Kritiken: "SHL-klubbar får ju ringa till din åttaåring. Det är helt galet"

SHL-klubbarna kan fritt höra av sig till spelarna – nu vill Urban Wikberg, junioransvarig hos Luleå Hockey, att det införs regler för landets elitishockeygymnasium.

Foto: Thomas Lövgren

Ishockey.2017-08-25 10:15

Urban Wikberg, junioransvarig i Luleå Hockey, är kritisk till bristen av regler kring SHL-klubbarnas elitishockeygymnasium.

– Det bidrar till stressen. SHL-klubbarna kanske kontaktar spelare som är 13–14 år eller ännu yngre. Att bli kontaktad så tidigt är ju ingen garanti för att ungdomen kommer att bli en bra SHL-spelare.

Wikberg vill införa regler för när lagen får höra av sig. Sedan tidigare får exempelvis agenterna inte höra av sig förrän spelaren fyllt 16 år. Annars riskerar de att få böter eller bli av med licensen.

– SHL-klubbar får ju ringa till din åttaåring och värva den. Det är helt galet, säger Wikberg.

Ansökningarna till nästa års intag – alltså 2018 – ska vara inne senast 1 december 2017. Beskedet får spelarna redan i januari 2018. Alltså mitt i säsongen. Då meddelar klubben om spelaren har fått ett ja, nej eller en reservplats.

– Vanligt gymnasieval görs i slutet av maj året man går ut nian. Så skulle det få vara för oss också så att vi får hela den här säsongen i fred, säger Wikberg.

Wikberg vill att intaget ska ske på våren:

– Det skulle ge oss en halv säsong till att scouta spelare. Det är ju barn vi scoutar, det är jättesvårt att veta vem som är bäst om fyra–fem eller tio år. Egentligen gissar vi bara många gånger.

När det gäller att värva spelare, till sitt eget hockeygymnasium, från andra SHL-lag säger Urban Wikberg att man först hör av sig till klubbarna.

– Man informerar på ett annat sätt den klubben om man är intresserad av en spelare.

Så om ni är intresserad av en spelare, i till exempel Skellefteå, då hör ni av er till klubben först?

– Oh, ja, så ska man ju egentligen göra med alla klubbar, men det är vi nog lite sämre med.

Luleå Hockey har internt sagt att de själva vill ha ett mer lokalt intag – alltså främst med spelare från länet och den egna organisationen.

– Det finns många SHL-klubbar, utan att nämna några namn, som är offensiva jättetidigt. Så har även vi gjort ibland men vi försöker hålla oss kalla och vänta till åtminstone den här säsongen dragit igång och man har spelat kvalet till TV-pucken. Men först gör vi klart med våra egna spelare och försöker få koll på vad vi har själva och sen kunna gå ut och söka vad vi kanske behöver.

Förutom stress är det många som har bråttom upp i seriehierakin, enligt Wikberg.

– Vi är noga med att betona att det är ett fyraårsprojekt. Det är många föräldrar och spelare som tror att man ska spela en säsong i J18, en i J20 och sen ska man vara A-lagsspelare när det i själva verket inte är så. En del, som Isac Lundeström är ju jätteduktig jättetidigt, men ser man på de flesta i vårt A-lag har de gått en lite längre väg. Många, som Karl Fabricius och Johan Forsberg, har varit och spelat i division 1 och allsvenskan och sen kommit tillbaka till SHL. Det är forfarande den normala vägen. Lundeström är ju undantaget.

Sociala medier har dessutom gjort allt yngre spelare till stjärnor.

– Man kan vara storstjärna när du är 13–14 år och känd över hela Sverige. Så var det inte för tio år sedan, säger Wikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!