Luleå Hockeys lagkapten Jenni Hiirikoski fick en skridskoskena på halsen under SM-finalen mot Brynäs den 20 mars.
En kirurgläkare fanns med i båset och kunde snabbt springa ut på isen för att stoppa blödningen, men i de allra flesta SDHL-matcher finns inte någon läkare på plats och någon ambulans har man aldrig haft.
Händelsen skapade stor debatt och nu kommer ligan införa nya krav, berättar Stefan Enbom som är vd i Luleå Hockey och sitter med i SDHL:s styrelse.
– Det har varit diskussioner under våren och sommaren. Det påbörjades egentligen redan vid årsskiftet men sedan blev det extra mycket diskussioner med det som hände Jenni. Den kommande säsongen ska det finnas akutsjukvårdare på plats under SDHL-matcher, säger Enbom.
Ingen läkare alltså?
– Nej. Det har varit mycket diskussioner om det ska vara läkare eller inte. Det har varit flera diskussioner med läkarföreningen som är specialister på det här och den allmänna uppfattningen är att det allra viktigaste är att det är personal som har utrustning och kunnande för att hantera akuta situationer, vilket kraven landade i.
Stefan Enbom ser positivt på utvecklingen.
– Det är definitivt ett steg framåt för ligan. Det blir en kostnad för alla klubbar, men det är en väldigt bra kostnad att ta. Det känns superbra.
Vad kostar det?
– Jag skulle tippa att det kostar i runda slängar 100 000 kronor per år för respektive klubb.
Att ha ambulans på plats på matcherna kostar enligt Enbom 250 000 per säsong. Det har många lag i SHL, däribland Luleås herrlag.
– När det gäller SDHL-klubbarna är det både komplicerat och inte alldeles enkelt att ha en ambulans på plats, utan det viktigaste är att ha sjukvårdare på plats eftersom inställelsetiden är väldigt kort hos de flesta lagen.
Hur menar du?
– Det tar bara sex minuter för oss från Risslan och det känns tryggt, säger Enbom och syftar på ambulanspersonalens lokaler i Luleå.
Kommer ni fortsätta att ha ambulans på herrmatcherna?
– Det pågår diskussioner och jag vet inte var det kommer landa.