Mästerligt powerplay gav storseger i hemmapremiären

Luleå utklassade Djurgården efter sylvasst spel i numerärt överläge.

Ishockey2018-09-16 17:45

Hemmapremiären stod för dörren i SDHL och väl på andra sidan väntade ett bekant motstånd i form av förra matchens motståndare Djurgården. För bara en vecka sedan möttes lagen, då i Stockholm nu i Luleå.

Från det första mötet hade Djurgårdarna med sig att de var det enda laget som fått hål på Sara Grahn och i inledningen fick man en rejäl möjlighet att göra ta ledningen.

Direkt kom ett drömläge i fem mot tre. Publiken drog med all rätt för andan då Djurgårdens inledning var klart starkast de första minuterna.

– När det är hemmapremiär och då man vill göra det bra och ge tillbaka till publiken. Kanske lite nerver och sådär, säger Michelle Karvinen om den skakiga inledningen.

Men de 1037 personerna i publiken kunde snabbt andas ut då de vitkläddas powerplayspel lämnade en hel del för förbättring. Istället började de rödklädda ta över matchbilden. Puckar lastades mot mål och framförallt siktade man på att få till styrningar. På ett av alla försök kom utdelningen när Petra Nieminen fick bladet på Rebecca Stenbergs passningsskott. Samma tendens var det i andra som i första. Djurgården började bra men mattades av rejält eftersom. Djurgårdsmålvakten Agnes Åker fick allt mindre tid att andas och efter att ha gjort fem stycken rejäla monsterräddningar gick det inte längre. Både 2–0, 3–0 och 4–0 kom i powerplay.

– Vi rör pucken bra idag och använder alla. Det är någonting vi ska ta med oss framöver. Ett bra powerplay kan avgöra kommande matcher, säger Karvinen.

När gonggongen slog för fyrtio minuter var det nog en hel del av bortalagets spelare som pustade ut och under sista tjugo minuterna såg krafterna ut att vara totalt slut för Stockholmslaget. Små lägen till reducering kom men det var aldrig nära. Istället blev det två mål till att fira in för hemmapubliken som verkade uppskatta vad de såg. Michelle Karvinen fortsatte sin poängproduktion genom att servera Emma Nordin till 5-0 samtidigt som hon olyckligt körde in i målvakten.

– Jag kände mer att målvakten åkte in i mig. Jag var inte i målgården i alla fall. Hoppas hon är okej men det tror jag genom att hon spelade resten av matchen, säger Karvinen.

Djurgården protesterade kraftigt mot målet men ingenting ändrades från domarhåll. Åker kom efter ett tag upp på benen igen men bara för att släppa in Chiho Osawas första mål i Luleåtröjan. Japanen bjöds på ett friläge från halva plan och gjorde inga misstag. Det var egentligen aldrig någon oro för Luleå utan frågan var hur många puckar som Åker kunde rädda för bortalaget. Ett lag som var en klass under de regerande mästarna idag.

6–0

Luleå/MSSK–Djurgården SDHL Målen, Luleå/MSSK: Petra Nieminen, Michelle Karvinen 2, Noora Tulus, Emma Nordin, Chiho Osawa