Kampen fortsätter: ”Då är hockeyn död här i Kiruna”

1988 blev två lag ett. I dag så är verkligheten precis likadan som innan sammanslagningen för 30 år sedan och redan nu oroas ledarna i Kiruna IF. ”Striden i dag är inget annat än en sorg”, säger Tomas Jatko.

Foto: Håkan Stridblom

Ishockey2017-12-01 06:00

1988 blev Kiruna AIF och Kiruna HC ett lag då bägge klubbarna hade tunga skulder som hängde över dem och i stort sett tvingade fram en sammanslagning. 2015 återuppväcktes Kiruna AIF och givetvis också de gamla motsättningarna också.

– Jag förstår verkligen inte vad som är tanken. Det som inte funkade för 30 år sedan kommer heller inte att funka i dag. Bägge (Kiruna HC och Kiruna AIF) hade miljonskulder och de var riktigt illa ute då, säger Tomas Jatko, talesperson för Kiruna IF.

Under de drygt två säsongerna som AIF har varit återsamlade så har givetvis också den hårda tonen mellan klubbarna vässats. Tomas Jatko som under sin karriär var Kiruna AIF trogen förstår inte hur dagens situation kunde bli verklighet.

– Rent privat tycker jag att läget i dag är åt helsicke. Historien med IFK och AIF ska vi vara stolt över, men striden i dag är inget annat än en sorg, säger han innan han fortsätter:

– Jag var för en sammanslagning då och i dag är jag än mera övertygad om att det var rätt väg att gå.

Varför är du så övertygad om att det var rätt?

– Segregation och motsättningarna som möjligtvis fanns för 40-50 år sedan finns inte i dag. Vi pratar inte om arbetare och tjänstemän och i dag finns knappt den klassiska gruvarbetaren utan det är en nidbild som kvällspressen lyfter i bland för att spetsa till det.

Ända sedan att Kiruna AIF kom tillbaka har motsättningarna mellan klubbarna frodats, men fram tills nu har Kiruna IF valt att lägga locket på. Efter moget övervägande har man nu valt ett ge sin syn på saken.

– Tankarna på vad som skulle kunna ske kom ganska tidigt. Det gjorde mig bekymrad att vi inte kunde få information i klartext och det framkom aldrig vilken plan man hade med Kiruna AIF, förklarar Jatko.

– Om det är nostalgi så tror jag faktiskt att det aldrig kommer att funka för det går inte att återskapa historian.

Vad var första tanken hos dig när du fick höra att Kiruna AIF skulle dra igång igen?

– Varför har man inte pratat med den drivande hockeyföreningen innan beslutet togs, frågar sig Jatko.

Har ni pratat över föreningsgränserna efter att det blev verklighet?

– Nej.

Varför inte?

– Vi måste få ha olika åsikter. Vi i Kiruna IF valde att inte bära ut den här striden i media för att vi ansåg att det inte fanns en vinnare av det. Om dialogen hade gått ut i media så hade det varit betydligt hårdare än vad det är i dag, tror Jatko och fortsätter:

– Vi tror på det vi gör och jag antar att AIF tror på det som de gör.

Kiruna AIF gick som en raket genom seriesystemet då man vann division tre första året och sedan kvalade till division ett året efter. Det kvalet slutade i att Bodens HF tog sig upp och AIF blev kvar i tvåan. I år så är Kiruna AIF helt överlägsna i sin serie och givetvis kommer det bli kvalspel även denna säsong.

– Skulle AIF gå upp i hockeyettan skulle jag vilja hävda att det bara tar en säsong innan det bara finns ett lag kvar. Det är den tråkiga sanningen.

Varför?

– Rent ekonomiskt så går det inte att driva två föreningar här. Det går inte att bedriva en verksamhet där a-laget spelar i ettan och sedan juniorverksamhet på under sex miljoner kronor. Det är helt omöjligt och man måste förstå proportionerna.

– Det går inte att bedriva två konkurrerande elitsatsningar i Kiruna, säger Jatko bestämt.

Utmanar AIF er i dag?

– Nja det vet jag inte riktigt. Visst har AIF flera bra spelare, men det är spelare som har valt att inte gå med på kravbilden när det handlar om satsningen i Kiruna IF. De spelarna har ju gjort ett val och det kan jag inte säga något om och i det fallet är det ju bra att det finns en förening till, men i det här fallet så fanns det ju redan en (Kiruna City) sedan tidigare.

