jobba. Det var många trötta kroppar efter att ha spelat hockey i tre dagar, säger Emil Sikström.

Överkalix DM-resa

Överkalix IF–Sunderby SK 5–4 (Sunderbyn började med 2–0).

Överkalix IF–Rosvik IK 7–4 (Rosvik började med 2–0).

Överkalix IF–Älvsby IF Hockey 4–3 (Älvsbyn började med 2–0).

Överkalix IF–Brooklyn Tigers HF 3–4.

Överkalix IF–Stil Hockey 2–0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!