Just nu: Erik Gustafsson bryter tystnaden

Erik Gustafssons frånvaro i Luleå Hockey har väckt många frågor. Nu berättar lagkaptenen varför han saknas på isen.

Ishockey 26 september 2019 16:26

Han har missat tre CHL-matcher innan SHL drog igång.

Och när det stod klart att Erik Gustafsson även var utanför laget i torsdagens möte med Linköping på grund av personliga skäl väcktes frågetecken.

För Sporten berättar nu Erik Gustafsson anledningen till frånvaron. Han befinner sig för närvarande på Akademiska sjukhuset i Uppsala med sin familj.

– Det är därför jag inte är med, säger han och fortsätter:

– Vi åkte ner hit tidigare i veckan och har verkligen fått supervård. Det känns bra.

I slutet på juni föddes sonen Lion, lillebror till fyraåriga Bonnie, på Sunderby sjukhus förlossningsavdelning. 

Sedan dess har Lion sondmatats via en gummislang genom näsan medan sjukhuspersonal försökt lista ut varför han har svårigheter att äta.

Under onsdagen opererades den tre månader gamla bebisen på Akademiska sjukhuset. Han fick en "knapp på magen" som gör att man på ett diskret sätt kan tillföra mat och dryck direkt till magsäcken.

– Läkarna kallar det gastrostomi – men "knapp på magen" är väl ett vanligare ord. Det ska underlätta mycket att han har blivit av med sonden i näsan, säger Erik Gustafsson och fortsätter:

– Efter operationen känns det kanonbra. Och ett steg i rätt riktning för att han ska kunna äta helt själv så småningom.

30-åringen berättar att det har varit många turer fram och tillbaka under sommaren.

– Det har tagit mycket tid att lista ut vad det beror på och det ledde till att vi åkte ner till Uppsala för operation som ska förbättra hans matsituation, säger han.

Att lille Lion inte kan äta på vanligt sätt har bara familjen Gustafssons närmsta känt till. Av förklarliga skäl.

– Våra familjer och vänner har bara låtit oss veta att de finns där och ställer upp för oss om det är något. De har gett oss utrymme och det har vi velat ha. 

Det finns en anledning till att han väljer att gå ut med detta i media.

– Jag vill inte ha några spekulationer kring varför jag saknas. Därför berättar jag om vår situation – efter det uttrycker jag en önskan om att respektera mitt privata liv och framför allt min familj.

Erik Gustafsson fortsätter:

– Det här är ingen time out. Jag missar en eller två matcher för att vara med min familj och ge oss bra förutsättningar för framtiden. Jag kommer att vara tillbaka (i Luleå Hockey) senast på måndag.

Han menar att försäsongen inte har varit helt perfekt.

– Det här med Lion har tagit extremt mycket tid. Jag har nog mycket sömnbrist och det har nog satt sina spår på isen. Det har inte varit optimala förberedelser inför hockeysäsongen, säger Erik Gustafsson och fortsätter:

– Fram till slutet på juni när han föddes hade jag en bra sommar där jag kunde träna på bra. Men av förklarliga skäl har träningen blivit sekundär efter förlossningen.

Den 30-årige backen har dock försökt hålla humöret uppe och agera professionellt både på och utanför isen.

– Men det har varit svårt, säger han.

Erik Gustafsson berättar att stödet från hela Luleå Hockeys organisation har varit makalös.

– Jag har fått fruktansvärt bra stöd ända från styrelse och tränare till lagkamrater – alla inom föreningen har verkligen varit topp-topp. Det hade inte kunnat gå att få bättre stöd – det känns kanonbra, säger Erik Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa