Hemliga hockeyturneringen i Norra hamn

Den 4 mars fylls Norra hamn när Arctic pond hockey games öppnar dörrarna. Men vilka profiler som ska delta hemlighålls. "Vi har lag från Kiruna i norr till Sörmland i söder", säger arrangören Viktor Nordström.

Viktor Nordström, Emil Landström, Erik Björklund, Christoffer Enback, Erik Forslund och Theo Sannerborg är vännerna bakom hockeyturneringen.

Viktor Nordström, Emil Landström, Erik Björklund, Christoffer Enback, Erik Forslund och Theo Sannerborg är vännerna bakom hockeyturneringen.

Foto: Simon Wikström

Ishockey2023-02-27 07:00

För de flesta startade hockeyintresset på en lokal uterink ute i vinterkylan. Under första helgen i mars får utövare en chans att återvända till den delen av barndomen när utomhusturneringen Arctic pond hockey games ska avgöras.

– Vi har varit inne på att anordna något i Luleå under en längre tid, men det har inte passat, säger Viktor Nordström.

Idén startade redan förra året med ett test, vilket blev en succé.

– Vi blev nöjda med försöket på Örnabben. Slutsatsen blev att vi skulle göra något större och vi tog kontakt med Luleå kommun i april förra året. Sedan dess har det bara fortsatt, säger Viktor Nordström.

Att arrangörerna till slut skapade en hockeyturnering på Norra hamn är inte en överraskning.

– Vi är Luleåbor som aldrig tagit oss härifrån. Det är vår stad och hockeyn har fört oss samman, så det är fantastiskt kul att få göra något som är relaterat till båda sakerna, säger Viktor Nordström.

undefined
Hockeyintresset i Luleå är enligt Viktor Nordström riktigt stort.

De deltagande lagen hjälps åt inför matcherna att skrapa isen och någon domare kommer inte finnas på plats. Precis som när man var liten på uterinkarna.

– Tanken med "pondhockey" är att gå tillbaka till rötterna med sporten. Man får vara ute i friska luften och njuta av solen, så det blir mer att ta in än bara hockeyn.

Även om matcherna är huvudakten kommer eventet har något för icke hockeyfanatiker.

– Vi vill ha ett helhetspaket, både för deltagare och åskådare. Därför har vi valt att ha matservering och DJ i förhoppning att skapa en bra stämning, säger Viktor Nordström.

Trots att arrangören inte gjorde mycket väsen inför – tog platserna slut snabbt.

– Intresset har varit stort, vi gjorde inte en speciellt stor marknadsföring. Vi tänkte att det skulle bli ringar på vattnet. Luleå är en hockeytokig stad, så när väl ordet börja spridas sköter det sig själv. Inom några timmar efter öppningen hade vi redan åtta lag anmälda, säger Viktor Nordström.

undefined
Gänget hoppas helgen blir en fest för Luleåborna.

Även om anmälan var öppen för alla är det inte bara nybörjare som kommer ställa sig på isen den 4 mars.

– Vi har lag från Kiruna i norr till Sörmland i söder. Det kommer vara en del gamla SHL-spelare på plats. KHL-matcher och OS-matcher finns på meritlistan hos vissa spelare, så det kommer vara profilstarkt.

Kan ni avslöja något namn?

– Nej inte än, vi har valt att inte berätta något. Man får se på plats vilka som är med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!