Miljonerna fixade – nu lämnar Svensson

Joakim Svensson har på olika sätt ingått i ledningen av Boden Hockey i tio år, men nu är det över. För Sporten berättar han om uppbrottet, vad han ångrar med Hockeyettankonflikten och miljonerna på banken. "Jag kommer att ha lite separationsångest, men det har varit klart ända sedan i mars så jag har behandlat det mesta", säger han.

Joakim Svensson tackar för sig i Boden Hockey efter tio år i föreningen.

Joakim Svensson tackar för sig i Boden Hockey efter tio år i föreningen.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-06-22 18:00

Vid Boden Hockeys årsmöte blev det stora förändringar i styrelsen där Daniel Åström lämnade över ordförandeposten till Markus Sammeli. Ledamöterna Thomas Regemalm, Daniel Sundholm, Patrik Sundberg och Johan Hedlund lämnade också.

Det gjorde även Sportgruppen med Birger Sandin och Urban Åström, samt marknadsansvarige Joakim Svensson.

– Vi känner alla att vi har kämpat ideellt länge och nu finns det personer som känner att de vill och kan försöka göra det bättre. Kanske börja anställa folk i de här rollerna och då är det läge att kliv av, säger Joakim Svensson och ger sin bild av den stora ruljangsen: 

– Anledningen till att vi är flera som slutar är för att vi är ett kompisgäng. Vi umgås och hänger ihop vid sidan om hockeyn så det är ganska naturligt. Det blev lite ”går du så går jag”. Det är inget konstigt eftersom många har jobbat länge och mycket. Vi finns ju kvar i stan och har lovat stötta Fagervall om det behövs.

Svensson kom in i klubben 2013, då som ordförande. Det var han fram till våren 2019.

– När Boden föll ur 2012/2013 ringde de mig då de inte hade någon ordförande. Det hade varit stormigt och ingen ville sitta i styrelsen. Jag tänkte att jag hjälper till och ser vad jag kan göra. Nu är det 60 personer på årsmötena och alla vill tycka och tänka om resurserna. Det tar jag som ett tecken på att vi som varit där har gjort något bra och att man kan vara lite stolt över det. 

De senaste fyra säsongerna har han varit marknadsansvarig med huvuduppgift att dra in pengar till klubben. 

– Anledningen till att jag klev av som ordförande var för att jag tyckte allt kretsade kring mig och det blev bättre när jag bytte post. Jag är nog mer av en ”doer”. Nu har det blivit så bra att jag inte behövs mer (skratt).

Han minns tillbaka på det som varit. 

– Vi känner att vi gjort ett bra jobb. Jag har hållit på i nästan tio år och vi har hela tiden lyckats få in pengar och göra vinst vilket är viktig om utveckling ska vara möjligt. Vi lyckades gå upp till Hockeyettan och sedan återkomsten har vi alltid kvalat uppåt. Vi har till och med varit i kvalserien. Vi tog 21 segrar i rad ett år, när vi trodde att vi var på gång med Kontos och gänget, men så blev flera sjuka i covid, säger Svensson och fortsätter:

– Det har varit mycket som varit glädjande. Vi har över tiden byggt upp ett riktigt bra kapital i koncernen. I april hade vi 3,8 miljoner i kontanter och jag har sålt för närmare 3 miljoner inför kommande säsong. Det är 6,8 miljoner så A-lagets verksamhet, med kommande säsong om entréer och försäljning adderas, är redan i hamn. Det känns som det är ett bra läge att kliva av och lämna nu.

Ni redovisar ett eget kapital på 8,9 miljoner kronor vilket är SHL-klass!?

– Ja. Vårt eget kapital har knallat på och ökat över tiden. Det är bland annat de nya fasadskyltarna på HIVE arena och aktiekapitalet som ligger där. Vi har legat på en omsättning på cirka 13 miljoner senaste åren så det börjar bli ganska mycket att göra, säger Svensson som känner att han inte längre har tiden som krävs:

– Jag har inte fått någon fråga om att vara kvar, men jag jobbar åt Försvaret med materielunderhåll och logistik. Det är mycket som händer nu och jag har inte lika mycket fritid längre så för mig passar det bra att kliva åt sidan nu.

Hur ser du på att du inte fått frågan?

– Jag vet inte. Jag har inte heller sagt att jag vill vara kvar. Jag känner egentligen att det är ganska skönt. Jag kommer att ha lite separationsångest, men det har varit klart ända sedan i mars så jag har behandlat det mesta. Jag kommer gå på hockey, men jag behöver inte springa benen av mig. Jag får vara fan och se på matcherna i lugn och ro.

Inga hard feelings alltså?

– Nej. Någon gång ska man sluta och det känns som att det är bra läge nu när det finns duktiga människor som vill komma in. Det tolkar jag som att det finns något att ta över och köra vidare på. Det finns resurser och något att bygga på, så det är bra läge att försöka göra något nu. Vi äger våra rättigheter, vi har pengar att satsa och har fått in Joakim Fagervall. Vi har byggt ett lag som till 98 procent är färdigt och som jag tycker ser slagkraftigt ut, så det blir säkert en rolig säsong.

