Damkronorna får ingen ersättning under de landslagssamlingar som genomförs – vilket gäller även för Tre Kronor och juniorlandslagen.
I stället vill förbundets tävlingschef Olof Östblom att klubbarna ska stå för den förlorade inkomsten.
– Vi vill ge klubbarna i SDHL möjlighet att skapa bättre förutsättningar för spelarna. Vi ska hjälpa dem och ge dem möjlighet att bygga hockeyn, säger Östblom.
Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey:
– I det här läget ligger det på förbundet att spelarna har vettiga villkor. Sen har han (Östblom) rätt i sak att det gäller att bygga ett starkt SDHL med ekonomiska muskler. Det gör att vi kan heltidsanställa hockeyspelare och då blir det ingen förlorad arbetsinkomst. Men tills man kommer dit tycker jag att förbundet borde ta ansvar, det tycker jag är rimligt.
Under torsdagen pressvisades Ingela Lekfalks film "Underdogs" om förutsättningarna inom damhockeyn.
Två av huvudpersonerna är Luleå Hockey/MSSK-backen Johanna Fällman – och förre lagkamraten Emma Eliasson.
– Jag tycker det hade varit bra för våran vardag. Vi står i en sådan situation att vi fortfarande jobbar. När vi är borta så pass länge som vi är med landslaget är det så klart fördelaktigt att få någon sorts ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Fällman som snart ska iväg på OS.
På plats fanns också Enbom och Östblom.
– De står här och nu och ska betala sin hyra och sin mat och få livet att gå ihop. Den lilla lön de får från Luleå Hockey får dem ju även om de är på landslagsuppdrag, men det räcker inte för att de ska kunna leva på det, säger Enbom.
Östblom menar att förbundet inte har de ekonomiska möjligheterna att bidra med pengar.
Tidigare fick spelarna 200 kronor per dag med landslaget.
– De flesta som åker på OS har ett ganska ordentligt bidrag från SOK för att bedriva sin satsning. Vi ska inte skylla på SOK, men ska vi nå framgång över tid måste vi jobba långsiktigt.
Nu kan antalet dagar med landslaget minskas.
– Vi har varit upp över 70 dagar för något år sedan och ett år var det över 100 dagar. Vi har minskat successivt och vi tittar på att ha en liknande modell som med herrarna – tre eller fyra turneringar under säsong och sen ett VM eller OS, säger Östblom och fortsätter:
– Där har kraven ökat från SDHL att vi kommer behöva minska ned på dagar. Dels för att spelarna ska kunna vara i sin hemmiljö men också för att inte resa lika mycket. På något sätt handlar det om att bygga ekonomiska förutsättningar och vi försöker skaka fram sponsor och annat. Där är vi beredd att överlåta en del rättigheter till SDHL så att de kan tjäna pengar.
Fredrik Glader, sportchef och tränare i Luleå Hockey, ser positivt på färre lägerdagar.
– Det stödjer jag fullt ut, det är jättebra. Då kan vi på klubbsidan ansvara för spelarnas sportsliga utveckling på ett annat sätt och tjejerna får lite mer tid till övriga livet, säger Glader, som dock tycker att förbundet ska betala ut en ersättning till spelarna fram tills dess att SDHL-klubbarna har en annan plånbok att röra sig med:
– Om 20 år är vi kanske där, att de har de pengarna och de ersättningarna av klubbarna så att de inte behöver ha betalt. Men så länge som det ser ut som det gör i dag måste förbundet gå in och hjälpa till med dagersättning för landslagsverksamhet. Vi i klubbarna har ännu inte kommit så långt att vi kan ge dem de ersättningarna.