Det är enbart Timrå, som gått upp från hockeyallsvenskan, och Frölunda som kan redovisa en större ökning i publiksnittet än vad Luleå Hockey kan. I övrigt verkar trenden vara motsatt. Sju av 14 lag har backat sett till publiksnittet och tre lag har ökat med mindre än 100 åskådare.
Luleå Hockey har, efter sju hemmamatcher, ett snitt på 5 339 åskådare per match – 392 fler än under fjolåret. Och jämför man med samma tidpunkt i fjol är resultatet ännu bättre, plus 501 åskådare.
Ett glädjebesked för föreningen rent ekonomiskt, menar klubbens vd Stefan Enbom.
– Vi har fått en väldigt bra start när det gäller både publiksnittet, men också att vi har bra publikintäkter. Vi har ökat vår omsättning med 25 procent på de sju första matcherna. Vi är jätteglada.
Stefan Enbom menar att de ökade publiksiffrorna beror på tre huvudsakliga faktorer.
– Jag hoppas och tror att en viktig faktor är att vi har ett väldigt intressant lag och att många gillar att gå och se våra unga juniortalanger göra debut och göra bra ifrån sig. Sedan har vår investering (ljud och ljus) så klart kraftigt påverkat intresset för att gå på hockey. Vi har också jobbat med att få ett bra spelschema i ligan. Att matcherna inte kommer i klump, utan är väl utspridda och att vi spelar torsdag och lördag. Vi tror att det påverkar att bara ha en hemmamatch per vecka, jämfört med de veckor som vi har två hemmamatcher, då är det en större utmaning att få en högre publiksiffra.
Jämfört med tidigare år har Luleå Hockey ett större antal egna produkter och talanger från länet som spelar i laget och det menar Stefan Enbom är en viktig detalj.
– Vi tror ju att ett lag som bygger på utvecklingskraft där vi tar fram egna talanger som kommer från länet gör att många vill komma och se ett sånt lag, kontra för några år sedan då vi hade 12-14 utländska spelare i laget.
Stefan Enbom menar också att klubbens mångmiljonsatsning på det nya ljud- och ljussystemet redan har börjat betala av sig.
– Jag menar; det är ruskigt häftigt att gå på hockey i Luleå kontra på många andra ställen. Investeringen har påverkat det här.
En fortsatt utveckling av arenaupplevelsen står högt upp på klubbens agenda och det finns mycket kvar att utveckla med det nya systemet.
– Det är någonting som är väldigt högt på agendan, inom många olika områden. Dels är det själva investeringen i sig som bara är driftsatt. Vi har fått en formel 1-bil och håller på att lära oss att köra den. Det finns mycket kvar när det gäller att utveckla, med många funktionaliteter som vi inte tagit i drift än. Det här är bara 1.0 som vi har visat upp.
Enbom menar att det inte heller kommer att dröja länge innan fler funktioner, som det nya systemet öppnar upp för, kommer i bruk.
– Redan vid landslagsuppehållet kommer vi försöka att ta nästa steg i utvecklingen. Sen gäller det också att jobba med allt ifrån kioskerbjudanden, till att göra arenan mer trivsam och mysig. Det gäller att jobba på alla plan så att många känner sig välkomna att se våra matcher.
Rent ekonomiskt påverkar de ökade publiksiffrorna Luleå Hockeys intäkter och just nu ser det ut som att föreningen når de mål man har satt upp för säsongen.
– Vi har ett mål när det gäller publiksnittet, men sen när det gäller våra intäkter har vi räknat med att öka med cirka fem procent och nu ligger vi lite över det.
Vad betyder det lite mer konkret?
– Vi har budgeterat för ungefär 800 000 kronor i ökade publikintäkter och säsongskortsintäkter. Med den takt vi har just nu så lär vi överträffa det med en halv miljon.