Det var för drygt tio år sedan som Kyle Beach tillhörde Chicago Blackhawks organisation och utsattes för sexuella övergrepp av en tränare inom organisation. Nyligen berättade den förre HV71-spelaren han om händelsen offentligt – vilket lett till svallvågor av reaktioner och kritik mot personer verksamma inom klubben då.
En som reagerat är Luleå Hockeys förre målvakt Erik Granqvist som berättade om känslorna hos Viasat där han är expertkommentator. Först pratade han i studioprogrammet och sedan i en podcast om hur han hade svårt att sova på grund av känslorna allt väckte.
– På något sätt översköljdes jag av att det hemska som hände Kyle Beach är toppen av ett isberg. Jag låg och grät i stort sett hela natten, säger han.
Granqvist växte upp Norrbotten och har Bodens IK som moderklubb och kom till Luleå Hockey som junior till säsongen 1989/90. Därefter representerade han olika klubbar innan karriären avslutades 2002 efter några matcher med Rögle. Han minns när han vid ett tillfälle slets in i en dusch av några äldre lagkompisar och blev lagd på en massagebänk.
– De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet.
Händelsen påverkade Granqvist starkt och han har svårt att tala om det inträffade utan att rösten inte ska stocka sig. Han minns hur har i duschen efteråt hade svårt att känna sin kropp.
– Jag kollade mig i spegeln och det var bara helt tomt i ögonen. Jag hade blivit medlem i laget, men jag förlorade en del av mig själv. En del jag egentligen aldrig hittade tillbaka till, förrän jag lyssnade på Kyle Beach.
Efter att Granqvist gått ut med sin historia har han fått flera reaktioner i form av mejl i stora mängder där personer berättat att de också blivit utsatta för något form av övergrepp.
– Jag förstår att mörkertalet är enormt. Det är därför vi behöver prata om det även här i vår podcast. För att på något sätt försöka bryta tystnadskulturen. Sättet att bryta det är att våga, prata, lyssna och agera när det händer