Hovrättens pik mot Bodens krångliga process

Återigen miljonbelopp. Men den här gången är det Boden Hockeys eget fel att rättegångskostnaderna skenade. Det skriver Svea hovrätt i sin dom.

Jan Lindén menar att domen är svårsmält.

Jan Lindén menar att domen är svårsmält.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2022-02-17 14:06

Rättegångskostnaderna uppgick till hela 1 378 650 kronor. Men enligt Svea hovrätt är det Boden Hockeys eget fel att kostnaderna har skenat iväg.

"Hovrätten konstaterar att målet i grunden inte har varit särskilt komplicerat även om det har innefattat ett stort antal frågor att ta ställning till. Huvudförhandlingen har tagit tre dagar i anspråk. Det har dessutom förekommit en förhållandevis omfattande skriftväxling, vilken i hög utsträckning berott på Boden Hockeys processföring."

En tydlig pik mot Bodens sätt att hantera förhandlingen.

"Boden Hockey har under målets handläggning ändrat sina yrkanden vid flera tillfällen, successivt fört fram nya påståenden och i ett sent skede åberopat både nya yrkanden och grunder för sin talan. Det står klart att Boden Hockeys processföring har orsakat Hockeyettan AB högre rättegångskostnader än vad målet annars hade motiverat".

– Det här är komplicerade förfaranden och komplicerad juridik med väldigt mycket bevisning. Som i alla mål går det fram och tillbaka i vad som åberopas eller inte. Det händer alltid, mer eller mindre, saker under en rättegång, säger Boden Hockeys advokat Jan Lindén.

Lindén vill inte gå in på huruvida han kommer ta betalt av Boden Hockey eller i så fall hur mycket. Det ska han och Boden komma överens om när alla juridiska processer är över, säger han.

I domen från Svea hovrätt går bland annat att läsa:

"Det som Boden Hockey har anfört i denna del är närmast ett missnöje över den materiella prövning som skiljemannen har gjort. En sådan påstådd feltolkning av en bestämmelse i skiljeavtalet utgör ett bedömningsfel som inte är klanderbart."

– I delarna där de gått in och tittat på hur skiljedomaren har prövat målet säger de i princip att hon kan vara hur dålig som helst, att det inte är något de kan göra något åt. Det är svårt att smälta, mot bakgrunden att Riksidrottsnämnden ger Boden rätt, säger Jan Lindén.

Men Rin står väl ändå inte över rättssystemet i övrigt.

– Nej, men vi har ju ett speciellt system i Sverige och det är frågan nu: Hur ska systemet se ut? Har Riksidrottsnämnden någon betydelse överhuvudtaget? Gäller ingenting för Rins beslut? Ska man strunta i det kan man ju lägga ner Riksidrottsnämnden, för Svea hovrätt vill ju ingen lägga ner. Det blir dubbla budskap för föreningen när man får rätt i sak vid upprepade tillfällen i Rin men fel här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!