Omark enda artisten i Tre Kronor: ”Inga dussinlirare”

Ryssland bjuder på en stjärnparad med spelare som Ilja Kovaltjuk, Pavel Datsiuk och Sergej Moziakin.I ett oerfaret Tre Kronor är artisten Linus Omark den enda som kan mäta sig med dem.– Det är inga dussinlirare direkt. Vi måste spela på topp om vi ska vinna mot dem, säger Omark.

STOCKHOLM  20161213
Linus Omark under Tre Kronors träning på Hovet i Stockholm på tisdagen inför Channel One Cup som inleds i Moskva på torsdag. 
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

STOCKHOLM 20161213 Linus Omark under Tre Kronors träning på Hovet i Stockholm på tisdagen inför Channel One Cup som inleds i Moskva på torsdag. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ishockey2016-12-14 11:26

Det blir en tuff prövning direkt för Tre Kronor i Channel One Cup som startar på torsdagskvällen.

För rysk ishockey är hemmaturneringen extra stor i år då det ryska ishockeyförbundet fyller 70 år.

Det syns i laguppställningen.

Fyra av de fem bästa i KHL:s poängliga är ryssar och finns med i hemmalaget, däribland ettan Sergej Moziakin (30 mål och 59 poäng) och tvåan Kovaltjuk (22 mål och 53 poäng).

Dessutom NHL-hemvändaren Pavel Datsiuk, lagkamrat med Kovaltjuk i SKA St Petersburg.

– Det är ju det absolut bästa de kan få med här i Europa. Det kommer att gå fort, så vi måste vara med om vi ska ha en chans, säger 29-årige Omark.

Salavat Julajev-forwarden öser som vanligt in poäng, ligger sjua i KHL:s poängliga med 40 poäng (9 mål+31 assist) på lika många matcher och är poängmässigt den ende som kan mäta sig med de ryska stjärnorna.

– Jag känner mig i bra form, men samtidigt vill man alltid bli bättre än man är just nu. Min uppgift är att försöka göra mycket poäng så laget vinner och det har lyckats en hel del, säger han.

Ryssland vann Karjalaturneringen i november med ungt lag där alla var födda 1990 eller senare. Nu är det Tre Kronor – sist då med tre förluster – som är oerfaret med fyra debutanter och där Omark med sina 77 landskamper är den mest rutinerade spelaren.

Omark, som spelade VM i våras, gör säsongsdebut i landslaget. Han och hustrun Linnea fick i juli sitt första barn, dottern Stella, och därför valde han att stå över i november.

Han har familjen med sig i Ufa, som ligger längst österut i Europa alldeles vid Uralbergen, större delen av säsongen.

– Vi kommer att fira jul där och sedan i januari åker de hem, då är det så pass lite av säsongen kvar (grundserien tar slut i mitten av februari). Sedan får vi se om de kommer tillbaka beroende på hur långt vi går i slutspelet, säger Omark.

Han gör sitt andra år i Salavat Julajev, fjärde totalt i KHL, och har kontrakt även nästa säsong.

Sedan kan det mycket väl bli en återkomst till SHL för profilen som har lägenhet i Stockholm.

– Så det blir väl Djurgården, säger han med ett skratt innan han fortsätter:

– Nej, Luleå är mitt lag i Sverige så det ligger närmast till hands. Jag är lite sugen på SHL, men mycket kan hända, det är ju ett år kvar. Det kan lika gärna bli ett annat äventyr. (TT)

Så spelas Channel One Cup

Torsdag: Sverige–Ryssland (17.00, direkt i TV12 och CMore), Finland–Tjeckien (Helsingfors, 17.30).

Fredag: Ryssland–Tjeckien (18.00).

Lördag: Finland–Sverige (10.00, TV12 och CMore).

Söndag: Tjeckien–Sverige (11.00, TV12 och CMore), Ryssland–Finland (15.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!