Luleå Hockey försöker få fler att engagera sig i CHL

Luleå Hockey öppnar nu för en försäljning av procent i bolaget bakom CHL. "Vi tror att vi skulle kunna påverka utvecklingen av CHL mer om alla klubbar i SHL var delaktiga", säger klubbdirektören Stefan Enbom.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2022-09-02 10:00

Det var några år innan han anställdes av Luleå Hockey som klubben gick in med ett miljonbelopp i satsningen på en europeisk liga.

– Det handlade om ungefär fem miljoner kronor, säger Stefan Enbom.

Han tycker det var en bra investering.

– Att vara med i det sammanhanget har stärkt Luleå Hockey på många sätt, säger Stefan Enbom.

Men fem miljoner kronor är mycket pengar.

– Det är det, men Luleå Hockey omsätter 170 miljoner kronor per år, och vi har fått igen mycket av det, säger han – och konstaterar att investeringen dessutom har gett dem en del inflytande – innan han tillägger:

– Men det är en demokratisk organisation, och vi och de andra svenska klubbarna äger bara en mindre andel (2,78 procent) av bolaget, så vi kan inte bestämma allt.

De och de fem andra svenska klubbarna som är delägare i Hockey invest Europe har under en tid försökt få fler att engagera sig.

– Vi tror att vi skulle kunna påverka utvecklingen av CHL mer om alla klubbar i SHL var delaktiga, säger Stefan Enbom.

De är också öppna för att sälja en del av sin 2,78 procent stora andel.

– Jag tror det kommer bli lättare att få med oss de andra nu när allt börjar återgå till det normala och klubbarna inte är lika pressade som under pandemin, säger Stefan Enbom.

Är det troligt att ni kommer att få tillbaka pengarna klubben en gång investerade?

– Vi hoppas det. För en klubb i SHL handlar det ju inte om någon större summa. Det går också att betala av den under några års tid.

Han fortsätter:

– Intresset är varierar. Vissa klubbar upplever jag som väldigt intresserade. Men de som aldrig kvalificerat sig till turneringen verkar inte  vara lika intresserade.

Hur ser ni egentligen på turneringen?

– Den har inte utvecklats i den takt någon önskade, och det är viktigt att analysera varför det inte kommer lika mycket publik som till matcherna i ligan. Det finns en fantastisk supporterkultur i Luleå, och vi försöker vara lyhörda och ta till oss av supportrarnas åsikter. De har en annan kultur i länder som Tjeckien och Schweiz, men det är ett tänk vi försöker få de andra att anamma. Fast vi måste kompromissa, i och med att det är en demokratis organisation.

Men potential finns?

– Det finns det absolut.

Tidigare behövde man gå ganska långt för att inte förlora några pengar på att vara med i turneringen. Är det fortfarande så?

– Nej. Klubbarna som är delägare får ta del av en mindre utdelning, sedan får alla som deltar i turneringen ett resebidrag. Annars betalas alla intäkter som turneringen genererar ut i prispengar. Prispengarna har också gått upp för varje år. Nu får de som vinner turneringen närmare fem miljoner kronor, och det spelar ingen större roll hur det går rent sportsligt. Det brukar gå runt oavsett vad.

Fotnot: De svenska klubbar som är delägare i Hockey invest Europe är, utöver Luleå Hockey, Frölunda, Färjestad, HV71, Djurgården och Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!