Den tidigare Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach utsattes för sexuella övergrepp av en tränare för över ett decennium sedan.
Övergreppen mörkades av klubben och Beach har fått lida i det tysta. Fram till för några dagar sedan då han trädde fram i en lång intervju och berättade sin historia.
Det fick förre Luleåmålvakten och nuvarande experten Erik Granqvist att också öppna upp sig.
– På något sätt översköljdes jag av att det hemska som hände Kyle Beach är toppen av ett isberg. Jag låg och grät i stort sett hela natten, berättar han i Viaplay Hockey Podcast.
Granqvist växte upp i Norrbotten och har Bodens IK som moderklubb. Han kom till Luleå Hockey som junior säsongen 1989/90. Han minns när han vid ett tillfälle slets in i en dusch av några äldre lagkompisar och blev lagd på en massagebänk.
– De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet.
Freddy Lindfors kom till Luleå Hockey 1982 och var tränare fram till 1993. 78-åringen har hängt med i rapporteringen där flera tidigare Luleåspelaren vittnat om övergrepp.
– Det har aldrig kommit någon och sagt något eller tyckt något, men då ska man också förstå hur samhället var då. För 30 år sedan fanns inte alls samma bild om sexuella trakasserier – och mobbning – det ordet fanns inte ens. Det var helt andra värderingar då. Jag tror spelarna skrattade åt det och tyckte det var roligt, säger Lindfors.
– Det där kom med NHL-spelarna när de kom tillbaka till Sverige, tror jag.
Hur reagerade du när du tog del av Erik Granqvists berättelse?
– Jag har levt under den tiden och sätter allt i relation till det. Man värderar hur det är nu och inte 1990. Det är tragiskt att man varit med om det, absolut, jag hade själv inte velat vara med om det. Tråkigt att ingen tagit upp det om det var så allvarligt när det hände. Det är konstigt, säger Freddy Lindfors.
Kan du ångra dig i dag att du inte var mer involverad i det som hände i omklädningsrummet och utanför?
– Nej, jag kan inte ångra det, för jag hade samma värderingar som alla andra då. Och det kom ingen och klagade. Jag fick aldrig veta det. Hade "Grana" kommit då och grinat så hade det tagit hus i helvete, det är jag säker på, då hade man förstått. Men får man inte veta det och spelarna köpte det går det inte att ångra, men det är hemskt att det förekommit när flera upplevt det så jobbigt.
Freddy Lindfors berättar att han själv aldrig varit med om något liknande som spelare i Kiruna AIF eller Teg.
Däremot minns han en händelse när han tränade Bodens IK 1988-89.
– Då hade jag en back som hade hockeyfrilla. Han kom till mig före helgens inkilning och var orolig för att spelarna hade gått och snackat. Han var rädd att han skulle bli rakad så då tog jag upp det med laget. Jag sa att det tar hus i helvete om det händer något sådant. Det är den enda gången jag haft kontakt med en spelare om en sådan här grej.
Tycker du det är bra att det kommer upp till ytan i dag?
– Ja, absolut, men jag tror inte det förekommer i dag. Jag tror det här är passé, jag vill tro det i alla fall. Det är konstigt att ta upp det 30 år senare när det inte finns, det är min uppfattning.
Hur ser du på tystnadskulturen som var då?
– Det går att jämföra med tystnadskulturen som finns i gängkriminaliteten nu, säger han och fortsätter:
– Jag tror inte folk förstår hur det var 1990. Allting har värderats om och är så professionellt nu. Och allt med metoo, den världen fanns inte 90. Då var sexuella trakasserier kutym och bara att acceptera.
Spelare har berättat att det blev en kulturförändring när Lars "Osten" Bergström tog över som huvudtränare efter dig, vad tror du dessa spelare syftar på då?
– "Osten" har säkert tagit upp det. Varför han gjort det är för att han måste vetat om det. Jag tror inte "Grana" berättade för Osten heller. Jag vet inte hur det gått till eller om han själv vill göra sig till Jesus. Säkert har han tagit tag i det och det skulle jag också ha gjort om jag upplevt det. Därför gjorde jag det i Boden.
Känner du dig utpekad?
– Jag kände direkt att jag blev anklagad, så är det ju. Det var underförstått att jag var före honom. Men han var assisterande året innan mig. Jag blir underförstått svartmålad, men jag tror ingen tränare exakt förstod hur det gick till. Man såg rakade huvuden, men det var ingen som klagade. Det var kutym för att komma in i laget, säger Freddy Lindfors och fortsätter:
– Jag tror ingen av oss kände till hur det var, framför allt inte de sexuella grejerna. Det hade man ingen aning om. Det där med snoppen var säkert ganska ovanligt. Det upplevdes jobbigt men det fick ändå fortsätta, man blir en del av det. "Grana" var kvar i Luleå många år efter det. Han borde varit med och stoppat det eller gjort det lindrigare. Alla spelare har köpt det, gått till inkilningen trots att de vetat att det kommer hända.
Lars "Osten" Bergström, som tog över som huvudtränare efter Freddy Lindfors 1994, reagerade starkt när han tog del av Erik Granqvists berättelse.
– När jag såg rubriken med Erik och började läsa mådde jag nästan lite illa. Det kändes verkligen inte bra. Det måste ha varit en otrolig integritetskränkning. Det gjorde ont att se det där, säger Bergström som från 1885-1991 var assisterande tränare i laget.
– Man visste inte egentligen vad det var som skedde när spelarna hade en fri helg, men man kunde se att någon helt plötsligt kom snaggad.
När Bergström tog över upplevde spelare att det blev bättre i klubben.
– Det blev på vissa områden en kulturbrytning som kanske en del tyckte var jobbig, men jag tror med tiden att man tyckte att det var vettigt och gav resultat. Vi satsade på något vi kallade för "SOS" som står för stil och skötsamhet som vi förväntade oss av spelarna även på lördagkväll 21.30, säger Bergström.
Efter en fylleskandal 1995 stängde Luleå Hockey av två av sina stora stjärnor Jarmo Myllys och Mika Nieminen, vilket var en del i de nya kraven som ställes på spelarna, berättar Bergström.
– Vi försökte höja professionaliteten och kravställningen. Vi upplevdes nog som ganska hårda och hade ett strikt syn på alkohol. Att våga gå emot är inte alltid enkelt, men jag vill också berömma spelarna som köpte det med tiden och blev fanatiska ambassadörer för klubben vilket många också är i dag. Inte minst Erik som är en färgstark personlighet och fantastisk hockeymänniska.
Lars "Osten" Bergström står bakom Freddy Lindfors och tycker inte att han ska ställas ansvarig för det som hände.
– Freddy betydde fantastiskt mycket för Luleå Hockey och jag har lärt mig mycket av honom. Jag vet vad han står för och han är också lärare i botten. Han var väldigt proffsig. Jag tycker ingen ska behöva känna sig utpekad eller skyldig. Det viktiga är att det blev en förbättring och att de som var med i den utvecklingen har blivit fantastiska människor, säger Bergström.