Greppa låg bakom hemliga smeknamnet: ”Vill ha kvar det för honom”

Många har undrat över smeknamnet på den förre Luleå Hockey-målvakten. Nu berättar Filip Gustavsson att det är den legendariske materialförvaltaren Peter ”Greppa” Åström som ligger bakom det. ”Jag brukar säga att det är från tiden i fängelset”, säger Gustavsson till Sportbladet.

Filip Gustavsson har varit hemlighetsfull kring sitt smeknamn Fillifjonken.

Filip Gustavsson har varit hemlighetsfull kring sitt smeknamn Fillifjonken.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2024-05-19 19:05

Det var Sportbladet som först berättade om att förre Luleå Hockey-målvakten Filip Gustavsson har smeknamnet Fillifjonken tryckt på alla sina klubbar. 

Ett smeknamn som lagkamraterna i NHL-klubben Minnesota Wild och reportrar undrar över.

– Jag får mycket frågor om vad det är för namn jag använder och vad Fillifjonken betyder för något. Jag brukar dra olika påhittade storys varje gång. Att det är från tiden i fängelset, att jag måste döda dem om jag berättar det och så vidare. Det blir värre och värre sjuka lögner hela tiden. Ingenting är sant. De har ingen aning, säger Gustavsson till Sportbladet.

Under VM i Tjeckien avslöjar Gustavsson också vem som ligger bakom smeknamnet. Det är Luleås legendariske materialförvaltare Peter ”Greppa” Åström som kom på det och började trycka Fillifjonken på Gustavssons klubba. Smeknamnet står numera även på plocken, benskydden, stöten och på annat som märks med spelarens namn.

– ”Greppa” brukar beställa något roligt på klubborna när man kommer upp. Han gillar inte juniorer när de kommer upp och sedan var jag sen med tvätten i några dagar i rad och annat. Det måste vara från Fillifjonkan i Mumintrollen på något sätt. Jag vill ha kvar det för honom också, han är en sådan otroligt härlig person. Det är ett minne av honom. Hemma i Sverige kallar polarna mig för Fillifjonken eller Fjonken nu i alla fall, säger Gustavsson till Sportbladet.

25-åringen från Skellefteå, som gjorde fyra säsonger i Luleå Hockey, tänker behålla smeknamnet så länge han kan.

– Minnesota Wild och de som jobbar där i klubben vill att jag ska ändra till Gustavsson, men jag vägrar. Jag vill ha det kvar. Det är roligare och lite speciellt. Jag kommer att vägra så länge det bara går. Det är personligt för mig. Utrustningstillverkaren tycker också bara att det är roligt, säger Gustavsson till Sportbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!