Att bli bortgallrad från hockeygymnasium och TV-pucken kan vara en känslig fråga för många 15-åringar.
Det kan vara ett vägskäl.
Tar drömmen slut om jag inte kommer med?
Sedan två år tillbaka satsar Sunderby SK för att ge spelarna som väljs bort en likvärdig utbildning och en fortsatt tro på att det går att ta sig vidare på andra sätt. Nyligen fick fyra spelare chansen att visa upp sig i Mora IK:s J20-lag på provspel.
– Sanny Lindström hade en jättebra krönika om det. Kommer du inte med i TV-pucken är det lika med att säga adjö till hockeykarriären. När jag läser det känner jag nej, jag ska visa att det går att göra skillnad. Det tar tid. Snittåldern för att debutera i SHL är 27 år, så det handlar om att lära sig en viss typ av studieteknik, om man ska jämföra det med skolan. Lär du dig den kan du plugga till vad som helst. Det är samma sak med hockeyn, säger han och fortsätter:
– Hittar du rätt motivation, goda vanor och har en disciplin kommer det att hjälpa dig. Det är därför jag försöker motivera, pusha och peppa killarna. Ibland är det jobbigt, man är trött och det känns tungt och mycket i skolan, och då gäller det att våga prata om det.
Per Ledin, som leder laget tillsammans med assisterande tränarna Viktor Behm och Mikael Lundström, samt målvaktstränaren Shahin Jamshidi, tycker att de har något bra på gång i Sunderbyn.
– Jag har försökt sno det bästa från olika ledare jag själv haft, för att hitta mitt sätt att nå fram till spelarna. Ledarskap är hela tiden föränderligt och utvecklas med tiden. Jag ställer höga krav på spelarna att de ska vara en bra förebild och bra lagkamrat. Lite old school, att man ska bry sig om varandra. Det är en mognadsprocess och alla individer är olika – det är det som är spänningen i det hela. Att kunna hantera och möta alla. Jag som ledare gillar att bli utmanad i form av vad kan jag göra bättre? Det är det jag tycker är tjusningen med allt. Jag älskar feedback och det får mig bli en bättre tränare.
Målet är att hålla samma nivå på utbildningen som de gör i Luleå Hockey.
– Tittar man historiskt sett är det svårt att slå Luleå Hockey på fingrarna, men nu börjar vi komma upp i deras nivå. Vi har jättefina faciliteter och tränar mycket. Jag tror inte det är många i Sverige som tränar som oss. Då menar jag inte att Per Ledin är tokig, utan att vi försöker hela tiden bolla med killarna och känna dem på pulsen, säger han och fortsätter:
– Vi har träningsmängden och jag tycker vi har kvalitén i det vi gör. Det är det som ska bära frukt så småningom. Det gör också att folk börjar få upp ögonen för att det går att bo kvar hemma, få en bra utbildning och få lära sig saker du kanske inte kan lära dig någon annanstans. Det jag vill visa med det här är att det går att träna på lokala hockeygymnasiet och det går att bedriva en bra verksamhet, tävla, träna utvecklas, och få chansen ett eller två år senare.
Var det givet att fortsätta som tränare trots att du inte har några barn i klubben längre?
– Absolut. Jag brinner för att utbilda unga pojkar och flickor till ishockeyspelare. Jag har en passion för ishockey som är oändlig. Den vill jag fortsätta att föra vidare genom att uppmuntra ungdomarna till att våga ha kul och utmana sig själva.
Har du några högre ambitioner med tränarkarriären?
– Jag tror att var sak har sin tid. När jag fick vara med och coacha i TV-pucken fick jag blodad tand. Det är klart att jag drömmer om att så småningom stå där som förbundskapten eller SHL-coach, men jag har ingen stress att nu ska jag dit.
Men suget finns?
– Absolut. Jag vill ta nästa steg allteftersom. Tittar man på dagens tränare i SHL eller Hockeyallsvenskan måste du klara av att stå och ta beslut, och kunna motivera dem. Och det känner jag att jag inte har något problem med. Klarar du inte av det är det ingen bransch för dig, för det kommer vara en ständig press på dig. Jag känner mig bekväm i alla roller som coach. Sedan har jag inte erfarenheten än, men jag bygger en erfarenhetsbank nu, säger han och avslöjar:
– Jag har haft erbjudande från en annan SHL-klubb.
Du tackade nej alltså?
– Nej, de hörde av sig i våras och vi pratade även under hösten, och vi ska träffas när tid finns. Händer det så händer det, men jag trivs jättebra i Sunderbyn och det är kul med det som vi håller på att bygga upp här. Framför allt nu när vi börjar få lite framgångar, säger Per Ledin och syftar på spelarna som fick provträna med Mora IK.
Han vill inte svara på vilken SHL-klubb det handlar om.
– Det jag behöver lista ut är i vilken roll jag vill vara i. Barnen och ungdomarna är framtiden och jag tycker det är otroligt kul och givande. Jag tycker om att hjälpa människor som vill och vi får se vad som händer i framtiden.