Karl Fabricius, Isac Lundeström och Noel Gunler. Alla har de något gemensamt. De har gått eller går hockeygymnasiet i Luleå.
Urban Wikberg, junioransvarig i Luleå Hockey, efterlyser ett regelverk (se separat artikel) för när SHL-klubbar får höra av sig till spelare för att värva dem till deras egna hockeygymnasium. Dels för att klubbarna inte ska höra av sig till 13-åringar och dels för att minska på stressen hos både barn och föräldrar.
Jättetalangen Noel Gunler, född 2001, fick redan säsongen 2015/2016 chansen att spela i Luleå Hockeys J18-lag. I fjol gjorde han 13 poäng på 6 matcher för Norrbotten i TV-pucken.
Men hans pappa Joakim Gunler, märkte inte av något större tryck på sonen när det var dags för hockeygymnasiet.
– Noel ville stanna i Luleå och det var väl ganska uppenbart att han ville det, det visste typ alla. Så vi hade inte det problemet. Han var väldigt tydlig att han ville stanna, säger Joakim Gunler som tillsammans med Jonas Rönnqvist var med och grundade Leos Lekland.
En förklaring till det kan vara att 15-åringen redan tillhörde Luleå Hockeys organisation.
– Jag tror att det är mycket större skillnad mot dem som kommer från mindre klubbar och byaföreningar. De tror jag får jättemycket kontakt och påtryckningar tidigt, säger Gunler.
Gunler håller med om att intaget, som sker redan i januari, borde skjutas upp.
– Jag är helt säker på att det är som Urban (Wikberg, junioransvarig) säger, det vet jag att det är. Jag känner väldigt mycket folk i hockeysverige. Jag håller helt med om att det borde finnas ett regelverk, säger han och fortsätter:
– Säsongen är jättetuff. Det är TV-pucken och sen intaget mitt i säsongen – och sen ska du fortsätta spela en hel vårsäsong efter det, säger han och fortsätter:
– Det finns mycket att fundera på. Diskussionen och dialogen är jätteviktig och jättebra att ta upp. Allt för att få lugn och ro bland, föräldrar, barn och klubbarna.
Isac Lundeström, 17, flyttade till Luleå redan i nian. När det blev dags för hockeygymnasium hörde både Modo och Skellefteå av sig – men den Gällivarefostrade talangen bestämde sig för att stanna.
– Luleå hade hjälpt mig så pass mycket innan så det var ett ganska självklart val.
Hur tidigt hörde klubbar av sig till dig?
– Det var inte så illa som jag jag läst om, vid 13 år, men de hörde av sig när jag 15–16 och det var dags för gymnasiet. Att höra av sig vid 13–14 år är alldeles för tidigt.
Redan före flytten till Luleå Hockey spelade talangen några matcher med SHL-klubbens ungdomslag.
– De hade sett att jag var bra och ville att jag skulle spela någon cup.
Hur påverkar det att intagningsbesked kommer redan i januari?
– Det är väl lite från person till person. Det blir lite annorlunda när man ska söka gymnasium och inte riktigt vet var man hamnar. Det är ett stort steg när man är 15–16 år.
Karl Fabricius, 34, är assisterande kapten i Luleå Hockeys A-lag och gick hockeygymnasium på 1990-talet.
– Modo var väl det stora då och de plockade upp lite talanger. Jag blev uppringd av en del klubbar men för mig fanns det egentligen bara ett alternativ i Luleå Hockey.
Tror du att det är mer stress kring intagning och talanger i dag?
– Inte så mycket bland klubbarna egentligen. Men det finns otroligt mycket att göra på föräldrasidan. Det tycker jag man märker när vi är ute bland ungdomslag. Det är oftast föräldrarna som kan kännas lite för drivande ibland.
Att Luleå Hockey nu försöker hålla en mer lokal prägel på sitt intag är något som Fabricius tycker är bra.
– Jag tror lite grann på det att man ska utvecklas på sin hemmaplan. Att kunna bo hemma hos föräldrarna på närorten är en fördel. Man kan se på Modos hockeygymnasium. De som lyckades där, Peter Forsberg och Markus Näslund bland annat, var spelare som kom från orten. Luleå hade inte så många utifrån då. På den tiden var inte riktigt lika vanligt att man flyttade över hela landet.
Fabricius menar att när spelarna börjar komma upp i åldern att det börjar bli dags för gymnasiet blir det oftast en större satsning.
– Men när dem är yngre än 15–16, där tycker jag man kan börja titta på vad som är okej eller inte.