Luleå Hockey-profiler väcker liv i klassiska klubben: ”Nostalgi”

Det blir nostalgi och hockey bara för att det är roligt. Profilerna Robert Nordberg och Petter Nilsson-Lång startar om klassiska klubben Bodens IK som ska spela i trean till hösten. ”Det handlar om att ha kul och att trivas”, säger Nordberg.

Robert Nordberg och Petter Nilsson-Lång är snart tillbaka i hockeybåset. Då som tränare för omstartade Bodens IK.

Robert Nordberg och Petter Nilsson-Lång är snart tillbaka i hockeybåset. Då som tränare för omstartade Bodens IK.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2024-07-10 19:00

Den 15 april i år var det 30 år sedan Bodens IK hade den stora chansen att gå upp i SHL (dåvarande elitserien). I kvalseriens sista omgång 1994 borta mot AIK räckte det för BIK att förlora med två mål eller mindre för att gå upp.

Gnaget ledde med 3–0 i Globen med 1.47 kvar av matchen när Boden fick straff. 

Resten kan ni. Isen spolades om efter att AIK-fansen kastat in saker. Ulf Sandström fick vänta i över tjugo minuter på att slå sin straff. Rolf Ridderwall tog den och AIK platsen i SHL.

BIK var nära att gå upp även säsongen efter, men i december 2005 gick klubben i konkurs. I spillrorna ur det föddes Boden Hockey. 

Men till hösten kommer det finnas ett Bodens IK som spelar i division 3.

Det är Luleå Hockey-profilerna och kusinerna Robert Nordberg (tränare) och Petter Nilsson-Lång (assisterande tränare) som ligger bakom det här. 

Och suget bland 30-plussare som egentligen lagt av, men ändå vill spela lite har funnits.

– Jag vet inte hur många grabbar som har nämnt det under åren som har blivit i 30-årsåldern nu och som kan spela någon match då och då när det passar, säger Robert Nordberg.

Kusinerna driver en snickarfirma ihop och det gör att duon har tid för ett tränaruppdrag som inte tar så mycket tid.

– De pratade med oss och så pratade jag med Petter, jag kommer inte ihåg exakt hur det var. De frågade om vi ville köra. Då ställde vi upp för det passar oss som vi har det nu. Vi driver eget och kan prioritera tiden lite när vi vill. 

Tommy Wargh, som senast spelade i Piteå Hockey säsongen 2022/23, är en av profilerna som vill vara med. Men hur många spelare man är vet man inte just nu.

– De som har varit drivande i det här de har givetvis snackat med andra spelare. Vi vet ju inte riktigt vilka, det får visa sig framöver. 

Och hur matchdräkterna ska se ut är inte heller klart.

– Vi fantiserar lite om upplägget. Vi försöker få ihop en tröja med BIK-symbolen och vilka färger det ska vara. Vi kan ju inte bara köpa på oss en massa tröjor så kommer det två grabbar och vill spela, säger Nordberg och fortsätter:

– Om jag och Petter får bestämma då vill vi köra den från -87, hehe. De var röda, blåa och vita. Vita och röda var det kanske de mest markanta färgerna.

Det nya BIK blir ett projekt där nostalgi och skoj är nyckelord.

– Det handlar om att ha kul och att trivas. Jag vet själv hur det var när det tvärt bara tog slut. Man kan fortfarande hålla kontakten med grabbarna. Sen tror jag också att man skapar ett socialt sammanhang. Ett rum där deras tjejer och kanske barnen hänger med och får se pappa spela en hemmamatch. På så sätt kan de komma in bakvägen i Boden Hockeys ungdomsverksamhet och hockeyskolan. Jag tror att det genererar positiva delar.

Bägge kusinerna är fostrade i BIK, även om klubben hette BBK när de började spela.

– Sen är det ju lite nostalgi. Det är coolt att BIK blir levande. Det är lite kultur och en tacksamhet för att man själv fostrades där. Både jag och Petter hade ju Freddy Lindfors på den tiden i A-laget. Det var raka rör och där fick man lära sig hur det var att tillhöra ett A-lag. Och vad som krävdes av en för att bli hockeyspelare, säger Nordberg och tillägger:

– Det är en del av BHF idag. BIK och de ledare och spelare som var med på den resan har ju skapat det BHF är idag. Det är en jäkla respekt kring det. Och en tacksamhet för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!