Luleå Hockey-tränaren reagerar på utredningen

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson tycker att det är för många importer i SDHL. Nu ska flera experter utreda frågan. "En begränsning av antalet utländska spelare är därför för tidig att utesluta", säger Larsson till SVT Sport.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2018-04-12 14:34

Leif Boork har fört ett resonemang om att det är för många utländska spelare i Sveriges högsta serie.

Förra veckan, den fjärde april, fick han medhåll av Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

"Leif Boork har ofta kritiserat importen av utländska spelare till SDHL. Vi har en framstående liga, den bästa i Europa. Men ska vi bli bättre på sikt så måste vi utveckla våra egna spelare: idag har vi nästan fyra hela lag, av tio, med utländska spelare i SDHL. Jag tycker att det är bra att vi har duktiga utländska spelare i vår liga, men det här är för många. Där ger jag Leif Boork rätt", skrev Larsson i en krönika på ishockeyförbundets hemsida.

SVT Sport har nu tagit den här frågan vidare med Larsson.

– Vi har Europas bästa liga, men över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling. För att hantera det måste vi bli ännu bättre på att utveckla egna spelare, och kanske införa någon slags begränsning. En arbetsgrupp ska titta närmare på det, säger Anders Larsson till SVT Sport.

Den gångna säsongen, som slutade med ett SM-guld, hade Luleå Hockey/MSSK elva importer i sitt lag.

Däribland nyckelspelarna och OS-spelarna som Jenni Hiirikoski, Meaghan Mikkelsson, Ronja Savolainen, Noora Tulus, Jennifer Wakefield och Michelle Karvinen.

Luleå Hockeys tränare och sportchef Fredrik Glader vill inte se en begränsning av importer i SDHL.

– Jag tycker kanske att de kan lägga tid och energi på att försöka hitta rätt nivå och stege på landslagsverksamheten istället. Just nu är det inte utländska spelare som är huvudproblemet. Jag förstår deras tanke, men det är inte där problemet ligger för svensk damishockey, säger Fredrik Glader.

Han fortsätter:

– Jag tycker att de borde få till ett U22-landslag. Punkt slut. Det skulle minska spannet mellan U18 och Damkronorna. Många som varit bra i U18 får aldrig chansen i Damkronorna, de hamnar som i en grå massa. Det är ett problem. Sen kan man kolla över att ha ett U16-landslag också. Men det kanske kostar mer pengar än att prata om utländska spelare.

Glader pekar på att förbundet höjt kostnaden för SDHL-klubbarna att licensiera utländska spelare.

– De finansierar ganska mycket av sin verksamhet genom de höjda utgifterna för utländska spelare. De höjde drastiskt från 3500 kronor till 5500 kronor och sen till 12 500. De borde kanske kolla på andra grejer istället. Det finns större delar att tänka på. Man kan titta på att få igång en flickserie istället för att titta på utländska spelare. Man kanske kan ha en juniorserie i Sverige om 2-3 år? När man fått det att funka kan man kolla på begränsningar. I dagsläget har vi inget tryck underifrån på talanger.

Svenska ishockeyförbundet trycker på att antalet utländska spelarna i SDHL motsvarar närmare fyra lag. Den kritiken köper inte Fredrik Glader.

– För tre år sedan tog svenska ishockeyförbundet beslutet att utöka riksserien från åtta till tio lag. Den undersökningen som gjordes då måste ha en grund i något. De måste ha budgeterat med att det ska komma fler utländska spelare. Jag vill se den utredning som gjordes då på bordet nu. Det blir ju per automatik fler utländska spelare om man utökar antalet lag från åtta till tio. Det blir minst 40 spelare som ska in i lag. Man kan vrida och vända på allt. Jag är inte superkritisk till att de dundrar ut detta, men man kan tänka till innan man börjar prata om det, säger Glader och fortsätter:

– Våra utländska spelare tillför fruktansvärt mycket kompetens till lagkamraterna och föreningen. De är stora förebilder och bidrar till den ökningen vi har i verksamheten för flickspelare. Det finns inte en enda negativ grej med att vi har utländska spelare.

Sporten har sökt Anders Larsson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!