Här är Hockeyettans framtid – förslaget splittrar klubbarna

Här är förslaget för nya Hockeyettan. Tre av fyra länsklubbar är positiva till det och de tror inte att en större serie innebär fler bortaresor.
– För klubbarna med ambitioner tror vi att det blir bra, säger Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey.

Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey, är nöjd med den nya spelmodellen som Hockeyettan har kommit fram till.

Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey, är nöjd med den nya spelmodellen som Hockeyettan har kommit fram till.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2024-11-28 00:01

Två serier med 20 lag. 

Det är Hockeyettans förslag till ny seriemodell och den ska gälla redan från hösten.

Det innebär att det klassiska upplägget med fyra serier skrotas.

Boden Hockey har varit en av de drivande klubbarna när ligaorganisationen har tagit fram förslaget som ska klubbas igenom av Svenska ishockeyförbundet i vår.

Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey, säger att skillnaden mellan toppklubbar och bottenklubbar i Hockeyettan är den största utmaningen. Och han tror att det här är den bästa lösningen.

– Någonting måste göras för att hockeyn ska må bättre. Sen är det kanske så att det kanske inte ska vara 40 lag till slut. Det kanske är för många, säger Sammeli.

Allt är inte spikat i det här förslaget. Hur många lag från varje serie som går till det gemensamma slutspelet (precis som den här säsongen) är inte bestämt. 

– Ska jag vara ärlig tycker vi framför allt att det här blir rättvist. Vi här i norr har haft resekostnader i alla år och framför allt i östra serien har man haft väldigt små resekostnader. Vilket gör att man har kunnat dopa systemet med spelarlöner, säger Sammeli.

Nu blir division 1 mer den som den är tänkt att vara: en utvecklingsserie.

– Det här jämnar ut förutsättningarna på ett sätt. Hockeyettan ska inte vara en proffsserie där spelare har heltidskontrakt. Det är inte grundtanken i alla fall. Det finns ju många klubbar som kanske har för många heltidare som har uppåt 50 000 i månaden. Vilket de aldrig skulle vara i närheten av att få i en allsvensk förening.

Sammeli fortsätter:

– Vad är bäst för svensk hockey? Ska vi ha såna spelare i Hockeyettan som egentligen ska vara en utvecklingsserie för unga spelare som är på väg upp? Det är ett friskhetstecken med yngre spelare. 

undefined
Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey, är nöjd med den nya spelmodellen som Hockeyettan har kommit fram till.

Fler lag i serien behöver inte heller betyda fler bortaresor.

– Vi har räknat på det. Vi tror till och med att man med framförhållning kan man göra roadtrips med matcher torsdag, lördag och söndag. Gör man en sådan resa per månad kostar det inte så mycket arbetstid heller.

En fördel till. Med det nya förslaget kommer lagen att veta sitt spelschema från oktober till mars.

– Idag är problemet med allettan att programmet kommer en vecka innan vi ska börja. Då ska man kan spela borta i Lindesberg. Flyget kostar 4 000 per biljett. I stället för att kunna beställa en för en tusenlapp med lång framförhållning. Det är en faktor som gör att man kan pressa priserna, säger Sammeli.

Anders Englund, ordförande i Kalix Hockey, är också positiv till förslaget. 

– Jag tror att förutsättningarna att lägga en reseplanering och som förening sätta en årsbudget utifrån en annan reseplanering kommer att underlättas. Då kan man inte heller gömma sig bakom att serien blev si eller så mycket dyrare utan då får man helt enkelt anpassa sig utifrån förutsättningarna, säger Englund.

Annika Thyni, ordförande i Kiruna IF, berömmer Boden Hockey för ett fantastiskt jobb med utredningen och hon tycker det här är bästa lösningen sportsligt.

– Jag tror att det här är en bra början. Sen tänker jag ändå när man ser kartan (över lagen i serien) så kommer det ändå vara annorlunda för lag i östra. Alla föreningar har vetat om det här och har diskuterat, gjort utvärderingar och kommit med förslag. Men det är klart, för dem i östra delen där man har haft mer nära till bortamatcherna blir det en större utmaning, säger Thyni.

undefined
En tät bild från säsongens första derbyt mellan Piteå Hockey och Boden Hockey. Klubbarna har olika ståndpunkter när det gäller det nya förslaget.

Markus Sammeli pekar också på att med en kontinuitet i spelschemat blir det mer attraktivt för SHL- eller allsvenska klubbar att låna ut yngre spelare till Hockeyettanlagen. En rak serie gör också att åskådare har lättare att förstå hur systemet fungerar.

Tror du att andra klubbar är positiva till det här? 

– Jag tror det är 50-50. Jag vet att en hel del klubbar är positiva. Men jag vet också att en hel del klubbar som är negativa till det här. Det är väl bara att vänta sig. Det går inte att få en lösning som alla är nöjda med. Det är inte säkert heller att det här är generallösningen, säger Sammeli och tillägger:

– För klubbarna med ambitioner tror vi att det blir bra. Visst det kommer att drabba de som är längre ner i hierarkin. Men frågan är fortfarande: hade de överlevt det systemet vi har idag?, säger Sammeli.

Piteå Hockey, det fjärde länslaget i serien, är inte positivt.

– I värsta fall har vi inte råd att spela den serien och så är det nog för de flesta lag här uppe i norr, säger Piteå Hockeys ordförande Jonas Lindberg till Piteå-Tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!