Här är damligan med miljonlöner

Här är den nya nordamerikanska damligan med miljonlöner. På måndag är det dags för draften och Luleå Hockey/MSSK:s nyförvärv Dominika Laskova kan bli vald. ”För de yngre spelarna kan ligan vara en enorm sporre som också gör svensk hockey bättre”, säger SVT-experten Maria Rooth.

SVT-experten Maria Rooth unnar Luleåbacken Jenni Hiirikoski att få chansen att tjäna bra pengar i den nya nordamerikanska ligan. Stjärnorna Kendall Coyne Schofield och Marie-Philip Poulin har redan skrivit kontrakt med lag i ligan.

SVT-experten Maria Rooth unnar Luleåbacken Jenni Hiirikoski att få chansen att tjäna bra pengar i den nya nordamerikanska ligan. Stjärnorna Kendall Coyne Schofield och Marie-Philip Poulin har redan skrivit kontrakt med lag i ligan.

Foto: Montage: TT/Bildbyrån

Ishockey2023-09-18 07:00

Det har varit rörigt när det gäller damernas proffsligor i Nordamerika de senaste säsongerna. Men i januari ska den nya ligan PWHL dra i gång och här finns chansen att tjäna stora pengar för stjärnorna.

Minst sex spelare i varje lag måste ha ett kontrakt som är värt en dryg miljon kronor per säsong. Minimilönen är cirka 389 000 per säsong.

SVT-experten Maria Rooth är en av Sveriges bästa spelare genom tiderna och hon ser väldigt positivt på den nya ligan.

– Ser man till bakgrunden kan man säga att dagens spelare har i princip valt att inte spela i klubblag under en lång period för att göra det rätt. Alltså att få till det så att nästa generation kan få en liga att spela i. Jag tycker det är helt enormt egentligen, säger Rooth och fortsätter:

– Jag tror många glömmer det. Många av de spelarna har ju inte haft någon hemvist egentligen. De har deltagit i sina landslagsprogram och tränat mycket själva. Mycket för att skapa den här ligan. Jag ser det som superpositivt att det ska finnas en liga där det inte finns något tvivel om att det här är den bästa ligan. 

I somras köpte dollarmiljardären Mark Walter de två ligaorganisationer som fanns. Walter, som även är delägare i basebollaget Los Angeles Dodgers, har efter det dragit upp riktlinjerna för den nya ligan. 

– Vi har ju ingen aning om hur strukturen är, om det här kommer bli bra och om ägarna går in på ett bra sätt. Men jag skulle tro att spelarna inte skulle gå in i det här om de inte någonstans hade en känsla och visste lite mer om bakgrunden. Och att det känns hållbart, säger Rooth.

undefined
Jenni Hiirikoski, Luleå Hockey/MSSK.

Experten tror att ligan kan bli en enorm sporre för yngre spelare och SDHL lär inte känna av några större spelartapp i början.

– På kort sikt tror jag faktiskt inte att det kommer att påverka jättemycket. I och med att de bara har sex lag och 20 platser i varje lag tror jag att de amerikanska och kanadensiska spelarna kommer att ta de flesta av dem. Jag tror att man utifrån deras perspektiv kanske också vill ge den möjligheten till dem, säger Rooth och fortsätter:

– Jag skulle unna en sån som (Jenni) Hiirikoski den chansen. Nu vet jag inte hur länge hon vill fortsätta spela. Men man skulle vilja ge de äldre möjligheten att åka över och spela något år och tjäna den typen av pengar som de bäst betalda kommer att göra. Men frågan är om de europeiska spelarna till exempel ges den möjligheten de första åren. 

Jenni Hiirikoski ler mest när hon hör att Rooth unnar henne chansen. 

Sedan frågar vi: hade du varit sugen på att spela i den nya ligan?

– Jag fokuserar mest på mitt kontrakt här. Vi får se hur det blir där. Men jag vet inte om det blir under min tid. Om de kan bygga en liga där de bästa från Nordamerika och Europa kan spela. Då är det jättebra, säger Hiirikoski.

Det lockar lite?

– Jo, men vi får se hur det blir först. Det finns så många tjejer utan kontrakt.

undefined
SVT-experten Maria Rooth tycker att den nya ligan i Nordamerika är jättepositiv för damhockeyn.

De sex klubbarna i ligan kunde under de tio första dagarna i september skriva kontrakt med tre klubblösa spelare var. På måndagskvällen håller ligan en draft dit spelare får anmäla sig. 

Tjeckiska backen Dominika Laskova skrev kontrakt med Luleå Hockey/MSSK den 24 augusti, men hon har en klausul som gör att hon kan bryta avtalet och spela i den nya ligan.

Laskova åker över till Toronto för att vara med på draften. 

– Det blir en jättehäftig liga. Det blir en bättre möjlighet för européerna att mäta sig med de bästa, säger Laskova. 

Är du nervös?

– Jag skulle inte säga att jag är nervös. Det är mer lite stressande än nervöst. Jag har ju kommit hit och gillar det här. Jag vet inte vad som kommer att hända vid draften.

Två av Luleås finländska stjärnor är också intresserade av den nya ligan.

– Ja, självklart. Jag är intresserad, men just nu koncentrerar jag mig på att vara här och jag har fortfarande ett kontrakt här. Jag tänker inte tänka så mycket på framtiden, men det är min dröm att någon dag få spela där, säger Viivi Vainikka.

Petra Nieminen tycker att PWHL gör att svenska och finska ligan måste bli bättre för att kunna behålla sina bästa spelare. Och även hon är intresserad:

– Ja, det är klart. När man hör vad de får i lön så hade jag också velat åka dit. Men just nu vill jag stanna här för vi har bra träning här och mycket fint utanför hockeyn, säger hon.

Även Johanna Fällman är tillgänglig i draften.

– Det blir spännande att se. Jag slängde in mitt namn tidigare i somras lite som en kul grej, säger Johanna Fällman och fortsätter:

– Jag förväntar mig inte att bli draftad. Det behöver inte vara avgörande för ens framtid i den ligan om man blir draftad eller inte, man kan signa ändå alternativt bli inbjuden på tryout.

Det här är PWHL

Den nya nordamerikanska PWHL, Professional Women's Hockey League, ligan ska starta i januari. 

Den består av sex lag som finns i Montreal, Toronto, Ottawa, New York, Boston och Minnesota. Lagen har inte fått några smeknamn än. Den första säsongen kommer att bestå av 24 omgångar. 

Minimilönen är cirka 389 000 kronor per säsong. Minst sex spelare i varje lag måste ha ett kontrakt som är värt en dryg miljon kronor per säsong. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!