Luleå föll: "Inte på den nivå vi ska vara"

Luleå Hockey föll i derbyt mot Skellefteå: "Vi är inte på den nivå vi ska vara", säger Luleå Hockeys tränare Henrik Stridh.

Andreas Wingerlis Skellefteå AIK och Karl Fabricius Luleå Hockey gjorde upp under tisdagskvällen. Wingerli gjorde två mål och såg till att hemmalaget tog hem segern.

Ishockey2020-02-11 21:08

Efter en hyfsat jämn inledning på derbyt tog Skellefteå AIK ledningen med lite mindre än fem minuter kvar av första perioden.

Som så många gånger förr var det firma Oscar Möller/Joakim Lindström som låg bakom målet.

Lindström, som inför mötet med Luleå hade gått mållös i 15 raka matcher, fick pucken i ett klassiskt ”Jocke Lindström-läge” till i höjd med högra tekningscirkeln. Möller vann en tekning och Lindström vispade ett snabbt handledsskott i nättaket bakom Joel Lassinantti som knappt hann reagera.

I andra perioden jagade Luleå en kvitteringspuck. Men ett misstag från den 18-årige forwarden Radek Muzik blev dyrbart. När han och Karl Fabricius skulle transportera in pucken i anfallszon passade övriga tre Luleåspelare på att byta. Det visade sig vara fel beslut. I stället för att lägga pucken djupt in i Skellefteåzonen lade tjecken pucken rakt på Arvid Lundbergs klubba. Backen tackade genom att starta ett anfall där tre Skellefteåspelare kom fri mot Lassinantti i Luleåmålet. Det slutade med att Andreas Wingerli satte 2–0 bakom en överspelad Luleåmålvakt.

Tungt för Luleå och framför allt Muzik som fick göra ytterligare något byte innan han petades på extrabacken Pontus Själins bekostnad. Själin, som använts som forward tidigare, gick i stället in som ytter intill Jonas Berglund och Karl Fabricius i fjärdekedjan.

Ganska snabbt efter 2–0-målet hade Einar Emanuelsson ett fint läget efter klapp-klapp-spel. Men forwarden snuvades han på mållinjen av målvakten Gustaf Lindvall. Även Emil Larsson hade ett kalasläge när han senare träffade stolpen.

Men underläget kunde även varit större. Skellefteå hade två frilägen i andra perioden. Lassinantti fick bjuda på två fina frilägesplockar på Adam Pettersson och Oscar Möllers frilägen.

I tredje perioden hade Luleå ett jätteläge att reducera. Med 13.14 kvar av ordinarie tid kom Isac Brännström fri med Lindvall och försökte sätta pucken mellan benen efter en sidledfint. Skellefteåmålvakten höll dock tätt.

I stället, 40 sekunder senare, satte Andreas Wingerli spiken i kistan när han sprättade upp 3–0 bakom Lassinantti.

– Vi är inte på den nivå vi ska vara, säger Luleåtränaren Henrik Stridh till C More.

Matchen slutade 4–1 efter 1–3-reducering av Erik Gustafsson och mål i tom kasse av Joakim Lindström.