Du har stöttat styrelsen genom konflikten med Hockeyettan. Hur ser du på det med distans?

– Jag är glad och stolt för att vi stod upp för rätten att styra oss själva och ingå i de avtal vi själva vill. Jag är också glad att vi nu äger alla våra rättigheter och har möjligheten att styra oss själva. Däremot kan man konstatera att jag, hela styrelsen och även vår advokat, kanske var lite naiva i början. Vi trodde nog inte på fullaste allvar att Nordens största advokatbyrå skulle gå på oss på det sättet som de gjorde, säger Joakim Svensson och fortsätter:

– Hockeyettan ändrade ett ingånget avtal och slutade betala oss. Det var faktiskt de som bröt mot avtalet med oss, men det här gällde mycket större saker än ett avtalsbrott. Det här handlade om att tvinga föreningar att rätta in sig i ledet och därför skulle exempel statueras med oss trots att vi hade rätt och agerade korrekt.

Konflikten om sändningsrättigheterna och dess avtal pågick i fyra år från hösten 2019 och hade många turer och vändningar. I maj 2022 klev Boden Hockey ur ligaorganisationen.

– Det blev till slut en tråkig prestige. Det är många oskyldiga till att detta hänt, framför allt ungdomsledare och barn i föreningen som fått mycket skit kastat efter sig i andra städer. Folk läser bara rubrikerna, säger han.

För ledningen var det annorlunda.

– Vi har tvärtom fått mycket stöd i kulisserna från företag och politiker. De har stöttat oss bra men de vill såklart inte fronta med det och gå in i konflikten. Efter att klubbarna avsatte Glysing har den nya vd:n i Hockeyettan bytt samtalstonen mot oss vilket bådar väl för att den här frågan nog kommer att lösa sig på sikt. Men först måste ett ömsesidigt förtroende återskapas vilket kan ta lite tid och då är det bra att människor byts ut.

Boden Hockey förlorade två olika skiljedomar mot Hockeyettan och blev ersättningsskyldiga för drygt 4 miljoner kronor, där nästan hela beloppet var rättegångskostnader och motpartens juridiska kostnader. 

– Hade vi vetat det vi vet i dag, hade vi nog själva valt att starta en process och försökt avsluta det gamla avtalet omedelbart. Boden Hockeys styrelse valde på goda grunder att ta hjälp av jurister och följa råden de fick. De menade att vi inte gjort något fel samt att vi hade väldigt goda chanser att vinna den av Hockeyettan startade processen eftersom de bröt mot avtalet först, säger han och konstaterar:

– Det har varit väldigt, väldigt, väldigt energikrävande och utan konflikten kanske situationen varit ännu bättre än den är nu i Boden Hockey. 

Svensson är kritisk till hur skiljedomarna gick till.

– Ett medvetet skapat system med skiljedom vid sidan om Riksidrottsförbundets regelverk som medger för den starkare parten att utöva makt mot små föreningar. Det är oerhört märkligt att vi i Sverige tillåter att ligaorganisationer vid sidan om idrottens regelverk har rätt att avlöva föreningar deras rättigheter. Detta är ju underlag för en hel bok och jag blir väl bara tröttsam när jag talar om det, men tyvärr är idrotten ett fördärvat system i dag och det har såklart påverkat mitt beslut att sluta som ideell föreningsmänniska. Idrotten lever inte som den lär längre. 

Finns det något mer ni hade kunnat göra annorlunda?

– I efterhand skulle vi tagit hjälp av en stor stark byrå och startat en skiljedom direkt om att avtalet inte är giltigt längre, tagit en kostnad på en halv miljon och förmodligen vunnit det. Det är vi alla nog lite självkritiska till att vi inte vågade gå på offensiven direkt. Det diskuterades men kändes väldigt fel att angripa sin liga och sitt förbund. Vi trodde nog alla, ganska långt in i processen, att detta var något som vi skulle lösa i samförstånd. I slutändan gick dåvarande styrelsen på rådet från advokater vilket nog de flesta styrelser skulle ha gjort.

Svensson ser positivt på vart Boden Hockey är på väg i dag, men en sak gnager.

– Framtiden är så ljus med allt som händer i Boden och det intresse som finns runt föreningen. Det enda jag är lite orolig för är att vår nya ledning inte kommer att klara av trycket när det gäller frågan om ligan och sändningsrättigheterna. Svenska ishockeyförbundets ordförande kommer att ringa, Hockeyettans ordförande, ägaren till Staylive och alla andra som på ett eller annat sätt tjänar pengar på det, kommer att höra av sig. De kommer försöka påverka dem och berätta hur bra det ska bli om vi är med igen.

Han är tydlig med sin ståndpunkt och skickar med en hälsning till de som tar över.

– Vår nya ledning ska göra som de känner är rätt för föreningen. Jag hoppas de förstår värdet av egna rättigheter, det handlar om miljoner kronor, och att det direkt påverkar publikmängd och försäljning i hallen som är viktiga intäktskällor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!