Kastade brinnande bengal mot polisbil – här är Luleåfansets dom

En man i 25-årsåldern kastade en bengal mot en polisbil efter derbyt mellan Luleå Hockey och Skellefteå förra hösten.
Nu döms Luleåsupportern till en villkorlig dom till 50 timmars samhällstjänst.

Mannen som kastade en bengal mot en polisbil efter ett derby i höstas döms till samhällstjänst.

Mannen som kastade en bengal mot en polisbil efter ett derby i höstas döms till samhällstjänst.

Foto: Montage: Bildbyrån/TT

Ishockey2024-10-23 18:18

Luleå Hockey hade vunnit derbyt hemma mot Skellefteå den 30 november förra hösten. På parkeringen vid Coop Norrbotten arena kastade mannen efter matchen en tänd bengal mot en polisbil.

Föraren av bilen lyckades undvika bengalen och de två polismännen kunde springa ifatt mannen och omhänderta honom.

Mannen erkänner att han har kastat bengalen, men säger att han inte ville skada polisen. Han ville bara göra sig av med pyrotekniken.

– Båda poliserna berättar samstämmigt om att den brinner när han kastar den. Det skulle kunna innebära att även om den inte träffar bilen så kanske den träffar ett däck och därför kan inte bilen köra vidare. Det finns flera olika möjliga scenarier som skulle kunna inträffa när man gör så, säger åklagare Moa Ejnestrand.

Straffvärdet är en månads fängelse, men åklagaren Moa Ejnestrand yrkade på samhällstjänst. Och tingsrätten i Luleå gav henne rätt.

Luleåsupportern får en villkorlig dom och döms till 50 timmars samhällstjänst för försök till sabotage mot blåljusverksamhet.

– Jag tyckte att den villkorliga domen skulle förenas med samtjänst. Han var ju tidigare ostraffad och då blir det nästan aldrig fängelse när vi är på de här straffvärdena, säger Ejnestrand.

undefined
Mannen som kastade en bengal mot en polisbil efter ett derby i höstas döms till samhällstjänst.

Carolina Nilsson, mannens försvarsadvokat, tycker att hennes klient ska frias för att han inte hade uppsåt att skada polisen.

– Men tingsrätten tycker är annorlunda och tycker att det är ett försök till blåljussabotage. Det som man kan säga är att det inte riktigt är den här typen av situationer som den här lagstiftningen är tänkt att träffa. Utan det är ju där blåljuspersonal blir hindrade i sitt arbete och där syftet är att hindra dem i sitt arbete. Det handlar ju inte om det här. Här är det en kille som har varit på hockey med sina kompisar och fattar ett dåligt beslut att tända nödblosset. Men det har ju absolut inte varit i syfte att på något sätt påverka polisen i sitt arbete. 

I förundersökningen och i rätten lade åklagaren fram en undersökning som räddningstjänsten i Luleå hade gjort med en bengal av samma typ som mannen kastade. Det gjordes för att visa hur farlig den var.

Försvaret menar att undersökningen var felaktigt gjord. Man hade inte dragit ut handtaget som finns på bengalen som gör att man kan kasta den. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Där menar vi att den slutsatsen kan man inte dra utifrån de undersökningar som har gjorts. Det man skulle ha gjort, och det som jag pratade lite grann om på förhandlingen, det är ju att man borde ha gjort ett försök på det sätt som det var i situationen. Att man tänder den på rätt sätt och att man också kastar den på en snöbeklädd yta. Vad händer då med blosset? Får den någon skadeverkning på en bil eller inte?, säger Carolina Nilsson och fortsätter:

– Jag tycker att de drar slutsatser där som de inte har fackkunskap att kunna dra. Det skulle man i så fall ha gjort via det tekniska hos polisen. Och är det så att den tekniska undersökningen är bristfällig så ska ju det falla tillbaka på åklagaren och inte på min klient. Vi får se hur vi gör, om vi väljer att överklaga eller inte. 

Nilsson och hennes klient har på sig till den 7 november att överklaga domen. 

Mannen fick i januari ett tillträdesförbud till nästan all elithockey i Sverige. Han får inte besöka några matcher i SHL, hockeyallsvenskan, landskamper eller mästerskap under ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!