Luleå försökte värva hem stjärnan med KHL-lön

2015 ryktades han hem till "Real Luleå". Fyra år senare bekräftar VM-guldmedaljören Anders Nilsson att en återkomst faktiskt var aktuell.

Anders Nilsson.

Anders Nilsson.

Foto: Norrbottens Media

Ishockey2019-10-04 05:00

Våren 2015 mångmiljonsatsade Luleå Hockey mot SM-guld 2016.  

Luleå, med sportchefen Lars "Osten" Bergström i spetsen, var silly seasons stora köpelag och fick smeknamnet "Real Luleå" i rikspressen. Stjärna efter stjärna placerades i klubben. Linus Omark, Linus Klasen, Justin Azevedo och Anders Nilsson för att nämna några.

Men de värvningarna blev aldrig av. Luleå fick i stället nöja sig med prestigevärvningar som Jacob Micflikier, Bill Sweatt och Toni Rajala samt ett uttåg i semifinalserien mot Frölunda.

Fyra år har gått sedan dess och smeknamnet Real Luleå är ett minne blott.

Men NHL-målvakten Anders Nilsson minns 2015 mycket väl. Han bekräftar att ryktet var sant.

– Det var det faktiskt, säger Anders Nilsson i podcasten Ett stenkast från Delfinen som publiceras på lördag.

– "Osten" hade en väldigt bra dialog med mig och några andra spelare. Han var ganska ärlig med hur förutsättningarna såg ut och att Luleå Hockey skulle få in en privat investerare (Minecraft-miljardären Jakob Porser). Men att det inte var klart hur mycket pengar de skulle få.

Nilsson, som säsongen 2014/2015 tillhörde ryska KHL-klubben Ak Bars Kazan, fick veta att han skulle få en marknadsmässig lön.

– Luleå ville väldigt gärna ha mig och de skulle kunna betala KHL-löner, säger han och fortsätter:

– Jag hade faktiskt ett kontraktsförslag på två år.

Men närmare än så kom han aldrig en återkomst. Anders Nilsson gjorde stor succé i Ryssland där han hjälpte Kazan till final i Gagarin Cup. Säsongen efteråt återvände han i stället till Nordamerika och NHL-laget Edmonton Oilers.

– Det var därför det inte blev något, säger han och fortsätter:

– Sedan hade jag även ett väldigt, väldigt bra bud från Ryssland också. Det hade varit svårt att konkurrera med i slutändan.

Säsongen 2014/2015 tjänade han 60 miljoner ryska rubel. Vilket i dagen valuta motsvarar drygt 8,8 miljoner svenska kronor.

– Det året jag signade (med Kazan) skulle det motsvara runt tio miljoner kronor. Men det var det året som rubeln sjönk, berättar Nilsson.

– Från att jag signade till någonstans mitt i säsongen hade rubeln tappat 30–40 procent i värde. Det var oljekris det året och den har väl ännu inte återhämtat sig helt till där den var (2014).

I podden Ett stenkast från Delfinen berättar Anders Nilsson, som numera tillhör NHL-klubben Ottawa Senators, att han inte har haft någon kontakt med Luleå Hockey på senare år.

– Senast jag pratade med någon från Luleå Hockey var när "Osten" var där.

Under sommaren har han inte, som exempelvis Linus Omark gjort, tränat med Luleås A-lag. I stället har han varit på is med klubbens J20-lag och målvaktstränaren Linda Blomqvist.

– Jag har ingen kontakt alls med någon som har hand om A-laget, säger Anders Nilsson som berättar att han i framtiden kommer att flytta hem till Luleå igen.

– Jag hade jättegärna spelat för Luleå en dag i framtiden – om de vill ha mig och om jag platsar – det måste man ju också göra.

Hör mer om Anders Nilsson tankar i podcasten Ett stenkast från Delfinen.  

I avsnittet som kommer att publiceras under lördagen och går att hitta på vår sajt – samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean, där de tidigare avsnitten också finns – berättar Anders Nilsson även om sitt hastiga klubbyte från Vancouver mot Ottawa och sin omtalade bröllopsfest i Luleå skärgård.

Samt mycket, mycket mera.

Minecraftmiljadären Jakob Porser i samtal med Lars "Osten Bergström" och Thor Stöckel under CHL-finalen i Coop Norrbotten Arena.
Minecraftmiljadären Jakob Porser i samtal med Lars "Osten Bergström" och Thor Stöckel under CHL-finalen i Coop Norrbotten Arena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!