Måste fler dö innan det blir gallerkrav även för män?

Två otäcka skador uppstod under söndagens match i allettan mellan Sundsvall och Piteå. Kalle Strömbäck fick ett hårt slagskott rakt i huvudet av en motståndare och Martin Arpe fick ett skott av en lagkamrat rakt i ansiktet. Och i en annan match var Halmstads Robin Dahse nära att bli blind av en skridsko som skar sönder ögonlocket.

I princip varje vecka är det någon form av ansiktsskador inom svensk ishockey. Något som skulle undvikas om det vore krav på galler eller heltäckande visir för ansiktet - även för män.

I princip varje vecka är det någon form av ansiktsskador inom svensk ishockey. Något som skulle undvikas om det vore krav på galler eller heltäckande visir för ansiktet - även för män.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2024-01-15 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strömbäck skyddade ansiktet med ena handsken men vred på huvudet som en naturlig reaktion så att pucken träffade bakhuvudet och tack och lov även i hjälmen. Smällen, som ni ser på klippet nedanför, hade inte blivit lika brutal om han haft ett galler för ansiktet och pucken träffat där.

Han fick ledas av isen med kraftig hjärnskakning och en fraktur i skallbenet.

Just det. Galler. För ansiktet. Det viktigaste man har.

Galler (eller heltäckande visir) är ett krav för barn, ungdomar och kvinnor som spelar ishockey. Men inte för män.

Hallå jämlikhet? Kvinnor ska alltså ha galler men inte män.

Kan någon förklara varför det ska vara skillnad. Seriöst?

Alla som börjar spela ishockey har galler för ansiktet, från den yngsta knattetiden till 18 års ålder. Då är det plötsligt helt okej att ta bort gallret och nöja sig med ett visir för ögonen. När skotten, slagen och tacklingarna är som hårdast.

Av vilken anledning?

"Man ser sämre med galler"  lär en del säga.

Jaha, men om man har haft ett galler hela livet tror jag väl ändå att man har vant sig?

"Det blir fulare spel med fler höga klubbor i så fall"  lär andra säga.

Nej det blir det inte. För då blir man nämligen utvisad.

Eller är det bara så att många (män) tycker det är coolare, häftigare, mer macho att köra utan galler?

Vi har nog tyvärr inte hunnit längre än så.

Men hur är det i amerikansk fotboll? En ännu "tuffare" sport.

Alla spelare där har hjälm med galler. Så varför inte i ishockey?

Otäcka huvud- och ansiktsskador inom hockeyn kostar karriärer, lidande och pengar – och till och med liv. 2021 dog en rysk 19-åring av ett skott. Ifjol dog en 29-åring av en skridsko på en oskyddad hals, ett galler hade kanske kunnat rädda honom. Måste fler dö?

Jag var själv med i en match för många år sedan då en lagkamrat fick åtta tänder utslagna av en klubba. Det glömmer jag aldrig. Att jag som målvakt fick hundratals skott i huvudet och ett par hjärnskakningar var betydligt lindrigare. 

Skulle man fråga 18-åringar om de vill fortsätta med galler tror jag ärligt talat att nästan alla vill det. Men vem vågar stå upp och ensam fortsätta med galler när ingen annan i laget har det?

Kan ni förresten tänka er att köra bil utan säkerhetsbälte?

"Jorå, när man övningskör ska man förstås ha säkerhetsbälte – men när man får körkort borde man slippa, det räcker ju med krockkuddarna. Alltså bara männen, för kvinnorna måste ju ha bälte."

Okej en överdrift, men ni fattar.

Tyvärr lär inte svensk ishockey ta beslut om gallerkrav. Det måste i så fall ske ännu högre upp, som internationella ishockeyförbundet och NHL.

Eller – tänk om någon stor tillverkare av utrustning skulle designa ett modernare galler och få några världsstjärnor i NHL att spela med det.

Då kanske det plötsligt är coolt och häftigt.

För det är ju tyvärr det allt handlar om?

Vad gäller allettan är det riktigt skoj att läsa tabellen just nu för oss här uppe. Tre lag från norra serien i topp – Hudiksvall, Boden och Piteå har elva poäng var och ingenting talar för att det ska gå så mycket sämre i fortsättningen.

Sex poäng och ett enda insläpp för Boden på två matcher i helgen och Piteås vändning från 0–2 till 5–3 borta mot Sundsvall imponerar.

Tyvärr sladdar Kiruna i botten och får tufft att gå till slutspel. Däremot har Clemensnäs varit en häftig överraskning i norra vårettan och kan slåss om en slutspelsbiljett. Även Kalix har inlett starkt i samma serie och fajtas om ett slutspel där.