Enbom om dystra rapporten: "Inga hemligheter"

I en rapport så dömer konsultjätten EY ut SHL och konstaterar att det är en bransch i kris. I rapporten går det också läsa att Luleå Hockey har högst personalkostnader – av samtliga lag i ligan.

Foto: Pär Bäckström

Ishockey2017-09-18 18:00

Under måndagen släppte revisions- och konsultföretaget EY rapporten ”Hur mår svensk elithockey”.

I rapporten granskas SHL-klubbarnas finansiella ställning där man konstaterar att SHL är en bransch i kris.

”Det är ett spel med hög insats, där du vinner allt eller förlorar allt. Nästan hälften av klubbarna går med förlust och det är en trend som ökar. När mer än hälften av en bransch går med förlust måste något göras”, säger Mikael Bergsten, auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

Personalkostnaderna är den överlägset största utgiften för klubbarna.

Och enligt EY hade Luleå Hockey allra högst personalkostnader av alla klubbar med nära 46 miljoner kronor.

– Vi har ju varit väldigt öppen med att konstatera att vi har satsat väldigt hårt sportsligt de senaste två säsongerna. Det gjorde vi i fjol också där vi hade väldigt höga kostnader på personalsidan. Så det är inga hemligheter, men då gjorde vi ju också en rejäl förlust då vi inte gjorde de resultat som vi förväntade oss, säger Stefan Enbom.

I en lång intervju i årets hockeybilaga sa Stefan Enbom till Sporten så här om Luleå Hockey ekonomiska ställning:

"Vi kommer inte ha råd att vinna genom att köpa. Det kommer vi aldrig ha. Vi kommer aldrig vara bland de två–tre lag som har mest pengar".

Hur går det ihop med ditt tidigare uttalande, och dessa siffror?

– Det är ju så att vi aldrig kommer att kunna ha lika stora publikintäkter och sponsorintäkter som man har i storstäderna, så är det. Sen har vi ju väldigt höga resekostnader med tanke på att vi bor där vi bor. Så att vi kan inte tävla om att ha mest pengar.

Så du menar att i framtiden kan ni inte tävla om mest pengar, för här verkar det som att ni haft högsta personalkostnaderna?

– Ja, vi har haft höga personalkostnader. Men vi gjorde ju också en förlust också på fem miljoner. Med tanke på den tabellplacering vi fick i förhållande till hur mycket vi satsade så underpresterade vi, och det vet vi ju om.

– Sen är det ju så när vi jämför att vi har två elitlag, vilket inte alla lag har. Så i jämförelsen finns det lite äpplen och päron.

Inför nästa år börjar det nya tv-avtalet mellan C More och SHL att gälla.

Enligt Sportbladet så kommer det ge runt 45 miljoner kronor årligen, samtidigt som klubbarna i hockeyallsvenskan får drygt två miljoner kronor.

Det kan alltså bli förödande konsekvenser om SHL-lagen åker ut, och istället värvar klubbarna ytterligare spelare som spräcker budgeten.

– Det är ju lätt för oss att göra ett positivt resultat, det är ju bara att undvika de två sista spelarna som vi tog in. Men att åka ut är ju en fullständig katastrof. Så det leder ju till att många klubbar lever över sina tillgångar.

Skulle det vara bra om SHL skulle hjälpa de hockeyallsvenska lagen ekonomiskt för att jämna ut skillnaderna?

– Det är väl en vettig diskussion. Men det är ju ingen Luleå Hockey-fråga, utan en ligafråga.

Skulle det vara om SHL-klubbarna skulle göra lönerna offentliga, precis som i NHL?

– Det är ju också en diskussion som pågår i hockeyligan och bland klubbarna. Och vi får ju se vart den landar.

Vad tycker du personligen?

– Jag har ingen personlig åsikt. Det är ju en fråga för Luleås styrelse tillsammans med övriga klubbar. Sen får vi se vart det landar.

Läs rapporten i sin helhet här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!