Det är snart två veckor sedan som hockeygymnasiets ansvarige lärare, Lennart Sjögren, själv valde att berätta om den konflikt som pågått i åtta månader mellan honom och Luleå Hockey. I samma veva kom det fram att ishockeyklubben skickat in ett fyra sidor långt dokument med skarp kritik mot Sjögren och hans ledarskap – till skolans rektorer. I dokumentet berättar också ett par elever om sin tid på hockeygymnasiet och stärker Luleå Hockeys bild av att det pågår systematisk mobbning och särbehandling.
Efter Norrbottens Medias artiklar i ämnet har ytterligare elever valt att kliva fram för att ge sin bild. Både sådana som skriver under på misskötseln, men även de som anser att det inte har varit några problem under deras skolgång.
En av spelarna som gått ut offentligt med sin kritik är Paul Allan Bamberg, som gick på hockeygymnasiet 2006–2008. I ett långt inlägg på sin facebook-sida vittnar han om orättvis behandling, förminskningar och favoriserande. Även andra elever har kommenterat att de känner igen sig i Bambergs beskrivning.
– Det var så tydligt som det bara kan vara. Var man favoriserad kunde man komma undan med vad som helst, men var man ett hatobjekt blev man utsatt för systematisk mobbning, säger Paul Allan Bamberg till Norrbottens Media.
Bamberg vill däremot understryka att under hans år på hockeygymnasiet blev han väldigt bra behandlad av Lennart Sjögren.
– Jag har alltid blivit bra behandlad av Lennart med respekt och aldrig personligen varit i någon konflikt med honom. Men med perspektiv, tio år efter, förstår jag att han valde ut ett eller flera hatobjekt. Och när jag ser tillbaka på det här, så var det precis så.
Kan du ge något exempel?
– En av mina bästa vänner i klassen var en av "Lelles" favoriter. Han spelade i landslaget och var jätteduktig i hockey. Så fort det var en övning som han visade, eller gjorde ett mål, så var det överdrivet beröm av "Lelle" och han stod och knackade sin klubba i sargen. Och så fort någon annan, från lokala hockeygymnasiet, gjorde samma sak uteblev ovationerna. Om de gjorde ett felpass eller ramlade så att övningen gick åt skogen så kunde man snegla på "Lelle" som drog en stor suck eller tittade upp i taket. Om man inte var nog duktig i hockey var man egentligen bara där för att fylla upp med spelare, de var inte värda så mycket mer kändes det som.
Paul Allan Bamberg nämner ännu ett exempel.
– Ibland kunde vi filmas på hockeygymnasiet för att sedan utvärdera skridskoåkning, teknik eller skott i klassrummet vid ett senare tillfälle. När filmerna analyserades högt inför hela klassen handlade lektionen om hur duktiga vi riks/regionsantagna var, medan de lokalintagna inte var lika viktiga. ”Ja så kan man ju också göra”, ett hånleende och vidare till nästa klipp. Inte så konstruktivt och uppmuntrande. Hierarkin kunde inte vara tydligare och det personliga värdet gick många gånger hand i hand med idrottsliga prestationer.
En annan spelare som vittnar om samma bild är den tidigare målvakten Jesper Sannerborg. Redan 2012 berättade han i en artikel i NSD om hur Lennart Sjögren inte tillåtit honom att vara med på hockeygymnasiepass, att han inte var välkommen i omklädningsrummet och att han osynliggjordes.
– Det slutade med att jag inte ens fick komma på lektionerna, säger Sannerborg och berättar om ett exempel där han inte fick delta på hockeygymnasiets ispass:
– Vi hade "Hento" (Daniel Henriksson) som målvaktstränare och vi hade en väldigt bra dialog. Han var min idol och givetvis såg jag fram emot att träna med honom. Jag hade börjat spela med Boden och när jag kom för att träna med hockeygymnasiet så fick jag beskedet att Joel (Lassinantti) behövde träningen bättre och sedan att Johan Gustafsson var den andra målvakten på den träningen.
– Det var ett officiellt hockeygymnasiepass och ändå fick jag inte vara med. Det var som om att jag fick en käftsmäll, förklarar Sannerborg.
Beskriv hur du upplevde din situation då?
– Som hockeyspelare i den åldern så var ju hockeyträningarna något jag längtade till, men "Lelle" hade ju valt sina favoriter och ganska så snabbt kände jag att jag inte var en av dem.
2012 ställde sig Luleå Hockey bakom Lennart Sjögren och dagens general manager Stefan "Skuggan" Nilsson var Luleå Hockeys ungdomssportchef på den tiden. Då kommenterade han saken så här:
– Vi har aldrig nekat någon spelare som har en plats på hockeygym att träna. Jag har pratat med de inblandade instruktörerna och känner att vi skött hockeygym på ett bra sätt under den tid som jag varit i föreningen. Det finns alltid detaljer att förbättra, men de delar som tas upp nu känner vi inte igen.
