Nästan alla bilder i hockeybilagan har tagits antingen i eller i närheten av Coop Norrbotten Arena.
Varför?
Luleå Hockey har en ny strategi som till stora delar går ut på att de har många lokala, unga förmågor i SHL-laget.
Och då ville vi att den hemvävda satsningen skulle bildsättas – just det – i deras hemmiljö.
Därför får också föreningens vd Stefan Enbom sätta sig ner i soffan på sitt kontor och förklara exakt vad den nya strategin går ut på.
– Förra sommaren började jag och många runtomkring känna: ”Vart är vi på väg med Luleå Hockey? Hur ser vi ut i dag? Är det här det Luleå Hockey vi vill ha?”. På något vis kändes det inte bra. Luleå Hockey började kännas som ett köpeslag, vilket vi absolut inte vill vara, säger Enbom först.
Han fortsätter:
– Vi har en ambition att vara ett topplag i Sverige och i Europa. Det har vi nu också. Men för att lyckas med det skulle vi kopiera de andra storklubbarna i Sverige i stället för att gå vår egen väg. Vi funderade mycket på det här. Vi kom fram till att vi inte blir framgångsrika av att kopiera HV eller Frölunda. Vi skulle välja en annan väg, den traditionella vägen som Luleå Hockey har sitt ursprung i.
– Var finns kraften i Luleå Hockey? Var kommer vi ifrån? Vi är utmanaren från norr. Vi gör det lite eljest. Vi är präglade av att vi är ett Norrbottenslag.
Den där känslan växte hos Stefan Enbom och hans kollegor under sommaren och hösten.
På ett styrelsemöte i november beslutades den nya strategin.
– Vi ska tillbaka till det riktiga Luleå Hockey. Vi ska inte ha tolv utlänningar. Vi ska inte köpa oss till framgångar genom att värva Bill Sweatt och Toni Rajala och ha tio såna spelare i laget. Vi ska bygga på att vi är ett Norrbottenslag. Det är norrbottniska talanger som vi ska vidareförädla. Det är det som ska göra oss till vinnare.
Det har redan börjat märkas i SHL-laget nu. Viktor Grahn, Isac Lundeström, Einar Emanuelsson ... Det är många killar från Norrbotten som får chansen.
Märks den nya strategin på andra sätt med?– Det märks något enormt för mig. Det som påverkats mest är att vi ska ha utvecklingskraft. Det är ett nyckelord för oss. Identitet och utvecklingskraft. Vår framgång ska bygga på det. Går folk in i vår arena ska de känna att det är en miljö där man utvecklas. Oavsett om man är tjej eller kille. Oavsett om man är 16 år, 18 år, 20 år eller 39 år som Janne Sandström. Här ska man känna att det finns resurser för att utvecklas.
Känner du att den här texten har långa citat? Det stämmer. Men det är för att just vd:n Stefan Enbom ska få berätta om den nya strategin, som sagt.
Han fortsätter:
– Det ska finnas ett bra medicinskt team, en bra fysgrupp, en bra bemanning på hockeygymnasiet. Det ska vara kompetenta och duktiga människor som jobbar med råtalangerna. I några år har vi känt att vi inte haft den där riktiga utvecklingen på spelarna. Man kände inte att de här spelarna var mycket bättre än i fjol. En del hade nästan gått tillbaka sedan året innan. När vi var klara med vad vi ville, så behövde vi ha en ny organisation som utvecklar våra egna talanger.
Den nya organisationen? En helt ny tränarstab kring SHL-laget med Thomas ”Bulan” Berglund i spetsen. En general manager i Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman som assisterande general manager.
De två sistnämnda har jobbat ihop tidigare när de byggde om och upp Luleå Hockeys ungdomsverksamhet.
– Men vi ska inte bara utveckla de unga spelarna. Ta en sån som Emil Larsson, som kommer hit. Han ska ha de bästa förutsättningarna i Europa för att ta nästa kliv och bli landslagsspelare. Det tror vi att vi är på väg att bygga upp, säger Stefan Enbom.
Vänta nu, är målsättningen att spelarna i Luleå Hockey ska ha Europas bästa förutsättningar för att utvecklas?– Absolut. Har vi de bästa i Sverige så ... Vi har en ambition att vara ett topplag i Europa och i Sverige. Det har vi inte backat bort ifrån. Vi har dragit i handbromsen för att fundera ett tag kring hur vi ska göra en nystart. Men långsiktigt har vi som ambition att vara ett topplag.
Jag tänker att er försämrade ekonomi spelat in i beslutet att inte värva stjärnor som Sweatt och Rajala och i stället satsa på unga talanger från länet?– Det kan jag säga till hundra procent att den ändrade strategin enbart var utifrån det jag förmedlat nu. Det har inget med ekonomin att göra.
Inte?– Eller, det har också med ekonomi att göra. Vi kommer inte ha råd att vinna genom att köpa. Det kommer vi aldrig ha. Vi kommer aldrig vara bland de två–tre lag som har mest pengar. Men vi gjorde inte det här omtaget på grund av en dålig ekonomi, utan mer utifrån att det inte varit framgångsrikt med det andra sättet. Det var uppenbart att vi hade misslyckats. Två år i rad har vi tillskjutit enormt mycket pengar för att få framgångar och därigenom få en positiv ekonomisk boost. Men det blev inte så.
Hur nära känner du att ni är där ni vill vara, och ha Europas bästa förutsättningar?– Vi har tagit många steg genom åren i den riktningen. Det är så att Ulf, Stefan och Urban och alla andra har det uppdraget nu att bygga det här. Det är inget man gör så här, säger Stefan Enbom och knäpper med fingrarna, innan han tillägger:
– De närmaste tre åren ska vi ta tydliga steg i den riktningen och nå ännu mer utvecklingskraft. Det vi har i dag är väldigt bra, men vi har höga ambitioner. De har ett uppdrag nu att ta fram en handlingsplan för att nå det under hösten.
Stefan Enbom säger att faciliteterna måste förbättras för att de ska nå dit de vill. Gymmet måste antingen byggas ut eller byggas om.
Detta ”eftersom det nu är två elitlag som nyttjar gymmet och att tjejhockeyn växer väldigt mycket”.
– Vi har en positiv dialog med kommunen utifrån det. Det här måste åtgärdas om Luleå vill ha lag som konkurrerar på högsta nationella nivå i ishockey.