Omark: "Jag stör mig på det där pratet"

Han avslutade sin tid i Ryssland på ett minst sagt imponerande sätt – och har fått mycket kärlek från Salavat Yulaevs supportrar. Men Linus Omark har kritiserats av en del av Luleå Hockeys supportrar. ”Jag stör mig på det där pratet om klubbhjärta. Jag har det, men det är mitt liv. Och jag måste göra det som känns rätt för mig och min familj”, säger forwardsstjärnan.

 "Folk förstår inte, det är många aspekter att ta hänsyn till", säger Linus Omark.

"Folk förstår inte, det är många aspekter att ta hänsyn till", säger Linus Omark.

Foto: JOEL MARKLUND

Ishockey2020-04-11 19:00

Han åkte hem från Ryssland för ungefär tre veckor sedan.

– Det känns skönt att vara hemma med familjen. Jag började bli lite orolig när land efter land bommades igen, säger Linus Omark och tillägger:

– Men det är tråkigt att inte få spela hockey.

Han har just kommit in genom dörren efter en löprunda.

– Vi får se hur det blir med allt, just nu vet man ju inte ens om det blir någon hockey i höst. Men jag försöker hålla i gång, så att jag inte hinner tappa allt innan det är dags att börja försäsongsträna. Jag har åkt mycket skidor, säger han – och berättar att han även har varit och åkt skridskor i Norra hamn några gånger.

Hans Salavat Yulaev fick en bra start på slutspelet, och vann med 4–2 i matcher mot Avangard Omsk, som många hade som favoriter i årets Gagarin cup. 

Men sedan ställdes slutspelet in.

– Det känns riktigt surt, säger Linus Omark och fortsätter:

– Jag ville verkligen vinna, och det kändes som att vi – precis som Luleå Hockey – hade något bra på gång, och kunde gå hela vägen.

Han gjorde sanslösa tolv poäng på de sex första slutspelsmatcherna.

– Jag vet inte om jag skulle kalla det mitt livs hockey, jag har haft stunder då jag känt mig ostoppbar. Jag hade toppat formen bra, och försökte leda laget. Men jag tycker hela laget spelade fantastisk hockey, säger han – och berättar att han såg fram emot att möta rivalen Kazan i nästa runda.

När säsongen avslutades totalsågades han av Sovsports krönikör Vitaliy Slavin som kallade honom allt från vek till snobb.

– Jag har ingen aning om vem den där gubben är. Jag hade aldrig hört talas om honom innan och har redan hunnit glömma vad han heter, säger Linus Omark och tillägger:

– Det stack kanske i ögonen på honom att jag blev kallad legendar i tv och tidningar eller så ville han göra sig ett namn genom att trycka ned mig.

Han har däremot fått mycket kärlek från Salavat Yulaevs supportrar.

– Jag har fått många fina meddelanden, och det är klart att det känns att lämna klubben. Jag har ju ändå varit där i fem år. Men det kändes som att det var dags att göra något nytt, jag behövde en ny utmaning. Nu känns det som att jag har något att bevisa igen, säger Linus Omark.

Har du gjort klart med en ny klubb?

– Jag vet var jag kommer spela nästa säsong. Men det är det enda jag kan säga. Det är inte jag som beslutar när det ska offentliggöras.

Alternativen efter hans år i Ryssland var många.

I slutändan stod det mellan Luleå Hockey och klubben som han så småningom skrev på för.

– Det var inte lätt. Luleå Hockey har behandlat mig grymt bra. Jag fick den tid jag behövde, säger han.

Beslutet upprörde en del av Luleå Hockeys supportrar.

– Folk förstår inte, det är många aspekter att ta hänsyn till. Jag stör mig på det där pratet om klubbhjärta. Jag har det, men det är mitt liv. Och jag måste göra det som känns rätt för mig och min familj, säger Linus Omark.

Det måste ha känts tråkigt att läsa en del av det som har skrivits i sociala medier?

– Det tar på mig. Det gör det absolut. Men de känner inte mig.

Sedan berättar han:

– Jag följer Luleå slaviskt. Jag tycker att (Thomas) ”Bulan” (Berglund) har gjort ett grymt jobb. Det har (Stefan) ”Skuggan” (Nilsson) och de andra också. Men jag skulle säga att det är till 95 procent hans förtjänst att det har gått så bra. Kolla bara var Luleå var innan han flyttade hem. Och det är det enda laget i Sverige jag kan tänka mig att spela för.

Kan det fortfarande bli Luleå Hockey i framtiden?

– Det kan det, säger han – och konstaterar att han och Thomas Berglund har starka viljor, men att han hade älskat att spela för honom, och skulle vilja vinna ett guld med Luleå Hockey – sedan fortsätter han:

– Men nu får de ju in en stjärna. Det ska bli riktigt kul att se (Linus) ”Klasse” (Klasen) i Luleå igen. De ska vara otroligt glada att de får hem honom. Ingen annan spelare i SHL håller samma nivå som honom.

Tiden i KHL i siffror

Matcher: 476.

Mål: 124.

Assist: 305

Utvisningsminuter:  349.

Plus/minus: + 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!