Luleå Hockey och föreningens vd Stefan Enbom uppmärksammades tidigt på att Sporten undersökte hyreshöjningarna till följd av kommunens investering på 12 miljoner kronor i den nya ljud- och ljusanläggningen.
Enbom hörde därför av sig och ville få ge sin syn på saken.
En vardag i slutet av september slår han sig ner i en stol på sitt kontor.
– Det är fel att uttrycka sig så att hyran går från en krona till 1,3 miljoner kronor, säger Enbom.
Han berättar att Luleå Hockey drift AB bland annat betalar fem miljoner kronor per år för el och fjärrvärme.
– Det kostar Luleå Hockey ungefär 18 miljoner kronor att sköta driften. Då driftar vi för alla – inte bara oss själva. Vi driftar för konståkningen, för Brooklyn och alla andra.
Boksluten för driftbolaget hade fram till 2017 en omsättning på 16 miljoner kronor per år, fyra av de fem senaste åren?
– Ja, men det har gått upp sista tiden.
Stefan Enbom säger att föreningen får ”kring 11,5 miljoner kronor per år i driftbidrag”.
– Sen drar man bort 1,2 miljoner kronor från det som ska gå till investeringar i anläggningen. Det måste avsättas i en reparationsfond varje år. Det blir därför kvar ungefär tio miljoner av driftbidraget. De tio miljonerna minus de 18 miljoner kronor som det kostar att sköta driften, blir minus åtta miljoner. Det fakturerar driftbolaget varje år till Luleå Hockey-förening. Det här är föreningens hyra.
Enbom fortsätter:
– Det som händer nu, om man lägger till de här 1,3 miljonerna kronorna för investeringarna så kommer vi upp i 19,3 miljoner (för driften, reds. anm.). Och sen tar vi bort tio miljoner. Då kommer hyran bli 9,3 miljoner i och med de nya avtalen.
Du tycker alltså att mellanskillnaden för driftkostnader och driftbidraget är er hyra?
– Det är solklart så att det är vår hyra. Det är upplagt så att det är vår hyra. Det faktureras som hyra till föreningen, från driftbolaget.
Tror du att kommunens hyra hade legat på 18 miljoner om de själva skött driften?
– Jag har svårt att tro att någon kostnad skulle försvinna. Vi tror vi kan drifta den billigare än vad kommunen kan göra.
– Om inte Luleå Hockey skulle finnas och bära de här åtta miljoner kronorna så skulle kommunen direkt få ökade kostnader med åtta miljoner. Då skulle de inte betala tio miljoner i driftsbidrag utan 18 miljoner.
Om Alexander Majorov ska träna i A-hallen i en timme så kostar det 200 kronor. Vad hade era kostnader blivit för träningar om ni fått hyra den på samma sätt?
– Det är peanuts. Konståkningen eller basketföreningarna skulle aldrig i världen orka bära ett sånt här upplägg. Det är uppenbart. Det är ju nästan hela basketklubbarnas omsättning.
Utan åtta miljoner som du säger att er hyra ligger på, så hade ni inte kunnat hyra ut loger, restauranger och ha konserter.
– Absolut är det så.
Om kommunen ger er den möjligheten, kan ni verkligen säga att er hyra då är 8-9 miljoner kronor per år?
– Vårt försäljningsbolag är ingen vinstmaskin. Det är så. Som förra helgen, då vi hyrde ut lokalerna till Björn Skifs. Det är ingen ekonomisk succé.
Men ni gör en vinst på det. Annars skulle ni aldrig göra det.
– Ja, vi gör en vinst. Men vi har ett ansvar i och med att vi är en kommunal anläggning. Vi har ett ansvar att anordna såna saker, då vi är den enda anläggningen i stan som kan ta in så mycket folk. Men det är inte så att vi tjänar massa miljoner på det.
Och det är samma med logerna och restaurangen?
– Ja, det är ungefär samma upplägg. Vi tjänar någon krona på det. Men vi har provat att drifta restaurangerna själva. Det är så det ser ut för basketen med, jag tror inte att det är någon jätte-vinstmaskin för dem, säger Stefan Enbom och tillägger också att föreningen får sälja arenanamnet på kommunens hall.
– Coop hjälper oss indirekt med de åtta miljonerna genom att vara en partner i arenanamnet. De åtta miljonerna måste vi finansiera på något sätt. Det är inga pengar som ramlar ner från himlen tyvärr.
Enligt Stefan Enbom är hyresavtalet ett formaliaavtal. Det är därför det är satt till en krona per år.