När Kiruna AIF drog igång sin verksamhet så fanns det många som ansåg att det var viktigt sett ur ett historiskt perspektiv, men det är något som Jatko inte kan köpa i dagsläget.

– Jag vill hävda att uppstarten av AIF, eller jag hoppas, att Kiruna AIF startades av nostalgiska skäl. Jag kunde ha köpt deras nostalgiska start, men det förändrades ganska snabbt och i dag är det inget jag vill hålla med om på någon punkt.

Jatko lyfter också fram en verklighet där de unga hockeyspelarna i Kiruna blir de som får betala priset i framtiden.

– När det handlar om ungdomsishockey så är jag både ledsen och orolig för framtiden för som det är nu så sker det en uppdelning redan i unga åldrar. Jag menar att där måste föräldrarna tänka till för de är de vuxna som driver på detta. Ungdomarna har ingen egen uppfattning om vad det är som ligger bakom allt.

Hur menar du mera exakt?

– Jag ser att den stora risken med AIF:s tillkomst finns just inom ungdomsishockey. Att man försöker locka över ungdomar och jag vill flagga för att det skulle vara starten för en nedmontering av ishockeyn i Kiruna. Ekvationen kommer inte gå ihop ekonomiskt i framtiden. Jag menar, har det tillförts ungdomar till idrotten efter att AIF startade? Svaret är nej. Det som har hänt är att ungdomarna har splittrats i stället, förklarar Jatko.

Vid innebär den splittringen?

– Hade alla spelat i samma förening hade vi haft fulla årskullar från de yngsta till de äldsta och så ser inte verkligheten ut. Jag vill påstå att det inte är möjligt i framtiden heller för om vi eller någon klubb ska ha fulla årskullar så måste vi göra det tillsammans.

– Det handlar om att en förening får ha ansvaret för att bedriva ungdoms- och juniorhockeyn, men i framtiden kommer det inte finnas spelare för tre seniorlag i vilket fall.

Redan nu har Kiruna AIF, enligt Jatko, lyckats locka över några J20-spelare från Kiruna IF och det är han starkt kritisk till.

– Det var egensinnigt av AIF för du måste i ett långsiktigt perspektiv ha en verksamhet som byggs underifrån.

Jatko förklarar vidare att hotet från Kiruna AIF på sikt kan ställa till med enorma problem.

– Om du ser nästa år att ett ungdomslag försvinner från Kiruna IF till Kiruna AIF. Då är hockey död här i Kiruna.

Är det verkligen så dramatiskt?

– Så illa är det. Det går inte att splittra ungdomarna och jag skulle vilja se den vuxen som tar det beslutet och med det också ansvaret som det hade medfört, säger Jatko och fortsätter:

– Om AIF skulle in och värva ungdomar från oss så kommer vi stå med två halva lag hos respektive förening. Jag tror inte att någon hade kunnat förklara för mig hur en sådan lösning hade kunnat vara bra. Jag kan verkligen inte tro att det finns en förklaring ens.

Ishockeyn har under alla tider i Kiruna varit en idrott som har engagerat och berört invånarna. Fortfarande i dag är ishockeyn den största sporten sett till publikintresse.

– Idrotten ishockey har alltid funnits som en huvudidrott inget ont om skidor, basket, innebandy eller handboll, men hockey har alltid varit ett kulturevent i Kiruna.

För två säsonger sedan spelade Kiruna IF i Allettan och då så visade kirunapubliken tydligt vilket engagemang man hade.

– Så sent som 2015/16 när vi spelade i allettan hade vi ett publiksnitt på 1 074 per match. Därmed vill jag hävda att vi inom idrotten ishockey har en möjlighet att förändra och förbättra för ungdomarna.

För Tomas Jatko som under sin karriär representerade Kiruna AIF, Team Kiruna och Tuollavaara IF så är stämningen i Kiruna ett problem. Det har gått så långt att hans privatliv har förändrats.

– Det är lite obehaglig stämning i bland och jag brukar försöka att undvika vissa situationer genom att helt enkelt inte röra mig i vissa kretsar, förklarar han.

Hur stor är konflikten?

– Jag har blivit kallad för IFK:are flera gånger och det förstår jag inte. Allt det jag har i historik innan Kiruna IF-tiden är Kiruna AIF så jag förstår verkligen inte den kopplingen.

Hur hårt är det för dig personligen då du är AIF:are i grund och botten?

