Thomas Berglund har själv varit med och vunnit Tv-pucken för Norrbotten. Han var en del av laget som vann 1984. Några spelare från det laget var med och vann även året efter. Men sen har Norrbotten fått vänta i 37 år innan laget vann igen i söndags.
"Bulan" såg själv en hel del av årets turnering.
– Det är kul att de lyckades vinna, det visar ändå att det finns en god återväxt. Det har det funnits länge, men det finns några talanger som är väldigt intressanta. Sen är det ändå inte alltid de som blir de framstående i slutändan, men det finns bra grunder, säger han.
Robin Bergström, som tränade Norrbottens framgångsrika lag tillsammans med Per Ledin, hymlar inte med att det var hård matchning i Tv-pucken.
– Ja, vi har matchat några spelare hårt, men vi har varit tydliga mot alla med hur vi tänkt sedan den första samling, och alla har köpt det, sa Bergström till Sporten efter segern.
Thomas "Bulan" Berglund lade märke till att tränarna satsade hårt på vissa spelare.
– Det är klart att jag såg att de spelade med två femmor i stort sett hela tiden och det är tråkigt. Jag vill egentligen inte blanda mig i vad som är rätt eller fel, ska du gå långt kanske du behöver gå med två femmor. Men jag kan tycka att det är tråkigt att inte fler får spela och det gäller ju fler lag än Norrbotten. Det är ju mer eller mindre halva laget som knappt har istid.
Thomas "Bulan" Berglund tror att det finns anledning att fundera på hur man kan utveckla Tv-pucken som format.
Hela Tv-pucken är ju å andra sidan toppning från första början.
– Man kanske ska hitta ett sätt för att fler spelare får istid. Det här kan ju inte vara meningen. Men jag vet ju inte hur det ser ut, för att nå långt kan de ju ha bedömt att det var tvungna att göra så och jag vill inte lägga mig i hur de gjorde. Men alla ska ju kunna dela glädjen och den glädjen får man om alla är med.
Gillar du att vi har kvar Tv-pucken?
– Ja, det är ett stort intresse för det och det är roligt för spelare att vara med. Men kanske behöver man komma till rätta med speltid så att fler får vara med. Det blir lite att köra i 100 procent för att vinna nu. Det är klart att man vill vinna, men det är kanske inte det som är den stora meningen i slutändan. Det är att man ska få synas allihopa och att visa att man är ett lag som tar sig framåt. Men jag vet inte hur man ska komma tillrätta med det.
Det kan å andra sidan vara bra att odla vinnarkultur?
– Till vilket pris ska man vinna? Det går att diskutera. Ska man göra det på att 40 procent av laget inte spelar något? Det kan man ha en diskussion om – och då pratar jag om alla lag och inte bara om Norrbotten.
Thomas Berglund var ju själv med och spelade Tv-pucken. Och har följt det i många år efter det. Han ser både för- och nackdelar med turneringen.
– Det kan ju slå undan fötterna på någon, ofta den som är sen i växten som kanske skulle bli bäst i slutändan. Men det är bara att hoppas att alla håller suget och drivet efter att fortsätta med hockey.
Gav det dig något att vinna Tv-pucken?
– Det var inte avgörande för min karriär. Men just där och då var det ju det största jag hade varit med om, säger Berglund och fortsätter:
– Man fick ju lite smak för det. Det var stort, det var tv där – det är klart att det var en sporre. Men det var inte avgörande för om jag skulle fortsätta med hockey eller inte.
Från Thomas Berglunds lag blev det några få elitspelare. Från guldlaget 1984 fanns spelarna Torbjörn Lindberg, Robert Nordberg, Daniel Pettersson – och Thomas Berglund själv – som fick känna på ishockey på högsta nivå även i seniorhockey. Men de flesta blev inte alls framstående hockeyspelare.
– Det är inte alltid största stjärnorna när de är unga som blir bäst i slutändan. Det beror på hur man handskas med sin talang.
Carl Mattsson är ett exempel på spelare i Thomas Berglunds Luleå Hockey som inte fick spela Tv-pucken men som ändå gick längre än de flesta andra i hans generation.
– Exakt. Det är mycket som händer efter Tv-pucken också. Det är så många andra faktorer som spelar in än skickligheten just när du är i den åldern. Det gäller att orka träna, orka vara seriös. Och det är många som är tidiga stjärnor, som sen ser spelare komma ikapp dem och som inte klarar av att handskas med det. Det är också en sak som behöver hanteras. Som pojklagsspelare kan du vara helt överlägsen, men så kommer det inte vara senare när de andra hinner ifatt fysiskt. Man måste ha mentala styrkan att fortsätta träna hårt för att bli bättre, säger Thomas Berglund och fortsätter:
– Det gäller att handskas med den haussen för en talang. Sen har de här talangerna ett försprång – men det gäller att hantera den talangen.
Han tar Tomas Holmström som ytterligare ett exempel på att man har kommit olika långt i sin fysiska utveckling i den åldern:
– Han utvecklades sent och då hittade han ett sätt att bli unik på. "Det här är jag bra på och det ska jag vidareutveckla". Det är ett annat sätt för spelare att utvecklas, att hitta vad man är bra på och vad som kan bli unikt. Tomas hittade en väg framåt tack vare det. Han var liten när han var ung, men sen växte han och nischade sig för att nå maximal framgång.