"Aldrig varit med om något liknande"

Bara några minuter in i konkursförhandlingen stod Bodens advokat Jan Lindén för ett oväntat drag. Enligt honom har delgivningen inte gått rätt till då det är han som undertecknat den utan att ha en fullmakt. "Är motparten så slarvig att man låter delge en advokat så är det deras fel", säger Jan Lindén. Ett tillvägagångssätt som Hockeyettan kritiserar starkt. "Det är väldigt förvånade. Jag har aldrig varit med om något liknande", säger advokat Lisa Länta.

Hockeyettans advokater Ulf Nordekvist och Lisa Länta.

Hockeyettans advokater Ulf Nordekvist och Lisa Länta.

Foto: Mimmi Åkerlund

Ishockey2022-02-07 17:17

I början av januari ansöktes Bodens Hockeyföreing i konkurs av Hockeyettan AB. Boden är skyldiga drygt 2 miljoner kronor efter att ha förlorat en skiljedom mot Hockeyettan gällande avtalsbrott.

Under måndagsmorgon startade förhandlingen i Luleå tingsrätt, men det tog bara några minuter innan Hockeyettan behövde en paus.

Detta efter Jan Lindén visat upp dokumentet på delgivning som han själv skrivit under.

– Jag är inte företrädare för Boden Hockey och jag har ingen fullmakt att ta emot delgivningar. Det är inte en formellt korrekt delgivning med Boden Hockey, säger Lindén. 

Ett oväntat drag för motparten.

– Det var något helt nytt, säger Hockeyettans advokat Ulf Nordekvist som tillsammans med sin kollega advokat Lisa Länta behövde diskutera hur de skulle gå vidare.

Efter en halvtimme kunde förhandlingen fortsätta och Hockeyettan åberopade delgivningsmannen som vittne. Han berättade att han inte varit i kontakt med Bodens ordförande Thomas Regemalm, utan gick direkt till Jan Lindén, precis som för ett år sedan när Hockeyettan ansökte Boden i konkurs för första gången och då hänvisades till Lindén. 

Den gången blev det aldrig någon förhandling eftersom Boden betalade skulden på 1,3 miljoner kronor. 

Men Lindén hävdar att han hade dragit det kortet även då och ser inget konstigt med att han skrev på delgivningen.

– Nej, jag ser inget konstigt i det och jag skriver på. Är motparten så slarvig att man låter delge en advokat så är det deras fel, om det nu är okunskap eller slarv. Så slarvig ska man inte vara utan delge föreningens företrädare. De försöker bara skylla ifrån sig efter en jätteblunder, säger Lindén och fortsätter:

– Detta är som att hämta ut ett brev med rek från posten som man inte vet vad som är i. Du undertecknar och får ett brev så det är precis samma sak. Jag förstod bara att det var kring Boden Hockey.

Hockeyettans advokater Lisa Länta och Ulf Nordekvist är kritiska till Lindéns sätt.

– Det är förvånande att en advokat tar på sig delgivningsuppdrag när han inte är behörig att ta ett sådant uppdrag. Det är väldigt förvånade, säger Lisa Länta och fortsätter:

– Det här är ett sätt som drar ut på tiden. Det är helt uppenbart att Bodens Hockey har tagit del av delgivningen eftersom de har bestritt den 23 december.

Ulf Nordekvist fyller i:

– Om domstolen underkänner det här av någon anledning så är Thomas Regemalm delgiven i dag och Boden ska betala inom sju dagar eller så blir det samma sak igen. Det är ett spel för galleriet detta, säger han. 

Bodens revisor Rolf Anttila vittnade och enligt honom är Boden inte på obestånd. Klubben har pengar för att betala skulden på 2 miljoner kronor, vilket också ett kontoutdrag på 2,4 miljoner visar.

– Man är på obestånd när det inte går att betala fakturor när de förfaller och i detta fall finns det ett enda krav på 1,9 miljoner. Boden har redan på kassan visat att man har 2,4 miljoner och redan där ska det ogillas. Som jag bedömer det är det helt omöjligt att Boden Hockey skulle vara på obestånd, säger Jan Lindén. 

Hockeyettans ombud ifrågasätter hur Boden ska klara av att betala Jan Lindéns advokatkostnader som yrkats på i skiljedomstolen och Svea hovrätt. Det handlar om nästan 2 miljoner kronor.

– Det finns en överenskommelse att inget kommer faktureras förrän alla mål är avgjorda och det är säkerställt vad Boden ska betala och inte, säger Jan Lindén som också berättar att han göra vissa saker pro bono:

– Jag har under 30 år som advokat aldrig satt en klient på obestånd och jag hoppas kunna låta bli att göra det. Däremot har det hänt i några fall att jag avstått från krav för att slippa göra det. Det kanske inte är så advokatmässigt, men jag tycker att är man med klienten när det går bra, så ska man också vara med i motstånd.

Hockeyettan köper dock inte Bodens förklaring och hävdar att advokatkostnaderna är en skuld som klubben inte har möjlighet att betala.

– Bodens Hockeyförening har själva ingett ett anspråk och hävdar att det har de här advokatkostnaderna. Att då sitta här och säga att man inte har dem är inte rimligt, säger Länta.

– Frågan är om det till och med strider mot god advokatsed, men det får framtiden utvisa, säger Nordekvist.

Jan Lindén anser att det är helt omöjligt för tingsrätten att döma mot Boden. "Det finns inte på världskartan", var hans sista ord under måndagens förhandling. 

– Jag känner mig ganska lugn ändå och alla ska känna sig lugna. Jag skulle vara oerhört förvånad och det skulle vara ett stort misstag om rätten satte klubben i konkurs på detta material.

Men Hockeyettan menar att Bodens situation är prekär. 

– Föreningen är på obestånd. Om jag försöker uppskattar de sammanlagda rättegångskostnaderna som gått till advokater för föreningen och Hockeyettan så rör det sig om nivåer mellan 4-5 miljoner kronor. Inte undra på att Boden Hockey snart har slut pengar. Vi menar att de är slut nu, i vart fall i sådan närtid att det är en obestånssituation, säger Ulf Nordekvist.

Tingsrätten meddelar domen på torsdag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!