Under torsdagen ska Riksidrottsnämnden ta upp prövningen kring Svenska Ishockeyförbundet och Boden Hockey som inte beviljats en möjlighet till dispens för kravet på medlemskap i Hockeyettan. Att förbundet gått emot domen från Rin (som inte gick att överklaga) har kritiserats av Boden och annat håll.
När förbundet beslutade i frågan hade tre ledamöter reserverat sig och gått på Bodens linje om att inte behöva ingå i en ligaorganisation. Det var Göran Tidström, Visby-Romas ordförande Eva Werkelin och advokaten Mats Larsson som varit deras juridiska expert.
Den senare har en bakgrund som ordförande för Djurgården Hockey men sitter sedan i somras inte kvar i styrelsen. Inför prövningen hos Riksidrottsnämnden ser han kritiskt på hanteringen kring hela frågan från förbundets håll.
– Att det kommer upp till Riksidrottsnämnden igen är för att det söks dispens sedan det avslagits. Så det känns ganska pinsamt för hockeyn i Sverige att man gör så här. Riksidrottsnämnden har konstaterat att bestämmelsen ska bort men Boden har sökt dispens, vilket man kan tycka är i onödan då bestämmelsen ju egentligen ska tas bort. Fast det har avslagits en gång till så…det är ett högt spel från förbundets sida, säger han.
Vad tänker du om hela konflikten som varit?
– Det är ju otroligt tråkigt och onödigt för hade gått att förhindra om förbundet agerat annorlunda. Ansökan avslog ju majoriteten i styrelsen men vi var några som hade en annan uppfattning. Förbundet avslog ju och sedan blev det överklagat till Riksidrottsnämnden som konstaterade att den bestämmelsen var ogiltig. Så det skickades tillbaka och förbundet har tagit bort bestämmelsen för att sedan ta tillbaka den igen. Att de inte brydde sig om vad Riksidrottsnämnden sa är mycket ovanligt och har väl aldrig hänt. Så det känns verkligen märkligt, säger han.
I tisdags var Larsson kallad till vittnesförhör av Boden Hockey i Svea hovrätt där en av de tre processer som klubben är involverad i pågår. Anledningen är att Larsson hanterade ärenden hos förbundet kring tv-rättigheter och han var med när Hockeyettans avtal blev omförhandlat efter att ha löpt ut i april 2019.
– Det jag har sagt i rätten är att Hockeyettan inte hade ett avtal och förbundet ska godkänna om en klubb eller någon annan ska få sända matcher. Det följer en bestämmelse från förbundets tävlingsbestämmelser. Så jag har redogjort för det och att Hockeyettan inte hade något avtal med förbundet när man de tecknade sitt avtal med ATG. Det är en omständighet som tyvärr är oskriven men som Boden har lyft fram i denna process kring att Hockeyettan inte själv hade något avtal.