Kiruna IF vann – i kanonläge att nå allettan

Ingen hockey som går till historieböckerna, absolut inte. Men tre viktiga poäng och Kiruna IF har nu skaffat sig ett kanonläge om den så åtråvärda femteplatsen.

William Otters Kiruna IF vann och sitter nu i förarsätet i kampen om femteplatsen.

Ishockey2019-11-24 19:18

Tre lag slåss om femteplatsen i serien – placeringen som innebär spel i allettan efter jul.

Därför är det inte läge att åka på några onödiga nitar nu när varje poäng är extra viktig och Kiruna IF gjorde sitt efter 2–0 hemma mot bottenlaget SK Lejon. Men det var en seger som satt långt inne och i ärlighetens namn inte heller var helt rättvis.

KIF har kopplat greppet om positionen ovanför strecket där även stadskollegan AIF och Kalix är inblandade och med fyra matcher kvar behöver Kiruna IF i alla fall inte lita på något annat lag, gör man sitt blir det allettan. Att Kalix föll hemma mot Östersund gjorde inte söndagen otrevligare för alla IF-fans.

Men det var sannerligen ingen imponerande insats som Kiruna IF stod för mot SK Lejon. Gästerna var det klart bättre laget i den första perioden och hade det inte varit för en starkt puckmotande Jesper Eriksson i målet samt en flyfotad Anthony Paskaruk skulle laget inte vara i en 1–0-ledning efter 20 minuter.

Paskaruk var på strålande spelhumör och var den ende som skapade något i sitt lag. Han hann med att bränna ett friläge innan han på ett liknande sätt skaffade sig ett nytt som han satte högt till vänster. I box-play hann Paskaruk senare med att både skapa och missa ett nytt friläge. Det var också de enda chanserna Kiruna hade så långt.

– Jag känner mig i bra form och tycker att det fungerar bra för hela kedjan i dag. Med lite bättre skärpa hade jag kunnat göra tre mål bara i första perioden, men det var en skön seger och nu har vi bra läge inför fortsättningen, sa Paskaruk, hemmalagets klart bäste tillsammans med målvakten Jesper Eriksson.

Periodpausen blev längre än planerat då isen på Lombia återigen inte erbjöd spelarna den säkerhet som krävs och när det väl blåstes igång bjöds det inte på någon glimrande ishockey, men Kiruna kom i alla fall upp sig lite i positionerna utan att för den delen lyckas sätta pucken bakom SK Lejons David Lindgren.

Man trodde nog Kiruna skulle avgöra i den tredje, men den liknande i mångt och mycket den första där SK Lejon var bättre och bortalaget hade sannerligen chanser till att kvittera och hade faktiskt även en puck inne som dömdes bort för spelare i målgården. Till slut kunde Paskaruk göra tvåan i tom kasse, inte välförtjänt, men ack så viktigt.

– En skön vinst och alltid kul att göra mål, men det är inte det viktigaste, tre poäng fick vi med oss, slutar Paskaruk nöjt.