Börje Salmings dotter: "Håller hela tiden hoppet uppe"

I somras kom beskedet att Börje Salming drabbats av ALS. I en tv-intervju berättar dottern Bianca Salming om den tuffa tiden och hur friidrotten hjälpt henne hantera situationen.

Salming

Salming

Foto: TT/Bildbyrån

Ishockey2022-09-23 14:34

Den 10 augusti nåddes världen av nyheten att ishockeylegendaren Börje Salming drabbats av sjukdomen ALS.

En vecka senare startade friidrotts-EM för dottern Bianca Salming. På läktaren i München, Tyskland, satt pappa Börje och fick se Bianca slå personbästa och sluta på åttondeplats i sjukampen.

I en intervju med Efter fem berättar Bianca Salming om hur det var att få sjukdomsbeskedet.

– Det var såklart en chock. Det blev en långsam chock för vi fick reda på att det kan vara ALS och hann förbereda oss lite. Sedan fick vi beskedet att det är ALS och det kom ut till allmänheten. Det har varit en process och man håller alltid hoppet uppe. Det kan ta många år innan det blir dåligt så man har hela tiden hoppet uppe, men samtidigt vet man vad det är för sjukdom och det har varit väldigt jobbigt, säger hon till kanalen.

undefined
Börje Salming tillsammans med dottern Bianca Salming

För Bianca Salming har friidrotten varit ännu viktigare under den svåra perioden.

– Det kanske låter konstigt, att jag inte borde prestera då, men friidrotten har verkligen varit ett tillfälle då jag inte behövt tänka på något annat. Det kan nästa vara skönt att bara fokusera på att jag bara ska springa så snabbt jag kan över den där häcken. Lite samma var det under EM, jag kunde stänga av och bara fokusera på friidrotten.

Sjukdomen har gett henne en annan syn på tillvaron. 

– Jag har aldrig känt att friidrotten varit så viktigt som nu. Jag har aldrig tidigare känt att jag velat något så mycket som nu. Det känns som att man fått en ny grej i hjärnan att man vill göra rätt saker för det känns som att tiden är så kort. 

STOCKHOLM 20170616 
Mångkamparen Bianca Salming inför söndagens Diamond League-tävling i Stockholm. 
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 20170616 Mångkamparen Bianca Salming inför söndagens Diamond League-tävling i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!