Bodenadvokatens heta ordväxling med rådmannen i tinget

"Men vad är det här för lekstuga?", säger Jan Lindén och kräver att få prata med rådmannen i Luleå tingsrätt. Sedan bryter en het argumentation ut i receptionen. Boden Hockey fick veta att konkursförhandlingen var inställd – först när de kom till tingsrätten.

Thomas Regemalm kom till Luleå tingsrätt förgäves och fick se när Jan Lindén och Benny Wernqvist drabbade samman i en het argumentation.

Thomas Regemalm kom till Luleå tingsrätt förgäves och fick se när Jan Lindén och Benny Wernqvist drabbade samman i en het argumentation.

Foto: Jesper Sandberg

Ishockey2022-01-19 10:28

Boden Hockeys advokat, Jan Lindén, får som han vill och rådman Benny Wernqvist kommer ut till receptionen för att svara på kritiken.

Och det blir en het diskussion. Andra jurister i korridoren vrider plötsligt på huvudena mot receptionen där rösterna börjar höjas.

– Advokat. Vi behöver inte stå här och skrika åt varandra, säger Wernqvist till Jan Lindén.

Lindén ifrågasätter att tingsrätten inte tidigare kunde meddela att konkursförhandlingen har blivit uppskjuten. Då hade bland annat han själv inte behövt flyga från Stockholm på morgonen – just för att kunna vara med på den här konkursförhandlingen.

Men det är inte minst Hockeyettan som kritiken riktas åt. Thomas Regemalm säger till rådman Wernqvist att rättsväsendet blir ett medel för Hockeyettans behandling av Boden Hockey.

Wernqvist argumenterar och Lindén säger sig köpa delar av förklaringen, att det inte är Luleå tingsrätt som ska beskyllas för att de följer proceduren för om en konkursförhandling kan hållas eller inte.

undefined
Benny Wernqvist

Rådmannen förklarar för Sporten varför konkursförhandlingen blev inställd och kommer behöva kalla till ett nytt datum senare.

– Därför att Boden Hockey ville höra vittnen och en part under sanningsförsäkran och det fick vi veta sent i går eftermiddag och därför ville motparten att förhandlingen skulle skjutas på ifall de vill åberopa muntlig bevisning i sin tur, säger Wernqvist som vid det här laget har insett att Boden har en hel del kritik.

– De tycker att de fick för sent besked. Vi försökte meddela så fort vi kunde.

Jan Lindén menar att de hade kunnat komma med allt som muntlig information så sent som under förhandlingen.

– Det kan man absolut, det finns ingen tidsgräns och det har han rätt i. Du kan när som helst åberopa muntlig bevisning. Men då måste motparten i så fall ha möjlighet att åberopa sin muntliga bevisning för att bemöta det. Därför ville de att det skulle skjutas på, säger Benny Wernqvist.

undefined
Jan Lindén och Benny Wernqvist

Är det Luleå tingsrätt som driver det här fallet som en lekstuga? Nej, svarar Jan Lindén. Det är Hockeyettan som ska klä skott för den tyngsta kritiken.

– Jag tycker att det är ett uppenbart missbruk av rättsväsendet som Hockeyettan ägnar sig åt, säger Jan Lindén.

Lindén förklarar även att det sent inställda mötet kostar tid och pengar för Boden. Han själv har flugit tillbaka från hovrättsförhandlingen i Stockholm i onödan och Thomas Regemalm samt Bodens revisor har tagit tid från sina jobb för att vara på förhandlingen.

Boden har hela tiden hävdat att det inte finns någon grund för en konkursansökan. Hockeyettan har vunnit mot Boden i en skiljedom, vilket har lett till att Boden Hockey ska betala skadestånd och rättegångskostnader. Boden har inte betalat, medan klanderförfarandet i hovrätten fortfarande pågår, men då har Hockeyettan begärt Boden i konkurs. Boden hävdar att det finns pengar i föreningen, över två miljoner kronor och att en konkurs aldrig kommer bli aktuell.

– Tittar man på dokumenten som vi har skickat in så är det uppenbart att den här konkursansökan är ogrundad. Jag tycker att det är stötande. Det är en lekstuga och det är sorgligt för Boden Hockey, säger Jan Lindén och fortsätter:

– Hockeyettan har ingen grund för den här ansökan och det har de vetat från första dagen. De vill skada Boden Hockey ekonomiskt så mycket de kan och möjligen den klandertalan som pågår i Svea hovrätt.

undefined
Jan Lindén

Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey, håller inte heller tillbaka – efter att en andra konkursförhandling har blivit inställd med kort varsel.

– Jag tycker att det är en lek med rättsprocesserna. Jag har exakt ingen förståelse för vad Hockeyettan håller på med. Det är andra gången de gör så här under pågående förhandling, att försöka försätta oss i konkurs och det är bara för att försöka skada oss. Förra gången blev de skyldiga att betala skadestånd och ersättning till oss och nu gör de samma grej igen. Ledarskapsmässigt är det ett avgrundsdjupt avstånd mellan Hockeyettan och medlemmarna. De visar inte någonstans att de jobbar för sina medlemmar. Så här har man det inte i en sund förening där demokrati ska råda. Om det här är deras signaleffekt på hur solidaritet och demokrati ska fungera, då vete fan var hockeyn är på väg. Jag har aldrig sett så många trasiga värdegrunder som i Hockeyettans ledning.

Enligt rådman Benny Wernqvist väntas den uppskjutna konkursförhandlingen kunna hållas under vecka 6 istället, 7-11 februari.

Sporten söker Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!