Jesper Sellgren om den hektiska tiden

Luleå Hockey, Charlotte Checkers, Luleå Hockey, Carolina Hurricanes och nu Luleå Hockey. Det är snabba kast i Jesper Sellgrens hockeykarriär just nu.

Jesper Sellgren.

Jesper Sellgren.

Foto: Simon Jakobsson

Ishockey2019-10-01 10:58

Jesper Sellgren ler lite snett när han får beskriva hur vardagen sett ut sedan i vintras.

–Det snurrar hockey i skallen hela tiden, säger 21-åringen.

Verkligen.

I vintras var han nyckelspelare i Luleå Hockeys backuppsättning och fick stort förtroende hela vägen fram till semifinalförlusten mot Frölunda.

Sedan hoppade han direkt på flygplanet och anslöt på lån till AHL-laget Charlotte Checkers där han tog en ordinarie tröja, skrev NHL-kontrakt med Carolina Hurricanes den 28 maj och sedan firade Calder Cup-segern den 8 juni – nästan två månader efter att SM-slutspelet med Luleå hade avslutats.

Sedan var det ny säsong igen. Ingen rast, ingen ro.

– Ja, sommaren blev kort. Det var viktigt att jag i alla fall fick en liten paus, säger Jesper Sellgren som ganska snabbt körde igång försäsongsträningen med Luleå Hockey när han var tillbaka på svensk mark.

Nu är han tillbaka efter ännu en sejour i Nordamerika. Förra veckan stod det klart att han inte tar en ordinarie tröja i NHL-laget Carolina Hurricanes.

– Helt ärligt har jag knappt hunnit tänka så mycket på målsättningar med Luleå Hockey. Jag har ju knappt vetat om var jag ska spela denna säsong, säger Jesper Sellgren.

Ja, det var inte helt självklart att han skulle återvända till Norrbotten när han hoppade på planet för NHL-läger med Carolina Hurricanes.

Han förväntades kunna utmana backar som Haydn Fleury, Fredrik Claesson och Gustav Forsling om en plats intill etablerade kuggar som Trevor van Riemsdyk, Jaccob Slavin, Brett Pesce och Dougie Hamilton.

Men den tuffa backkonkurrensen visade sig bli för tuff denna sommar. 

Det blev inte lättare när Carolina värvade in Stanley Cup-mästaren Joel Edmundson från St. Louis Blus och Jake Gardiner från Toronto Maple Leafs.

– Carolina spelar egentligen bara med sex backar och det blev få platser vi konkurrerade om. Vi blev väldigt många som tampades mot varandra, säger Sellgren och fortsätter:

– Det var bara roligt och extremt lärorikt att få se alla stjärnbackar som finns i laget. 

NHL-klubben valde att behålla Haydn Fleury intill alla namnkunniga stjärnbackar. Ändå åkte Jesper Sellgren hem till Luleå med en härlig känsla.

– Jag har fått bra feedback och det kändes riktigt bra för egen del också.

Laderstaben med Rod Brind'Amour i spetsen pumpade upp honom med positiva ord och omdömen.

– De var imponerade av mitt spel och de tror verkligen på mig. Ledarna sa att man ser en framtid för mig i organisationen och NHL.

Brind'Amour och kompani ser honom som en framtida tvåvägsback i truppen. Hans egenskaper är verkligen vad organisationen eftersöker. En spelande back som kan bära upp pucken i banan och delta i offensiven.

– Hockeyn börjar sträva mot att backar ska kunna vara med och lira – att man bidrar mer framåt också. Det känns verkligen bra att de tror på mig.

I Luleå Hockey känner han minst lika stort förtroende. Denna säsongen hoppas 21-åringen kunna axla en ännu större roll säsongen 2019/2020.

– Förhoppningsvis lyckas jag med det. Jag känner att tränarna tror på mig och det är viktigt för att kunna utvecklas, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag, som sagt, inte hunnit sätta några målsättningar. Men jag vill bidra för att Luleå Hockey ska vinna matcher i vinter.

Han tror att Luleå Hockey har något bra på gång denna säsong och ser positivt på konkurrenssituationen.

– Vi har bra backar som hjälper varandra på isen. Det ska bli kul att se hur långt vi kan nå tillsammans i vinter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!