– Det kommer ligga kvar på en krona och förändras inte med de här 1,3 miljonerna. Det kommer inte gå från en krona till 1,3 miljoner eftersom det är ett formaliaavtal.
Du säger att det är en utmaning för er att berätta vad hyran är. Luleå kommun säger att det är komplicerat. Tycker du att ni borde skriva om avtalen 2020?
– Det är vi ganska överens om, att vi ska försöka skriva det så att det blir mer begripligt och kanske lite enklare. Även om det i grunden är ett bra avtal, säger Enbom som menar att det snarare är en för dyr kostnad än en för låg sådan:
– Vi tycker att nivån är för hög. Att vi har för höga kostnader.
Vad ligger andra föreningar på i hallkostnader?
– Svårt att säga, men vi vet olika föreningar som har betydligt lägre kostnader än åtta miljoner kronor. Det finns också de som har högre, men vi ligger på slutspelsplats vad gäller kostnader.
Enbom säger vidare:
– Det är ett dilemma för oss. Vi har sett det tidigare också. Varje gång vi ser någonstans att det är formulerat att vi har en krona i hyra för Coop så håller vi på att fullständigt bryta ihop. Vi tycker att det är jävulskt felaktigt att säga det. Vi skulle gärna ha en krona i hyra. Då skulle vi ha åtta miljoner mer att röra oss med varje år. De åtta miljonerna får våra partners vara med och finansiera. Huvuddelen av tiden som vi använder anläggningarna är det vår ungdomsverksamhet som är där.
Stefan Enbom gör en jämförelse med hur basketklubbarna hyr sin anläggning av kommunen. Ett liknande avtal skulle kosta ”max fem miljoner kronor” för Luleå Hockey.
Så vad är positivt för Luleå Hockey med det nuvarande avtalet? Varför är det bra?
– Nog har det sina fördelar att vi har möjlighet att drifta. Vi disponerar anläggningen och hallarna, förutom att det är kommunen som sköter tidsfördelningen. Det är bra.
– Jag menar, det är ett väldigt bra upplägg för kommunen och för Luleå Hockey. Vi kan drifta det billigt, vi har bra relationer med partners som kan hjälpa oss att hålla nere kostnaden. Vi har mycket funktionärer som kan hjälpa oss och jobba gratis, på ett annat sätt än vad kommunen kanske skulle kunna ha.
Samtidigt är ni väldigt öppna med att ni anser att summan är för dyr och att ni hade kunnat få det mycket billigare om ni hade samma deal som andra elitlag i Luleå. Varför har ni då valt att gå med på det här avtalet?
– Å ena sidan är det som du säger. Å andra sidan så är vi evigt tacksamma att kommunen ändå har sett till att vi har Coop Norrbotten Arena som är på SHL-nivå. Den sista stora renoveringen av Coop är det som har gjort att vi har överlevt i SHL. Annars hade vi åkt ur för 7-8 år sedan. Så det är både och.
Investeringar hade kommunen kanske gjort ändå, även om det inte var ni som skötte driften. Varför vill ni sköta driften?
– Det är ingen jättefråga för oss. Det är ingen avgörande fråga egentligen.
Men varför skrev ni då på kontraktet att sköta driften om ni hade kunnat spara pengar på att inte göra det?
– Ja, jag vet inte..., säger Enbom innan han fortsätter:
– Det är också så att när man skrev avtalskonstruktionen var man nog inte riktigt medveten att driftbidraget skulle ligga på i princip samma nivå första fem åren. Vi hade ett index för el- och energikostnader som man trodde skulle följa kostnadsutvecklingen – men det har det inte gjort. Man tänkte rätt, men det blev inte som det var tänkt.
– I avtalet står det också att om det kommer nya krav, såsom kamerahyllan, så ska det vara en förhandling mellan kommunen och Luleå Hockey om hur kostnaderna ska delas upp. Men det har blivit så att dessa förhandlingar har slutat med att hundra procent av kostnaden har landat i knäet på Luleå Hockey. Där känner vi att vi har börjat nå smärtgränsen.
Kommunalrådet Niklas Nordström menar att det i nuläget inte finns några planer på att höja bidraget till föreningen. Från kommunens sida anser man att Luleå Hockeys kostnader är rimliga:
– Vi vet att man alltid kan jämföra med andra kommuner, men i nuläget så tycker vi att det här är rimligt. Sen så kommer det en dag när avtalet löper ut. Då får man sätta sig ned i framtida förhandlingar för att se om något har förändrats. Vi har ingen ambition i det här avseendet att vara billigast eller mest förmånliga, säger Nordström.