I dag har Luleå Hockey inte samma förlåtande syn och föreningen har i hårda ordalag kritiserat Lennart Sjögren.
– Det är jättebra att det kommer fram igen även om att det är tråkigt att det är ännu fler som har råkat illa ut. Jag tycker verkligen att det borde ha fått ett slut då jag gick ut med vad som hände mig, men då ställde sig "Skuggan" (Stefan Nilsson, general manager Luleå Hockey) bakom "Lelle" (Lennart Sjögren) och i dag anmäler de honom. Det tycker jag är pissdåligt, säger Sannerborg.
Rasmus Jakobsson, som pluggade samtidigt som Paul Allan Bamberg, berättar att han hoppade av lokala hockeygymnasiet efter mindre än ett år för att han misstrivdes.
– Från första dagen på hockeygym började jag må piss. Precis all glädje med hockey försvann. Jag trodde det var för att jag var för dålig, men i efterhand har jag förstått varför.
Jakobsson menar att Sjögren på ett tydligt sätt favoriserade de duktiga eleverna.
– Att gå på ett hockeygym-pass var det värsta jag visste. Han kunde gå igenom övningarna som Luleå Hockey skulle köra, medan vi andra fick köra några skitövningar nere i hörnet. Det var en brutal favorisering och han såg ner på oss som gick lokala hockeygymnasiet. Det smittade också av sig på spelarna i Luleå Hockey så jag kände mig helt värdelös i deras närvaro.
Norrbottens Media har varit i kontakt med ett 20-tal tidigare elever från olika årskullar. Några skriver under på bilden av Sjögren som favoriserande och mobbande – medan andra tycker det är helt felaktigt.
– Utifrån min erfarenhet har jag bara positiva saker att säga om "Lelle". Det var en grymt bra ledare och det som särskiljer honom från andra är att han är noga med värderingar. Det var en elitatmosfär där vi skulle bli bra i ishockey, men det fanns ändå värderingar med. Vi skulle vara fina människor, bete oss bra och respektera folk oavsett vem det var. Jag uppskattar att "Lelle" fick med de mänskliga värdena, säger Gustav Uusihannu som gick på hockeygym i början på 2000-talet.
Känner du igen kritiken om att han ska mobba elever?
– Absolut inte. Jag har bara bra saker att säga om "Lelle".
– Det vet ju jag också som har jobbat med barn och ungdomar att under 15 års tid kan du säkert skrapa fram 100 ungdomar som säger negativa saker om Gustav Uusihannu. På samma vis kan du klippa ihop en timmas lång film med Peter Forsberg där han bara gör misstag och ser ut som en sopa – fast än han är världens bästa hockeyspelare.
Viktor Lindgren, elev i början av 2000-talet – som nu spelar i Boden Hockey:
– Jag var och är jättenöjd med min tid på hockeygym. Jag tycker jag hade tre jättebra år där. Jag hade Lennart som mentor och jag gillar honom. Han är en jättebra människa att ha att göra med och jag kan inte känna igen den kritik som har riktas mot honom, inte under mina år i alla fall. Vi hade en jättebra klass och grupp, det är många som har tagit sig någonstans efter det.
Johannes Tornberg, nu i Boden Hockey och hockeygymelev 2006-2008:
– Jag har bara bra upplevelser från hockeygym. Jag har inget dåligt att säga. Det jag kommer ihåg från när jag gick är att allt sköttes bra och att "Lelle" var en skön karaktär. Vi kom bra överens.
Alexander Viklund, i dag i allsvenska Västervik och hockeygymelev 2006-2008:
– Det är så länge sedan och jag kommer inte ihåg så mycket. Jag har inget ont att säga om det ena eller det andra. Jag upplevde det varken dåligt eller överdrivet bra. Det var som det var och jag har inte reflekterat mer än så över den tiden. Jag har inget ont att säga om "Lelle" heller.
Ett par tidigare elever har bett om att få vara anonyma. En säger bland annat att han delar viss kritik, men inte allt:
– Jag gillar "Lelle". Som hockeytränare är han kanske inte den bästa, men som person tycker jag ofta han har en räv bakom örat och är rolig på så sätt. Han kanske drev lite hårdare med vissa personer, men det var inte en mobbande jargong.
Favoriserade han bättre spelare?
– Jo, det kan jag på ett sätt hålla med om.
En annan anonym elev säger:
– Folk som känner att de är orättvist behandlade är ju de som är missnöjda. Sedan tror jag att många som har haft det bra inte lägger någon vikt vid det. De tänker: "Ja, jag hade det ganska bra". Det är så det funkar.
– "Lelle" var noggrann med att vi skulle sköta skolan. Jag upplever det som att hela gruppen tyckte att han var en bra ledare. Jag har inget dåligt att säga om honom.
Lennart Sjögren har kontaktats och fått chansen att besvara alla de anklagelser som flera elever nu kliver fram med.
– Det är bara smutskastningar och osanningar. Det är allt jag vill säga, säger Lennart Sjögren.