– Jag lever med min historik. Jag minns hur jag gick på Matojärvi med min pappa och såg på derbyn bakom hönsnätet fram tills att jag själv spelade med Kiruna AIF, förklarar Jatko innan han fortsätter:

– Vi insåg redan 1987 att det bara fanns en utväg och det var sammanslagning och den historien är jättegod. Jag sitter i sportgruppen tillsammans med bland annat Anders Lindmark som är gammal IFK:are och senast vi snackade så kommenterade jag hur kul det var att skicka ned dem i divsion två 1986. Det är jättekul att snacka om gamla tider. Men det som AIF har startat i dag kommer inte ha samma trevliga eftermäle. Det här kommer att drabba ungdomarna för lång tid framöver.

Han förstår vidare inte heller vad som ligger bakom konflikten då flera av Kiruna IF:s ledare har en bakgrund i just Kiruna AIF. Jatko tror inte att det som händer inom ishockeyn i Kiruna gynnar någon och han köper inte heller tanken om att väcka upp splittringen som IFK Kiruna och Kiruna AIF betydde.

– Det är en historia och kultur som är helt enorm, men tiderna förändras. Jag tycker att det är synd att vi inte kan se det här som ett arbete för Kirunas bästa.

Hur menar du att det inte är för Kirunas bästa?

– Från AIF:s sida så har man hävdat att det fanns ett behov av ytterligare en förening, men under förra säsongen var AIF tvungna att kontraktera spelare från Kiruna City för att utmana om en plats i ettan och därmed fanns det ju inte ett behov.

Flera av de personerna som återfinns i Kiruna AIF i dag har ett förflutet i Kiruna IF, men trots det så vill inte Tomas Jatko tro att det ligger något illvilligt bakom uppstarten av konkurrenterna.

– Det skulle vara ett nederlag om det har funnits människor som har suttit på sin kammare och bara väntat på att få sätta käppar i hjulen för någon annan, säger Jatko.

I dag så ser Kiruna IF en verklighet där konkurrensen redan har börjat kosta pengar och det beroende av att företagare har dragit öronen åt sig.

– Det som oroar mig är att jag har hört att företagare drar sig för att sponsra något av lagen på grund av konflikten. Man gillar helt enkelt inte det rådande läget.

Tomas Jatko menar att hela den här historien hade kunnat få ett annat förlopp om starten på det hela hade skötts på ett annat sätt.

– Det tror jag absolut, men det hade krävt förändringar. I det här läget hade det varit att Kiruna AIF hade bestämt sig för att vara en förening som spelar en division under Kiruna IF. Då hade det här inte varit ett problem.

Tror du att det finns någon möjlighet att det blir så i framtiden?

– Nej tyvärr tror jag inte att AIF har den viljan. Som det ser ut just nu är det en helt omöjlig lösning, men samtidigt är det väl en fråga som AIF själv ska svara på.

– Det här kan låta negativt för AIF, men det är faktiskt de som har hoppat in på spelplanen och jag tycker att de borde försöka se hur den spelplanen ser ut, säger Jatko kritiskt.

Vad tycker du att AIF borde göra?

– Jag skulle vilja att Kiruna AIF går ut med ett klart och tydligt besked om vad man ska göra i framtiden. Det hade gett oss något att förhålla sig till och då hade vi vetat vad planen eller ”krigsplanen” är.

Jatko har under en tid varit ordförande i Kiruna IF, men valt att ta ett steg åt sidan för att på ett enklare sätt kunna kommentera saker. Han förklarar dock att läget i Kiruna i dag är ansträngt och att han själv inte gillar det.

– I dag är jag jätteorolig. Varje dag har vi idrottsmöten i sportgruppen och då talar jag om för Peter (Barsk) att jag har ont i magen kring juniorishockeyn. Det är något som jag lever med varje kväll och det handlar om hur idrotten ishockey mår i Kiruna.

Varför fortsätter du?

– Jag har inga barn som spelar hockey utan jag jobbar för att betala tillbaka till idrotten ishockey som har gett mig allt jag har i dag. Jag känner att det är ett viktigt jobb.

Om jag kommer tillbaka om fem år för att göra samma intervju hur skulle du vilja att verkligheten ser ut då?

– Då hade jag velat svara att det är jäkligt kul att vi kom till den punkten där vi bestämde oss för att det skulle finnas en huvudförening och en underförening. Att ungdomsishockeyn bedrivs i Kiruna IF och att representationslaget spelar i allsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!