Luleåbossen: "Det är en extremt viktig fråga för hela Norrbotten"

Det är en historisk match.
Men också ett ställningstagande för lika villkor mellan killar och tjejer.
– Det är en extremt viktig fråga för hela Norrbotten, säger Luleå Hockeys klubbdirektör Stefan Enbom inför derbyt i SDHL.

Stefan Enbom vill att fler SHL-lag satsar på tjej- och damhockey. "Då tror jag det långsiktigt kommer blir riktigt bra", säger han.

Stefan Enbom vill att fler SHL-lag satsar på tjej- och damhockey. "Då tror jag det långsiktigt kommer blir riktigt bra", säger han.

Foto: Fredrik Sundvall/TT/Simon Eliasson

Ishockey2024-10-14 11:31

På tisdag kväll spelas det allra första hemmaderbyt mellan Luleå Hockey/MSSK och Skellefteå AIK.

Det är också "Norrbottensmatchen", som Luleå döpt konceptet till.

Det handlar om att uppmärksamma och dra in pengar till dam- och tjejverksamheten. I fjol blev det en succé med 4 295 besökare och en halv miljon i intäkter. 

– Det är en gemensam kraftsamling med Norrbottens näringsliv för något som är väldigt viktigt för oss: Lika villkor mellan killar och tjejer, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Det är en stor utmaning för oss att ständigt jobba i den riktningen, men det är också en extremt viktig fråga för hela Norrbotten och vi vill lyfta den frågan utanför ishockeyn också. 

Det är fri entré och över 100 företag är med. Enbom hoppas på över 5 000 åskådare.

– Det vore fantastiskt kul om det blir så, inte minst för tjejerna i laget. 

Vad är nästa steg på damsidan?

– Lönerna är varje år en fråga och våra lönekostnader för vårt SDHL-lag har ökat kraftigt sedan den dagen vi startade verksamheten. Vi vill att lönerna ska gå upp för varje år. Men det är också att se till att det är bra villkor när det gäller resor och material. Vi vill öka antalet ungdomslag på tjejsidan. Den långsiktiga målsättningen är att vi ska ha ett tjejlag i varje årskull, precis som på killsidan.

Kommer en damspelare kunna tjäna flera hundra tusen i månaden?

– Det är förhoppningen. Det är ett hårt och långsiktigt arbete som vi måste jobba med. Vi måste också jobba på nationell nivå med ligan, så SDHL också tar steg. En viktig parameter i finansieringen av vårt SHL-lag är de centrala SHL-intäkterna, de finansierar i princip hela vårt SHL-lag. De centrala intäkterna från SDHL är på en väldigt låg nivå och där måste vi jobba tillsammans med våra kollegor i SDHL för att öka marknadsvärdet. 

Enbom passar på att skicka en hälsning till andra SHL-klubbar.

– Vi är det absoluta loket i damhockeyn, inte bara i Sverige, utan i hela Europa. Vi har en ambition att fortsätta vara det, men vi vill framför allt att våra kollegor i SHL tar rygg, hänger på och utmanar oss. Det är kul att det finns en del föreningar som försöker ta steg nu, inte minst Frölunda. Men vi vill också att framför allt Färjestad, och även klubbar som Rögle och Växjö, satsar fullt ut på dam- och tjejhockeyn. Då tror jag det långsiktigt kommer blir riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!